Как да създаваме приятелства на зрели години | webcafe.bg
Webcafe

Как да създаваме приятелства на зрели години

webcafeLifecafe, Елизабет Бернщайн, Wall Street Journal
08.05.2016, 18:46 (обновена 11.05.2016, 08:33)
приятелство

Броят на приятелите ни започва стабилно да спада в зряла възраст; има обаче начини да обърнем тенденцията

Напоследък ходя на поредица от срещи. Разменихме телефонни номера с един човек по време на дегустация на каберне в любимия ми винен бар. Излязох и на кафе със съсед, с когото се запознах, докато разхождах кучето си. Потърсих хора от миналото, с които не сме се виждали от години, за да видя дали ще имат време да се видим.

Опитвам се да си създавам нови приятелства.

Много изследвания показват, че хората със солидни приятелства живеят по-здравословен и дълъг живот. Приятелството понижава кръвното налягане и стреса, намалява риска от депресия и увеличава продължителността на живота - до голяма степен, защото на някой му пука и се грижи за нас.

Изследване, публикувано във февруарското издание на British Journal of Psychology, разглежда поведението на 15 000 респонденти и установява, че хората, които имат повече социални взаимодействия с близки приятели, се чувстват по-щастливи - освен ако не са високоинтелигентни.

Хората с по-висок коефициент на интелигентност са по-малко удовлетворени, когато прекарват повече време с приятели. Психолозите смятат, че това е така, защото те сами могат да се поддържат интелектуално стимулирани и без особено голямо социално взаимодействие, както и че често имат дългосрочна цел, към която се стремят.

От ранна зряла възраст, броят на приятелите ни започва стабилно да намалява.

Промените в приятелствата обикновено се случват около сериозни житейски преходи: завършване, родителство, смяна на работата, развод или смърт на партньора.

Изследване, публикувано през 2015-та в изданието Evolutionary Behavioral Sciences обобщава анализ сред 540 мъже и жени, за да покаже, че губим средно двама приятели, когато си намираме романтичен партньор.

"Постоянно сменяме приятелите си", казва Айрийн Ливайн, професор по психиатрия в школата по медицина към Нюйоркския университет и автор на "Най-добри приятели завинаги: как да преживеете раздяла с най-добрия си приятел".

"Развиваме се в една насока, приятелите ни - в друга, и в един момент вече нямаме особено много общи неща помежду си".

С възрастта обаче по-трудно и да изграждаме приятелства.

Разполагаме с по-малко време за търсене на приятели. По-трудно е да откриете хора със сходни интереси, когато нямате готова селекция от съученици или състуденти, от които да избирате.

Училището също така осигурява и стабилна рутина, чрез която хората да изграждат интимност бавно и по естествен път.

Също така с възрастта ставаме по-сдържани. За повечето деца не е проблем да отидат при друго дете на площадката за игра и да попитат дали то желае да станат приятели. Представете си обаче да направите това в Starbucks.

Как се създават приятели на зрели години?

Според Ливайн първата стъпка е да преодолеете стигмата, че има нещо сбъркано във вас, ако нямате достатъчно приятели или се стремите да изградите нови приятелства.

"Възрастните хора мислят, че всеки има приятелели и ние сме единствените, които ги търсят", казва Ливайн. "Нищо подобно".

Жените се чувстват особено силно като обект на критика, ако нямат приятели, коментира тя, тъй като от тях се очаква да бъдат особено добри в приятелствата.

Смята се, че за мъжете е по-трудно да изграждат приятелства.

Жените се чувстват по-комфортно да потърсят контакт с други, казва Джефри Грайф, професор в школата по социални науки към университета в Мериленд и автор на "Системата на другарите: разбиране на мъжкото приятелство".

Той твърди, че мъжете често се притесняват, че търсенето на контакт с друг мъж би могло да бъде разбрано погрешно като сексуален подход. И като цяло, те са по-малко склонни да се излагат в уязвима позиция.

Ако желаете нови приятели, трябва да търсите целенасочено.

Както когато търсите партньор, така и когато търсите приятел, е желателно да се оглеждате за някой, който има нещо общо с вас - и който е емоционално достъпен.

Тара Масан изгражда приятелства по различни начини. Канила е колега доброволец на дарителска кампания, посещавала е местното кафене по едно и също време всеки ден и постоянно застава във фитнеса до жена, на чиито атлетични умения се възхищава.

Преди години, докато работи като юридически помощник, тя забелязва, че колежка идва на работа всеки ден, обута с маратонки. Масан споменава, че и тя също тича и иска съвет за предстоящ маратон. Скоро двете жени започват да разговарят ежедневно за бягане и жената кани Масан да се присъедини към нейната група.

Сега двете контактуват всяка седмица, уговарят се да тичат заедно и се разпитват една друга какво се случва в живота им.

Когато се стремите да спечелите приятели, не очаквайте твърде много твърде рано.

Започнете, като се запознавате с различни хора. Не знаете кой може да ви стане близък приятел.

Гледайте мащабно. Когато разширявате хоризонтите си, си създавате повече възможности.

Споделете нещо емоционално. "Това прилича на танц", казва Ливайн. "Споделяте нещо, после давате на другия човек шанса да сподели", коментира тя. "Би трябвало това да бъде взаимно разкриване на информация за другия".

Следвайте интересите си. Включете се в групи или доброволчески дейности, които харесвате. Ще срещнете хора с подобни нагласи и ще бъдете по-интересни за другите.

Бъдете последователни. Редовните занимания ви позволяват да опознаете някого по естествен път с течение на времето.

Обмислете подновяването на старо приятелство.

Обстоятелствата в живота на хората се променят и някои хора, които са били твърде заети в миналото, сега може да имат повече време за вас.

Подайте ръка, когато някой има нужда. Предложете да се погрижите за болен съсед или донесете кафе на стресиран колега.

Срещала съм приятели, като съм разговаряла с непознати по време на полет, била съм доброволка за благотворителна организация, помагаща на ветерани, и съм участвала в яхтени регати.

Наскоро открих, че нямам достатъчно приятелки в Маями, където се преместих преди няколко години.

Позната ме насочи към Facebook група, наречена Scuba Girls, за жени, които обичат да се гмуркат - нещо, което е сред любимите ми хобита.

Писах в групата, представих се и казах, че търся нови приятели за гмуркания. До 15 минути вече имах 11 отговора. Три бяха от жени, които вече познавах и които ме поздравиха.

Срещнах се с няколко от жените, които не познавах. Всички те бяха интересни и забавни и със сигурност в някакъв момент ще се гмуркам с тях.

Една жена обаче беше различна. Сближихме се заради къдравите си коси в момента, в който се срещнахме.

После говорихме около три часа за работата си, любимите си книги, връзките и Средния Запад, където сме израснали. На средата на разговора подметнах, че реално сме на път да се сприятелим.

"Знам", отвърна тя. "И върви чудесно, не мислиш ли?"

Oще: живот  забавление  зрели години  наслада  почивка  приятели  приятелство  пътуване 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани