И "Happy Birthday to You" струва пари | webcafe.bg
Webcafe

И "Happy Birthday to You" струва пари

Lifecafe, по NY Times
19.06.2013, 17:50 (обновена 20.06.2013, 08:21)
Рожден ден

Снимка: © sxc

Happy Birthday to You струва по 150 долара в секунда

Песента "Happy Birthday to You" се счита за една от най-често изпълняваните по целия свят. Със сигурност обаче няма да я чуем в щатския съд в Манхатън, където единствените празнуващи ще бъдат тези, които успеят да спечелят предстоящия правен спор.

Независимо дали чувате тази песен в някой филм или в телевизионно шоу, това се дължи на факта, че продуцентите са платили 1500 долара лицензна такса на звукозаписна компания, за да я използват. Това се равнява грубо казано на 150 долара в секунда, в зависимост от това колко бързо пеете песента.

При такова положение, едва ли на пеещите тази песен им е до празнуване

Поне не и ако те не са Waner/Chapell (поделение на Warner Music Group), които според изчисленията събират по 2 милиона долара годишно от тази песен от 1988 година насам.

Дело, заведено от филмов продуцент преди дни цели отмяната на авторските права над популярната песен, заради които звукозаписната компания таксува всички, желаещи да я използват на малкия или големия екран.

Продуцентът Дженифър Нелсън всъщност е заснела документален филм, наречен "Happy Birthday", който е посветен на песничката. Логично е, че песента се очаква да бъде изпълнена в поне една от неговите сцени. Но за да бъде използвана във филма, Нелсън трябвало да заплати лиценз и да подпише споразумение с Warner/Chappell, издателското поделение на Warner Music Group.

Компанията на й, Good Morning to You Productions, е платила таксата и е подписала споразумението. Без него зползването на песента би им струвало глоби в размер до 150 000 долара. "Преди да започна продуцентстката ди кариера, никога не съм си мислела, че точно тази песен може да е нечия "собственост". Мислех си, че тя принадлежи на всички," наивно споделя Нелсън.

В края на XIX век двете сестри Милдред и Пати Смит Хил пишат мелодия за песен, наречена "Good Morning to All"

Делото проследява еволюцията на песента до познатата й днес версия, както и авторските права върху нея и развитието им в продължение на повече от век.

Въпреки че Warner/Chappell претендират за собственост над популярната песен, според адвокат Марк Рифкин, тя е просто "публична адаптация" на оригинала. "Това е песен, създадена от общността, тя й принадлежи и трябва да се върне при нея," категоричен е той.

Говорителите на Warner отказват коментар. Компанията е платила 25 милиона долара през 1988 г., за да закупи малката фирма Birchtree, сред чиито музикални активи попада и световноизвестната песен за рождения ден.

Дългата история на песента и заключението, че тя вероятно е обществена собственост, са проследени отблизо в изследванията на професор Робърт Браунайс от Вашингтонския университет. Той е автор на цял научен труд, озаглавен "Авторските права над най-популярната песен в целия свят".

В своето изследване Браунайс твърди, че "е съмнително дали въобще призведението подлежи на защита на някакви авторски права".

"По мое убеждение понастоящем тази песен не е собственост на никого," заявява професорът. Той коментира, че "Happy Birthday to You" има "икономическо значение" и че песента "все още генерира милиони долари печалба ежегодно".

Според него, едно успешно правно оспорване на нейните авторски права би "послужило за модел при други популярни песни".

Нелсън не е първият продуцент, който се противопоставя на проблема със заплащането на лиценз срещу ползването на песничката за рождения ден

Друг продуцент на име Стив Джеймс платил цели 5000 долара, за да използва прословутата мелодия в документалния си филм от 1994 година, наречен "Hoop Dreams".

На въпроса какво се разказва за тази песен в нейния филм, Нелсън отговаря, че той е посветен на "миналото и бъдещето на тази песен". Целта на делото срещу звукозаписната компания е повече хора да имат възможност в бъдеще да използват мелодията, без да се налага да плащат лицензи за нея.

Ако делото пожъне успех, Warner ще се наложи да възстановят всички получени лицензни такси за песента, които са били събрани през последните 4 години.

Oще: happy birthday to you  авторски права  песен 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 20.06.201317:51

Да ви турим ху ю
Да ви турим ху ю
Да ви турим -диар американ....
да ви турим ху ю!
   

оценка

+0 -0