Адът като тихо ежедневие | webcafe.bg
Webcafe

Адът като тихо ежедневие

Милена Фучеджиева
20.05.2014, 17:07 (обновена 24.05.2014, 08:41)
огън

Автопилотът, на който сме в момента, ще ни фрасне в стената на безразличието ни

„И се замислях над българския ум, дето кумири не признава, закон не тачи, със зло и добро хитрува и на жестоката земна правда робува. Отделили сме небе от земя, истина от правда, на господа гледаме като на детище, своеволничи всеки, умува и слободията си, почита повече от свята икона."Из „Антихрист", Емилиян Станев

Току що свърших да чета този уникален български роман, който съм чела като ученичка, и нищо, ама нищо не съм разбрала тогава. Горещо препоръчвам на любителите на висококласна литература да го препрочетат. Книги много, истинските писатели се броят на пръсти.

Социализмът не е попречил на таланта на Емилиян Станев да напише български философски роман на световно ниво, в който са описани събитията около падането на България под Османско робство. Книга, пълна с тежки български равносметки - като горния цитат, които важат и сега с пълна сила.

Външните врагове са ясни, целите им също, а най-големите врагове на България сме самите ние.

Мой приятел адвокат, който живее в чужбина, ми разказа интересна история, която ще споделя без коментар, тъй като той е напълно излишен. Деца на големи чуждестранни бизнесмени купонясват до зори в известна софийска чалготека. Всички са чужденци, освен той.

В 4 сутринта се качват в колата, шофира момче на 18 години, спира ги полиция. Искат да им вземат проби за всичко, дрога и алкохол. Имали нови тестове, които хващали голям спектър от наркотици. Питат шофьора дали е пил, не е пил, питат за наркотици, потвърждава, взимал е. Ще ги тестват.

Адвокатът се намесва и казва, че няма нужда от такива драстични мерки. Дава на полицаите 100 лева. Те ги приемат. Приемайки ги, казват, че не е добре така да се движат из града, може да ги спрат други. Срещу още 100 лева веселата компания е ескортирана директно до дома на младия шофьор, който се е разминал със затвор в чужда държава.

Това са чужденци, чиито деца вече знаят със сигурност, от собствен опит, че България е корумпирана държава, в която полицията е готова на всичко за пари.

Кое, докъде и как може да се обяснява до безкрайност с бедността ни? Това не е въпрос

В „Антихрист" Емилиян Станев прави наблюдението, че няма начин да не бъдем победени от турците, защото те са готови на всичко за вярата си, а ние сме готови на всичко за деня си на земята. Този калпав ден, в който се събуждаш сутрин и с новините потъваш като грешник в ежедневния самосъздаден ад - ад, който можеш да си сглобиш сам като етажерка.

Адът на алчността, безпринципността и лакомията, анти-църква, в която хората не отиват да се молят, а да облекчават най-базисните си нужди. Мрачно, да.

Същевременно съседни Сърбия и Босна са затънали в истински природен ад, който по някаква необяснима причина ни е спестен. Бог ни обича? Глупости. Гледа отгоре и си вика, „За какво да им пращам потоп, те сами един друг ще се издавят".

Същевременно под снимка във Facebook на наводнен град в Босна тече разговор, от който разбираш, че много сърби подозират, че наводненията са предизвикани изкуствено с HAARP. Върви подмолна конспиративна теория, че американците искат да унищожат Сърбия, и не само Сърбия, а че всички природни бедствия, които се случват напоследък не се дължат на глобалното затопляне, а на пъклен план да измрат милиони хора, и по този начин да бъде контролирано пренаселването на планетата.

Съседите ни изпитват страшна омраза към Америка, която е донякъде разбираема след бомбардировките над Белград. Не знам дали ние ще станем част от Евразия, но Сърбия май няма проблем с Русия.

А ние сме наистина щастливци, досега природата все ни подминава в яростта си. Който иска да помогне на сърбите, може да занесе дрехи, консерви и лекарства в сръбското посолство на ул. „Велико Търново" №3. Ще бъдете впечатлени от изключително красивата сграда, в която се намира.

Често ходя да се катеря на Витоша. Онзи ден срещнах едни възрастни хора, които бяха покрусени от разграбената хижа „Иглика". Попитахме се взаимно защо ли почти всички витошки чешми не работят, сами си отговорихме - вероятно защото няма кой да ги почисти. Разделихме се с горчивото примирение, че поне природата ни остава.

Заради всичко това трябва да се гласува. На всички ни е писнало от този призив, но просто няма как. Автопилотът, на който сме в момента, ще ни фрасне в стената на безразличието ни.

Повръща ми се от българската политика, а и изобщо от политиката, и е напълно валидна позиция да мълча като пукал, да мразя всички безутешно и да не отида да гласувам.

Така гласът ми ще отиде примерно при БСП, а аз не искам това да се случва. Който не иска да гласува за никоя партия, за да не бъде използван гласа му, трябва да отиде и да пусне празна бюлетина. Задължително.

Иначе смятай, че мислейки, че страшно протестираш срещу системата от дивана в къщи, ти си гласувал за тези, които не искаш да управляват. Би било тъпо. Затова размърдай си дупето и гласувай. Точка.

Oще: ад  българи  гласуване  избори  наводнения  политика  природа  уважение 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

29 Ролинс | 23.05.201418:08

Boicho Boichev | 23.05.201412:22

Иска ти се колкото се може по-малко хора да гласуват, за да спечелят твоите хора от БСП/ДПС, нали? Смее се

Не се притеснявай, след няколко години ще изгоните още половин милион нормални и ще ти се сбъдне мечтата да управляват БСП/ДПС/Атака .
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 22.04.2014, 19:07

28 miki rurk | 23.05.201418:06

Ще гласувам, точно никога.
Лъжат хората с популистките си изявления, до като не гласуваш за тях и после почва най големият театър. Като започнат да искат нещо, първо да се замислят какво са дали... лъжи, лъжи, лъжи, лъжи с грозде, лъжи с манджа, лъжи като най ценната подправка, после викат "ние не лъжем, гласувайте за нас". Я да си се оправят - нали на шах си играят, та всички фигури накрая отиват в кутията!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

27 Scooby Doo | 23.05.201414:25

не гласувайте бе, бай мангал ще гласува вместо вас, после ще се оплаквате по форумите
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

26 Manuela Gerenova | 23.05.201412:30

Съгласна съм с Гражданина - пак не виждам как променяш картинката. Освен че в понеделник ще съобщят, че има хикс процента невалидни бюлетини, друга новина няма.

П.П.: Ирационалният страх да се гласува за "по-малки" партии и друг път сме го дъвкали...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

25 Boicho Boichev | 23.05.201412:22

Не гласувайте бе!Няма никакъв смисъл!защо да си губите почивния ден-какво хубаво е времето, вървете някъде на разходка, или на пикник.защо ви е да гласувате, та някакви си там политици да се уредят в Брюксел с големи заплати.Не гласувайте!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

24 Дара | 23.05.201411:53

Който не иска да гласува за никоя партия, за да не бъде използван гласа му, трябва да отиде и да пусне празна бюлетина. Задължително.

И празната и задрасканата бюлетина не се броят. Те са НЕДЕЙСТВИТЕЛНИ.
Броят се само ДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ гласове, т.е. бюлетини.
То си го пише в закона.
Няма вот против. Има само вот ЗА. Ако си ЗА една от партиите и си я отбелязал правилно на бюлетината , това се брои. Другите сa недействителни и не се броят, все едно че не си гласувал. А местата се разпределят според процента на действителните гласове.
Накрая , партиите , които са спечелили повече от (4% ли беше ?) си разпределят местата според процентите , които са получили.
Т.е .ако само две партии са получили по 4 процента , а другите по 1-2, това не означава че двете партии с по 4 процента че получат по 4% от местата. Това означава , че само тези две партии ще получат всички места и понеже имат равен процент, ще си разпределят по 50% от местата, а тези с по един и два процента от гласовете просто отпадат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

23 Citizen X | 23.05.201411:20

И какво променяш? Точно нищо!!!!! Е*а ти народа от самоизтъкващи се нихилисти...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

22 nakadetaka | 23.05.201410:42

Бюлетината не трябва да е празна, а невалидна - т.е. да не са спазени изискванията за валидност. Това е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

21 nakadetaka | 23.05.201410:41

Мануела, ето ти го много просто обяснено - като гласуваш за някой различен от водещите ( т.е. за момента ГЕРБ и БСП ) - и този някой няма реален шанс да мине бариерата - понеже гласа ти е валиден, той се преразпределя в последствие за първите - демек пак си гласувал за ГЕРБ или БСП. Не случайно е добре да си зададем въпроса кой финансира тази мащабна, безименна кампания "Гласувай" и кому е нужна тя. Когато от друга страна си гласувал с невалидна бюлетина - си упражнил правото си на вот, влизаш в статистиката за избирателна актвиност, която няма да е ниска, НО показваш, че просто е нямало за кого. Просто, ясно, елементарно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

20 Manuela Gerenova | 22.05.201415:22

Ще ме прощавате, ама това с надрасканите бюлетини не го разбирам. Как, аджеба, бъркате схемата с пускането на невалидна бюлетина? Пак не гласувате, пак не обезсмисляте платените гласове, пак реално нищо не се случва. Личното ми мнение - или гласувайте нормално, или не си правете труда ИЗобще.

П.П.: Не виждам кой ще има време и капацитет да запълни всяка празна бюлетина. Отделно би възникнало доста голямо противоборство между партиите в интерес на коя то тях да се запълват бюлетините.
   

оценка

+3 -1