Християнското тайнство, което Скандинавия обръща в светско парти | webcafe.bg
Webcafe

Християнското тайнство, което Скандинавия обръща в светско парти

Вучето
24.04.2018, 18:14 (обновена 26.04.2018, 07:35)
тийнейджъри

Снимка: © Getty Images

Библията ще стои заключена в скрина и във въздуха няма да се носят думите на "Отче наш", когато на 5-ти май 194 млади хора ще се конфирмират в гимназията "Света Ана". Защо това не се случва в черква? Всички те са избрали т.нар. светска форма на конфирмация. Тоест посвещаване на нерелигиозните.

Скандинавците са известни с широкоскроеното си мислене и гъвкавост при тълкуването дори на най-закостенелите морални закони и ценности. Ето защо не е чудно, че постоянно са склонни да чупят стереотипите с цел да приспособят към средата колкото е възможно повече обществени слоеве.

Двама татковци да отглеждат черни бебета - моля! Курсове по танци за инвалиди - абсолютно! Да засвидетелстваш принадлежността си към църквата, въпреки че единственият бог, в който вярваш, е вече покойният DJ Авичи - разбира се, че може!

Все повече млади датчани желаят да преминат през религиозния ритуал на конфирмация, без да им се налага нито да вярват, нито пък да се преструват, че вярват в Бог и Неговия син.

Ефирни руси създания, пременени в бяло, са коленичили пред олтара със смирено сведени глави и приемат Тялото Христово от ръката на отеца.

Така 14-15-годишните юноши и девойки в Скандинавия официално потвърждават (от латинското confirmare) съзнателното си желание да станат част от църквата. По този начин се отбелязва и прекрачването на прага на зрелостта.

След официалната церемония следва веселата част, която доста напомня на нашите роднински сбирки около абитуриентските балове. Близки и приятели се събират в нарочно нает за събитието ресторант, ядат, пият и се забавляват.

Конфирмиралите се получават скъпи подаръци и цялото внимание на света. Алилуя!

Конфирмацията в лоното на евангелистко-лутеранската църква е религиозен обичай, който води началото си от 1837 година. За разлика от католическия обичай, тук миропомазването отсъства, тъй като се предполага, че човек е получил такова при кръщението си още в ранна детска възраст.

В началото на 19-и век участието в това религиозно тайнство е било задължително и ако някой пропуснел да се причисли към божието стадо, преди да е навършил 19 години, го чакало строго наказание - бой с пръчки или оковаване в дървено менгеме.

През 1912 г. конфирмацията става доброволна. Младите хора вече сами могат да решат дали да преминат през ритуала и не. Статистиката посочва, че понастоящем процентът на тези, които желаят да го направят, все още е традиционно висок. Мотивацията на повечето обаче е чисто меркантилна.

Осмокласниците са склонни да изтърпят досадната официална част заради "възнаграждението", което получават след това.

Така де, нали и на маймуната й дават бонбонче, след като направи някой маймунджилък.

Копенхаген. Наши дни. Библията ще стои заключена в скрина и във въздуха няма да се носят думите на "Отче наш", когато на 5-ти май 194 млади хора ще се конфирмират в гимназията "Света Ана". Защо това не се случва в черква? Всички те са избрали т.нар. светска форма на конфирмация. Тоест посвещаване на нерелигиозните.

И при тази форма, както при религиозната, има подготвителен период. По време на самата церемония вместо да оповестят, че приемат християнството, те приемат... човешките права за своя изконна догма.

И ако това е нещо ново за Дания, то в Норвегия светската конфирмация е въведена като алтернатива на религиозната още през далечната 1951-а година. Всеки седми норвежец избира светския ритуал. През последните няколко години тенденцията набира сила също и Дания. До 10 години делът на хуманитарно-конфирмираните може да достигне 15 на сто от населението, ако тенденцията се запази, казва датски социолог пред изданието Berlingske.

През 2017-а датската Народната църка (Folkekirken) конфирмира почти 70% от младежите, което отговаря на 45 000 души. Тяхната двуседмична теоретична подготовка обаче включва не заучаване на псалми и отговори на въпроси за Светото писание, а участие в семинари, на които младежите се учат на критическо мислене. Освен това те дискутират различни въпроси, свързани с личностното самовъзприятие, човешките права и сексуалността.

Датските ученици казват, че посещават с голямо желание подговителните семинари, защото "когато изведнъж детството свърши и се озовеш в реалната обществена среда, нещата изглеждат много по-сложни, отколкото сме си представяли".

Организацията, която стои зад нерелигиозната форма на този иначе строго религиозен обред, е Humanistisk Samfund. Въпреки големия интерес в Дания обаче, те се съмняват, че в скоро време ще могат да настигнат норвежците по отношение броя на нерелигиозните конфирмации.

А какво ще е следващото нещо, с което потомците на викингите ще се намесят в църковните порядки, можем само да гадаем. Но защо не светена вода, приготвена като коктейл от водка, фанта, шампанско и Божии сълзи?...

Oще: вучето  дания  зрялост  конфирмация  миропомазване  норвегия  религиозно тайнство  скандинавия  християнство  църква 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 28.04.201813:49

Чунг,
изобщо не съм виждал травестит, нито мускулест, нито хилав. И тебе не съм виждал, а като отидеш да правиш компания на вучето, хептен няма да те видя. Щом казваш, че не си травестит, ще ти повярвам. Но, като ти чета излиянията, виждам някакъв изкривен джендър. Нищо, де, казах, че съм демократ и толерантен. Не оспорвам правото на съществуване на джендърите, но им нямам вяра за 2 стотинки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

8 cheung | 28.04.201813:12

Не си ти този който ще казва кой е християнин и кой не. Всеки може да се определя за какъвто иска и да влага каквото иска в понятието "християнин". Има свобода на словото. И не съм травестит бе, ходя на фитнес! Ти мускулест травестит виждал ли си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 27.04.201823:13

П.П. Chung, chinga su madre, piojo.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 27.04.201821:41

Вучето хептен се е оджендрила в тая Скандинавия. Язък, започна свежо и забавно, а сега пуска оксиморони. Какво христианско тайнство може да има, ако не е свързано с Христовото учение и христианската църква, от каквато и да било деноминация. Чиста проба джендър церемония. ОК, ние сме демократи. Джендрирайте се, но не се правете на христиани. НЕ СТЕ.
Приятна конфирмация, вуче. Да ти пратим за компания травестита чунг, който иска да бяга оттук, щото бал Ганю не му мълчи. Цункайхуй, чунг.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

5 cheung | 27.04.201818:24

Супер са си скандинавците, богати, ограничили властта на религията. Бай Ганьо да мълчи, защото са на светлинни години пред него, който е в средновековието! Вижте провалената кочина в която живеете hijos de su puta madre и тогава коментирайте кой е стигнал дъното! Само можете да им дишате прахта с вашата фалирала държава, която напускам съвсем скоро!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

4 МарКом | 24.04.201823:34

Споко, стигнали са го дъното...
Сега копаят надолу! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

3 Уточнител | 24.04.201822:57

ПЪЛНИ ДЕГЕНЕРАТИ

са скандинавците. Смяташе се, че са стигнали дъното, но се оказа, че на това дъно има дълбока дупка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

2 pixie | 24.04.201819:51

Ааа, сега е друго.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 24.04.201819:33

"Християнското тайнство, който Скандинавия обръща в светско парти" - Добре, не четете ли какво поствате?! "Който"???????? За коя точно част от заглавието се отнася? Вучето (полиглотът) ли е проблемът или вие?
   

оценка

+1 -0