Мокрите сънища със знаменитости - полезни за връзката | webcafe.bg
Webcafe

Мокрите сънища със звезди - полезни за връзката

Lifecafe , по Daily Mail
01.11.2011, 13:11 (обновена 06.11.2011, 16:10)
джордж клуни

Снимка: © Getty Images

Обсесията по звезди е безопасна по презумпция. Едва ли някога ще срещнем Джордж Клуни - много по-опасно е да мечтаем за колегата в съседния офис

Целият свят (е, предимно женската половина от него - и съвсем малко мъже) изглежда се е влюбил в актьора Райън Гослинг.

На пръв поглед разумни жени, които преди месец не биха го избрали дори сред тълпа обикновени мъже, сега мечтаят да бъдат отнесени от ласките на звездата от филмите "Drive: Живот на скорост", "Мартенските иди" и "Оглупели от любов" (в които може би не е изненадващо, че той е заобиколен от жени, които са омаяни от чара му).

Над един милион души са гледали клипа в YouTube на звездата, в който той се опитва да разреши спор между двама непознати по улиците на Ню Йорк. По всичко личи, че хората са обсебени от колективна Райънмания.

Тези тайни увлечения са отличен начин да прекараме скучния следобед. Но не е ли малко притеснително един зрял 40-годишен човек да се зазяпва по кинозвезди? 

Според терапевтите страстта към знаменитости не вреди на отношенията

Влюбването в знаменитости отдавна е смятано за тийнфеномен - очаква се, че когато една девойка се превърне в жена, тя ще свали плакатите на любимите момчешки групи от стените и ще се съсредоточи върху откриването на любовта в истинския живот.

Дали не е нелоялно спрямо нашите партньори да фантазираме за силните ръце на Райън Гослинг, Робърт Патинсън или Йън Зомерхалдер (Деймън от "Дневниците на вампира")? Не е ли това знак за някакви скрити проблеми във връзката - скука или липса на привличане?

Не и според брачния терапевт Андрю Маршъл, автор на книгата "Обичам те, но не съм влюбен в теб". Всъщност той твърди, че ако мечтаете за ласките на Брад Пит, докато се намирате в обятията на партньора си, това е доказателство за стабилна връзка.

"Всички си фантазират," твърди той. "Само малък процент от тях обаче си представят партньора си. Цяла четвърт от населението редовно си признава, че е влюбена в поне една знаменитост".

Говорете открито за фантазиите си и възможностите, от които се лишавате

Вместо да пазите фантазиите си в тайна, откритият разговор за тях може да се окаже добър начин за разнообразяване на скучния сексуален живот. "Мозъкът е нашият най-важен полов орган, но за съжаление е и най-малко използваният," добавя Маршъл.

"Трябва да бъдем колкото се може по-креативни - що се отнася до любовния си живот. Ако вярваме, че ни е позволено да смятаме за привлекателен само партньора си, това е все едно да ни облекат в усмирителна риза".

"Характерното за знаменитостите е, че те са идеален обект за нашите фантазии и обикновено се вписват в архетипите. Увлечението по звезда е безопасен начин да опитаме възможностите, от които се лишаваме в живота си. Често се срещат жени, които са омъжени за разумни и мили съпрузи, но фантазират за "лоши момчета". И обратно - много жени залитат по Дейвид Касиди, особено ако са имали тийнвръзка с бунтари".

Следователно, мъжете по които обикновено се увличаме, често са антитеза на господата, които срещаме във всекидневието си. Това е напълно вярно за 32-годишната фенка на Райън Гослинг - Сара Роузбъри, която работи в рекламата. "Въпреки че героят на Райън в "Drive" би ме защитавал до смърт, мъжете, които срещам в реалността, вероятно биха се скрили зад гърба ми," споделя тя. 

Трикът е да реализирате фантазията, но не със звездата - а с обичайния партньор

И все пак, как бихме могли да използваме страстните си чувства към някоя кинозвезда, за да облагородим личния си живот? Когато двойки с брачни проблеми посещават г-н Маршал, той ги учи на техника, наречена "разпалване" - окуражава ги да фантазират за своята любима звезда, след което да преработят фантазията в главата си, така че на нейно място да си представят своя партньор. "Това дава нови идеи на хората, които биха могли да опитат вкъщи," обяснява той.

"Прекарваме цялото си време в опити да се самоизключим. В автобуса или във влака има стотици секси и интригуващи хора, но ние затваряме съзнанието си за тях. Понякога хората се нуждаят от тренировки, за да се "включат" отново."

Според него "разпалването" е полезна техника, особено за заетите майки, които са престанали да гледат на себе си като на сексуални обекти, както и за партньорите, които са заедно от години и са забравили какво ги възбужда в другия.

"Фантазиите са изключително енергизиращи, защото в тях освен че любовникът ви е секси, той също ви смята за привлекателна." А ако си представяте, че Колин Фърт точи лиги по вас, е много по-вероятно да не се притеснявате толкова за целулита си, когато дойде време да го "развеете" пред партньора си. 

Очаквайте обаче половинката твърдо да намрази звездния обект на обожание

Фантазирането обаче е едно нещо: но как да кажем на партньора си за тайното си увлечение, без да го разстроим? Факт е, че партньорът ви повече никога няма да харесва Уимбълдън, ако му разкриете тайното си увлечение по Роджър Федерер и неговите мускулести бедра, безупречните му екипи и джентълменско поведение. А ако направите грешката да споделите, че той прилича на бившото ви гадже, направо сте обречена.

"Това е голяма грешка," съгласен е Маршъл. "Смисълът на увлеченията по звезди е, че те са безопасни, защото са фантазия. Роджър Федерер няма да ви покани на кафе, но бившият ви може да го направи."

Смисълът на разкритието на тази тайна, обяснява той, е да предизвикате достатъчно силна искрица ревност, за да събуди наново примитивните инстинкти на желанието в партньора ви. Но и в правилна доза - не толкова силна, че да го отчужди от вас.

Да вземем например 37-годишната Жюстин Хъл, която се запознава със своя идол - певецът от A-Ha Мортен Харкет. "Сестра ми беше купила билети за VIP ложата. Не можах да повярвам, когато той дойде там. Сестра ми ме насърчаваше да му взема автограф, след което започнах да си говоря с него. Беше невероятно прекрасен и сестра ми ни снима с долепени бузи!

Малко след това позвъних на съпруга си и му казах какво се е случило - той не бе прекалено развълнуван. Определено ревнуваше и започна да задава много въпроси - в кой хотел бил отседнал, къде съм аз..." 

Противно на легендите за ревността, тя всъщност показва, че сте скъпи някому

Според Маршъл, ревността е положителен показател: "Тя ни напомня, че партньорите ни са привлекателни, сексуални обекти, които са независими от нас и не са наша собственост". Той препоръчва дръзкия подход при ангажирането на партньора с фантазиите ви.

"Най-лесно е, ако имате съвпадащи увлечения - например двама герои в телевизионен сериал". Друг начин е да посочите приликите (независимо колко слаби са) между вашия партньор и любимата ви знаменитост. "Това е една игра на сладко дразнене и флирт".

Точно така постъпват Жюстин и съпругът й. "Подобно на Мортен, Джон има страхотни скули и много хубав глас. Когато сме леко подпийнали го моля да ми пее парчета на A-ha." 

И все пак при обсесия по знаменитости, нещата далеч не винаги завършват добре

Въпреки това невинното увлечение по някоя знаменитост може да стане нездравословно. 37-годишната Нова Сели се влюбва в напълно неподходящ човек, само защото прилича на Юън Макгрегър. "Накрая го последвах в Шотландия и щях да разруша живота и кариерата си, ако не се бях вразумила," обяснява Нова.

"Той беше 10 години по-млад от мен и нямахме нищо общо. Приятелите ми не спираха да ми повтарят: "Какво, по дяволите, правиш?!" След месец осъзнах, че нещата са излязли извън контрол, затова се върнах в Лондон".

Години наред тя използва чувствата си към  Юън Макгрегър като начин да избягва реални връзки и потенциални раздели.

"Доста наивна и романтична съм, затова ми изглеждаше по-безопасно да се влюбя в мъж, който няма да срещна никога. Винаги съм търсела "перфектния мъж", а за мен Юън е точно такъв. Знам, че е безнадеждно и дори опасно, защото наистина чувствам, че съм влюбена в него, въпреки че сега имам щастлива връзка с друг мъж.

Искам да се омъжа и да имам деца преди да стана на 40, така че трябва да се откажа от това увлечение - в противен случай винаги ще прехвърлям представата си за Юън към реалния си партньор, който не може да отговори на изградените от мен очаквания". 

За мъжете остава успокоението, че дамите никога няма да срещнат мечтания идол

Най-общо казано, смисълът на увлечението по знаменитости е, че то е безопасно по презумпция. Повечето от нас едва ли някога ще се срещнат с Джордж Клуни - много по-опасно е да мечтаем за Георги от счетоводството.

А и често пъти срещата с обекта на нашите мечти може бързо да разбие илюзиите ни на пух и прах. Това е урок, който съпругата на Келси Грамър - Камил, научава по трудния начин. Както самият г-н Грамър разкрива наскоро в токшоуто на Пиърс Морган: "Мисля, че тя се омъжи за мен, защото приличам на Фрейзър Крейн. Но Келси Грамър е съвсем различен човек." Не е изненадващо, че цялата история между двамата приключва с тежък развод.

Oще: джордж клуни  жени  звезди  мечти  мъже  обсесия  партньор  райън гослинг  ревност  секс  терапевт  фантазия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 02.11.201111:19

Нали заради това Брат Пит и Анджелина са най-нещастното семейство на света. Те горките какво да си фантазират, когато съпружеският секс доскучее... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани