Все по-близо до мъжкото "антибебе" | webcafe.bg
Webcafe

Все по-близо до "антибебе" за мъже

Lifecafe, по Guardian, Herald Sun
03.12.2013, 17:10 (обновена 10.12.2013, 11:35)
хапчета, фармацевтика

Докато при жените мисията е изпълнена отдавна, аналогичното мъжко „антибебе" се оказа доста труда и костелива задача

Науката се приближава към заветното хапче за мъжка контрацепция, което ще спре сперматозоидите по време на еякулация. Учени от Мелбърн обявиха, че са открили два протеина, чието блокиране може да спре "изстрелването" на сперматозоиди от тестисите по време на сексуален акт.

Прогнозите обаче не са обнадеждаващи - мъжкото "антибебе" се очаква на пазара не по-рано от следващите 5- 10 години. Иначе звучи лесно като детска игра. "То ще блокира преноса на семенна течност от репродуктивните органи. Ако сте млад мъж и стигнете до фазата, когато искате да станете баща, просто спирате да приемате таблетките и всичко ще бъде наред", обясняват учените.

Ако бъде изобретено, подобно хапче би донесло съвсем нов, безопасен и ефективен метод за предпазване от нежелана бременност, коментират те. За момента надеждите им се основават на лабораторни експерименти с генномодифицирани мишки.

Учените успели да премахнат действието на двата протеина (Alpha1A-адреноцептор и Р2Х1-пуриноцептор), отговорни за придвижването на половите клетки от тестисите. Така животните се оказали напълно безплодни, но това по никакъв начин не повлияло на сексуалното им поведение.

"Тази концепция в крайна сметка представлява напълно осъществим механизъм за мъжка контрацепция", коментира екипът от австралийски и британски учени. Те говорят за нещо като временна вазектомия, само че постигната по химичен път - чрез въпросните хапчета, а не чрез хирургична намеса.

Мисия "временно безплодие"

Всъщност, лекарствата за високо кръвно налягане и за облекчаване на уголемена простата действат по същия начин, но потискат само единия от двата протеина. Опитите за създаване на хапче-контрацептив за мъже винаги са били съпровождани със сериозни съмнения, че ще повлияят негативно на мъжката полова мощ и здравето на бъдещите поколения.

Докато при жените мисията е изпълнена отдавна, аналогичното мъжко "антибебе" се оказа доста костелив орех. Повечето от досегашните подходи разчитаха да постигнат целта си чрез намеса върху хормоните или смущаване на производството на сперма.

Преди три години израелски учени съобщиха, че са постигнали пробив с таблетка, която отстранява жизнено важен протеин в спермата, необходим за зачеването, така че, когато сперматозоидите достигнат до матката, те не могат да оплодят яйцеклетката.

Един от основните проблеми бе да се гарантира, че нито една полова клетка с главичка и опашка - от милионите произвеждани от мъжката полово система - няма да изпълни своето предназначение, тоест - да оплоди женската яйцеклетка. Както е известно, за да бъде заченат живот е нужен един-единствен сперматозоид.

Сега учените са на път да отметнат всички тези проблеми - с хапче, което дава 100% сигурност и може да се взема при нужда. Когато действат заедно, Аlpha1A и P2X1 позволяват "транспорта" на сперматозоидите от тестисите до пениса чрез семенния канал.

"Това заобикаля въпроса за може би най-големия препъникамък в търсенето на социално приемлив начин за мъжка контрацепция", изтъкнаха още експертите. Те се надават да произведат дневно хапче за мъже.

Опитът

Учените "изтрили" гените за тези протеини в ГМО-мишките и така се оказало, че те са стопроцентово стерилни, но не и фригидни, обясни д-р Сабатино Вентура от австралийския университет "Монаш". Просто при еякулация животните не отделяли семенна течност. (Същият ефект може да се постигне и с използването на някои йога техники.) Вреда върху нея също нямало и тя можела за в бъдеще да бъде ползвана по предназначение.

Освен това, експерименталните гризачи не са получили никакви странични ефекти, състоянието им е добро, а в крайна сметка учените успели да ги сдобият с потомство, след като инжектирали в яйцеклетки сперма, извлечена от репродуктивните им органи.

"Нашият метод е добър, защото не е хормонален, така че мъжете няма от какво да се притесняват. Още повече, че той е обратим. Младите мъже няма нужда да се опасяват, че семенната им течност ще бъде увредена в бъдеще. И няма да има никакви странични ефекти върху бъдещите им деца", изтъкват учените.

Експерти от Австралия изчисляват, че всяка година в световен мащаб има около 63 милиона нежелани бременности. Това се дължи именно на липсата на предпазни средства. 19 милиона от тези жени се подлагат на незаконни или опасни аборти, а средно 80 000 умират.

Oще: бременност  контрацептиви  мъже  оплождане  секс  сперма 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани