Нощни птици | webcafe.bg
Webcafe

Нощни птици

Lifecafe.bg, по The New Yorker
25.06.2014, 17:44 (обновена 27.06.2014, 07:01)

1 от 2 снимки Назад Напред

спящ мъж

Снимка: © Getty Images

Ако се лишавате вечер от сън, ето това се случва много често през деня

"Сънят е най-идиотското братство на света, с най-тежки отговорности и най-жестоки ритуали", пише Владимир Набоков в "Говори, памет". Той продължава: "Това е психическо изтезание, което намирам за унизително... просто не мога да свикна на еженощното предателство срещу разума, човечността, гениалността".

Разумът, човечността и гениалността може и да не се крият в сенките на стаята ви преди лягане, когато не ви е останало нищо друго да правите, освен да заспите. Учените от лабораторията за себерегулация в университета в Утрехт, Холандия (които се специализират в анализ на провалени опити от всякакъв вид), наричат този феномен "прокрастинация* при лягане".

Терминът е измислен от Джоел Андерсън от Департамента по практическа философия в университета. "Когато започнах да използвам този термин, всички веднага разбираха за какво говоря", казва той. Първоначалните изследвания на екипа, публикувани наскоро в изданието Frontiers of Psychology, дефинират проблема така - "да не си лягате в планираното време, независимо че липсват външни обстоятелства, възпрепятстващи ви да го сторите".

Флор Крусе, ръководила изследването, коментира: "Забавно, но факт: аз самата нямам никакъв опит с прокрастинацията при лягане". Съпругът й, от друга страна, често й е казвал, че си ляга след 15 минути, само за да се появи час и половина по-късно.

Сънят, колкото и полезен да е, просто не е достатъчно изкусителен за мнозина

За да установят къде е причината, Андерсън, Крусе и останалите учени от екипа са провели 20-минутно онлайн проучване на 177 души, набрани чрез Amazon Mechanical Turk, онлайн пазар за работа в широка гама от области. На участниците е показана "скала за прокрастинация при лягане", съдържаща 9 елемента, включително "Имам редовен час за лягане, който спазвам", "Лесно се разсейвам от други неща, когато всъщност бих искал да си легна," и "Искам да си лягам навреме, но просто не го правя" - и са давали отговори, вариращи от (почти) никога до (почти) винаги.

Участниците са отговаряли и на други въпроси, примерно колко добре се справят с устояването на изкушения, или колко изморени са се чувствали в рамките на деня.

84 на сто съобщили, че са спали твърде малко, или са се чувствали уморени поне веднъж седмично; повече от 40 на сто са се чувствали по този начин поне 3-4 дни седмично. "Прокрастинацията при лягане е просто конкретна област, в която хората се оказват неспособни да изпълнят добрите си намерения", обяснява Крусе.

Крусе твърди, че неспазването на часа за лягане е свързано със същия психически процес като неспособността да устоите на сладки лакомства, когато се опитвате да спазвате диета.

"Това е дълготрайна философска загадка, датираща още от времето на Аристотел: защо хората не правят това, което знаят че е полезно да правят",казва Андерсън. Хората искат да подобрят здравето си; хората искат да си лягат навреме. И все пак сънливостта се е превърнала в проблем, който е грижа на здравеопазването.

Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията между 50 и 70 милиона възрастни американци имат някакъв тип разстройство на съня; една трета от възрастните не спят достатъчно дълго; и само една трета от учениците в гимназията и студентите си отпочиват достатъчно нощем. Недостатъчният сън е свързван с нарушения на паметта, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и автомобилни катастрофи.

Всичко зависи от способностите ви сами да се „регулирате"

В друго изследване, чиито резултати предстои да бъдат публикувани в изданието Journal of Health Psychology, Крусе разглежда представителна извадка от 2431 възрастни холандци, които са отговаряли на онлайн проучване и са водили ежедневно дневник за съня си в рамките на седмица. Участниците са съобщавали кога са желаели да си легнат, кога всъщност са си лягали, и дали е имало разминаване между двата момента, без значение дали причината е извън техен контрол (плачещо бебе, болен партньор, чакане на закъсняла дъщеря).

Екипът е установил, че голям брой хора са спали недостатъчно, и както отбелязва докладът, „тези със слаби умения за саморегулация е по-вероятно да продължават да гледат късния филм или да играят на поредната компютърна игра, въпреки че знаят, че ще съжаляват за това на следващата сутрин, когато се събудят уморени."

"Когато сте в такива ситуации, се намирате в някакво неясно състояние, неясна фаза на инерция," казва Андерсън. "Трябва да се задвижите, нужно ви е нещо, което да ви извади от това положение. Трябва ви стимул, тласък, за да го преодолеете." Това може да е таймер, който изключва телевизора, или аларма в телефона - каквото и да е, което да изключи вредния зомби-импулс, който ви кара да продължавате да скролирате Twitter дори и под завивките. "Това не е вълшебно решение, но ефектът е силен," казва той. "Ако има ясен знак, и подготвен ясен план за действие, има начини да управлявате себе си."

Естествено, стига наистина да желаем да управляваме себе си...

* прокрастинация - склонност към постоянно отлагане на действия, вземаше на решения

Oще: здраве  мързел  нощ  отлагане  прокрастинация  спане  сън 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани