Две жени и половина | webcafe.bg
Webcafe

Две жени и половина

Мария Касимова
07.02.2015, 16:03 (обновена 10.02.2015, 08:40)
Майка и дъщери

Снимка: © Getty Images

Домашният живот с тийнейджърки, побран в 41 съвета

Имам две дъщери. Баба ми, която беше майка на двама сина, твърдеше че съм двойно благословена. Сега, когато аз и моите момичета имаме достатъчно години съвместен живот, съм сигурна, че е била права. Въпреки това обаче за баба женското царство у дома беше непозната територия.

Животът с моите момичета и пълен с онези малки нервни кризи на порастващите жени, с редовно броене на калории и скачане върху кантара, с леки фръцвания за неочаквани неща и тежки сръдни по още по-неясни причини. Въпреки това е прекрасно. Не само защото непрекъснато си в нещо като „Секса и града", но и защото започваш чудесно да си даваш сметка, че собствената ти майка някога е била права. И даже да се чудиш как изобщо те е понасяла на моменти...

В един такъв момент на размисъл реших да започна да регистрирам майчините си мисли под формата на домашни съвети към моите две девойки тийнейджърки. Вероятно, когато и двете излязат от „трудната" си възраст, ще съм събрала материал за акространен систематичен справочник по оцеляване в условията на домашен женски пубертет... Кой знае?

Момичета!

Преди да съм ваша майка, аз съм момиче, макар и малко поотраснало. Като такова, реших да ви споделя някои наблюдения от дългогодишния си живот на жена и ваша майка. Дано моите правила ви помогнат да живеете по-красиво.


1. Винаги заключвайте дома си! Това е мястото, където вие и хората, с които живеете, пазят любимите си неща, нужните си вещи и документите, които цял живот ще ги съпътстват. Ако живеете с още хора, не забравяйте да изваждате ключовете си от ключалките, когато си лягате, а някой още не се е прибрал - прост, но удобен жест, който показва, че мислите за другите.

2. Опитвайте се да не прахосвате храната. Купувайте това, което ядете и в количества, които можете да консумирате в скоро време.

3. Имайте предвид, че и другите у дома огладняват и ожадняват, затова оставяйте по малко храна и за тях. Грижете се вкъщи да има винаги хляб и към него се отнасяйте с уважение. Казват, че никой не е по-голям от хляба - вярно е. Защото, когато нямаш какво да ядеш, нищо друго няма значение.

4. Със сигурност знам, че къщите не могат да се почистват сами. Затова се опитвайте да правите по-малко боклук и да почиствате веднага, след като нещо сте изцапали. Не отнема време, напротив - създава ви много повече.

5. Никога не се вманиачавайте в хигиената на дома си. По-добре да ви е подредено в сърцата и душите, отколкото в холовете.

6. Колкото и лежерно да се отнасяте към домашното почистване обаче, винаги поддържайте тоалетните и баните чисти до блясък. Това е като с дамските обувки - и най-прекрасната рокля да имаш, скапана ли ти е обувката, изглеждаш зле.

7. Кошчетата за боклук в баните не се самоизхвърлят и определено имат лимит. Затова не ги тъпчете с още и още. Изхвърлете го това кошче, да му се не види, и го заредете отново!

8. Боклукът в кухнята също няма крака. По-добре е да изхвърляте всеки ден една средноголяма торба с отпадъци, отколкото да тъпчете в несвяст цяла седмица и накрая да изнесете от къщи чувал с размерите на този на Дядо Коледа.

9. Внимавайте да не си забравяте наляво-надясно всякакви момичешки нещица. Разбирам, че често вятър ви вее на бял кон, ама пък чак да си забравиш бикините насред банята...

10. Когато рулото тоалетна хартия в тоалетната е на привършване, заредете с ново. Следващият, който ще влезе в тоалетната след вас, вероятно ще бърза и в последния момент ще разбере, че не разполага с това хигиенно средство. Не е честно да му го причинявате! И да, остатък от тоалетна хартия с размерите на билет за метрото не е „достатъчно тоалетна хартия"!

11. Когато пускате пералня, гледайте да я нагласите така, че да работи през нощта, стига да не шуми прекалено много. Пестите ток, а и на сутринта спокойно можете да прострете дрехите.

12. Гледайте да простирате веднага, след като пералнята е изпрала - иначе влажните дрехи започват да миришат неприятно.

13. Простирайте внимателно и търпеливо - изтупвайте всяка дреха и я опъвайте максимално - така гладенето ще е много по-лесно, а понякога и изобщо няма да се налага.

14. Тъмните дрехи простирайте след като сте ги обърнали наопаки - така няма да избеляват от слънцето.

15. Когато събирате изсъхналото пране, винаги го подреждайте - на едно място бельото и чорапите, на второ - фанелките, после ризи и блузи и т.н. Когато децата ви са малки, им отделяйте дрешките, а когато пораснат, ги научете сами да си ги прибират от общия куп.

16. Гледайте винаги да носите спретнати дрехи. Ако нещо е с петна и те не се почистват - too bad - разделете се с него! Зашивайте скъсаните копчета, оправяйте разпорения подгъв и гладете всичко, което има нужда да се глади.

17. Когато сядате да се храните, винаги правете мястото си уютно. Не сервирайте нищо в пластмасови кутийки, буркани или върху хартия. Създавайте си малките удоволствия да имате ежедневен лукс - яжте върху порцеланови чинии, използвайте прибори и салфетки, слагайте си покривки и подреждайте масата.

18. След храна, дори и да не можете веднага да измиете чиниите, поне ги подредете в миялната машина или ги складирайте в мивката и ги полейте с вода. Така няма да засъхват и ще се измият лесно после.

19. Създавайте си ред в хладилника - слагайте плодовете и зеленчуците на долните рафтове, след това подреждайте бутилки и тенджери със сготвена храна, после колбаси, сирена и всякакви полуотови храни, кисели и пресни млека.

20. Редовно чистете дръжките и вратите на кухненските си мебели, печки и хладилници. Мивката в кухнята задължително чистете с препарат всяка вечер, точно както и тоалетните.

21. Колкото и по домашному да се носите вкъщи, имайте предвид, че някой може да ви звънне на вратата, затова трябва да изглеждате добре. Старайте се домашните ви дрехи да са красиви и чисти - хубав халат, домашна рокля или мек панталон с приятна памучна фанела вършат чудесна работа.

22. Никога, по никакъв повод, не носете анцуг у дома! Тази дреха е подходяща само и единствено за спорт!

23. Каквото и да правите, грижете се да имате красиви ръце и стъпала и никога не оставяйте косата си мръсна или небоядисана.

24. Взимайте душ два пъти на ден - сутрин за свежест и вечер - за чистота.

25. Ако имате цветя у дома, гледайте да се грижите за тях. Те, милите, няма как да се самополеят.

26. Винаги се грижете за домашните си любимци. След като веднъж сте ги взели вкъщи, никога не ги изоставяйте. Това, че не говорят, не значи, че не чувстват. И как бихте се почувствали вие, ако адски ви се пишка, но някой ви държи пред тоалетната и не ви дава да я използвате с часове?!

27. Да живееш с други хора е по-добре, отколкото да живееш сам. Това ще го разберете, след като дълги години и с удовоствие си поживеете сами. Съобразявайте се с удобството на хората, с които съжителствате. Така че гледайте оа не се къпете през нощта, да не хлопате вратите, да не крещите, да се отнасяте с респект към вещите на другите.

28. Посрещането на гости у дома трябва да е удоволствие. Грижете се домът ви да е чист и никога не събувайте гостите си - проява на ужасно лош вкус е да го правите.

29. Когато отивате на гости, никога не закъснявайте повече от двайсет минути до половин час. Домакините са се погрижили за вас, отделили са от времето си за почивка и сън и са подготвили храната така, че да е с подходяща температура и свежа.

30. На гости винаги носете по нещо за домакините - бутилка вино, красива свещ, нещо за децата в къщата, букет цветя.

31. Винаги благодарете за поканата и прекарването, като се обадите на домакините на следващия ден.

32. Където и в каквато и неудобна ситуация да попаднете, останете възпитани - говорете на вие, не си изпускайте нервите, доколкото е възможно, разчитайте на чувството си хумор и не псувайте. Можете обаче на висок и твърд тон да изкажете мнението си с подходящи и красиви думи. Защо да наричате някого простак, като можете да го целнете с „поведението ви показва, че сте един невъзпитан човек!". Много повече действа, повярвайте ми!

33. Бъдете щедри и над нещата. Не правете скандали за дребни домашни неуредици от сорта на „къде ми еди какво си" и „що си ми пипал еди що си". Това е толкова преходно, че не си заслужава да се занимавате.

34. Всеки човек има нужда от свое място и пространство у дома. Дайте му го и дръжте и вие да имате своето. Хората се събират заради нещата, които си харесват, затова не бъдете заядливи и не се опитвайте да превъзпитавате някого.

35. Няма мъжка и женска работа у дома - който живее там, има грижата. Работата вкъщи трябва да е споделена, защото никой на никого не е длъжен.

36. Помагайте си и изяснявайте отношенията си с тези, с които живеете. По-добре да кажете в прав текст това, което ви тормози, отколкото да го изригнете някой ден в скандал.

37. Домът е мястото, където на всички трябва да им е спокойно и приятно. Не винаги вашите представи за това съвпадат с тези на останалите. Съобразявайте се и не мислете винаги, че някой у дома се опитва да ви прецака!

38. Уважавайте съседите си. С тях ще живеете много повече, отколкото с роднините и приятелите си.

39. Винаги и навсякъде по-важни от вещите са хората и животните. Никога не го забравяйте!

40. За мъжете... ще ви пиша отделно, защото все още не съм напълно наясно с тях. Със сигурност знам обаче, че са ми важни. А и баба ви, моята майка, не ми е оставила никакви „пищови" на тази тема.

41. Аз не съм най-добрия пример за изпълнение на всичко това, което току-що прочетохте, но със сигурност горещо се старая да си го самоспазвам. Понякога не ми се получава, вярно е. Но не забравяйте, че и майката е човек!

Oще: деца  майка и дъщери  мария касимова  няколко съвета  родители  семейство  съвети за живот  тийнейджър  тийнейджърки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.09.2012, 22:32

3 cuckoofrombg | 12.02.201513:59

мда и на мен за повечето от нещата мамето ми е казвала :0
сега съм жена на 28 със собствен дом и чудесно я разбирам старая се да спазвам тези съвети, защото на мен ми става по-приятно, по-уютно и по-красиво
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

2 kakao | 08.02.201516:19

Нямаше как да посъветваш по-добре дъщерите си, Мария!
Аз получих почти същите от майка си и, честно - спазвам ги Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 08.02.201514:57

Като дядо на две внучки–адмирации за човешките ценности цитирани в статията.Особено ме възхити последния 41–ви съвет.Но винаги опира до ген и възпитание,нали Марче?Да му мисли снахата–за мене остава радостта.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани