Последното табу в любовта | webcafe.bg
Webcafe

Последното табу в любовта

Lifecafe, www.theglobeandmail.com
26.02.2013, 16:03 (обновена 28.02.2013, 12:34)
Жена

"Как такова момиче е успяло да впечатли такова момче?"

"Как такова момиче е успяло да впечатли такова момче?"

Въздебеличката телевизонна героиня Хана Хорват успя да забие лекар с изваяно тяло, с когото прекарва два дни в секс, гол пинг-понг и ядене в луксозната му къща... а междувременно Интернет избухна.

Филмовите критици не успяха да проумеят едно нещо в предпоследния епизод на "Момичета", режисиран от Лена Дънам - и то е как бледо и дебело момиче като Хана въобще е успяло да се уреди с добре изглеждащ мъж с висок статус като д-р Джошуа.

Сякаш хората забравиха, че това е комедия и започнаха да обвиняват Дънам в трупане на "неправдоподобност след неправдоподобност" (по думите на Дейвид Хаглънд от Slate), а Даниъл Енгбър дори се оплака, че "цялата серия ме накара да се почувствам неловко и объркано. Защо тези хора правят секс, когато очевидно въобще не си подхождат?"   

Дори жените не повярваха, че това наистина е възможно

Авторката на "Краят на мъжете" Хана Роузън предположи, че целият епизод всъщност е една момичешка фантазия. Самата Дънам разкрива, че точно този епизод е посветен на "фантазиите" и "трескавите мечти" на главната й героиня.

Фантазия или не, последвалият епизода фурор в Интернет разкри грозната истина за "визуално неравностойните" връзки: описани на шега с този псевдоним, това са съюзите между хора, които правят секс, излизат заедно или дори се женят за партньори, които са много по-красиви от тях.

Има социологическо обяснение за цялата омраза, която се изля върху дебелите бедра на Хана, когато тя се оказа сама в луксозния апартамент на лекаря и така "нереалистичната" й мимолетна връзка бе прекратена - откритията на учените потвърждават, че това всъщност е типичният сценарий при този тип "неравностойни" връзки.

"Бедната Хана е била достатъчно привлекателна за едно краткотрайно увлечение, ала красивият лекар вероятно би се оженил за привлекателна и успяла жена, когато реши да се установи.

Повечето мъже в крайна сметка искат да се оженят, а техните партньорки обикновено притежават подобна на тях красота, професионален статус, доходи и образование," коментира Елизабет Макклинтък, доцент по социология в Университета в Нотр Дам, която изследва връзките между красотата и избора на партньори. 

Визуалният еквивалент на "всяка жаба да си знае гьола"

Обезсърчителното предположение, че Хана е достатъчно привлекателна, за да прави секс на маса за пинг-понг, но не и за да се омъжи за лекаря, съвпада с наскоро публикуваните открития на Макклинтък, които твърдят, че привлекателните млади жени са по-склонни да поддържат сериозни романтични връзки, отколкото краткотрайни сексуални афери.

Откритията, направени при изследването на 21-годишни жени по време на дългосрочно проучване сред 20 000 американски респонденти открива и друго - красивите жени обикновено отлагат секса до първата седмица, след като са се запознали с даден нов партньор. Точно както добрият външен вид осигурява статус и пари, женската красота очевидно позволява и по-голяма степен на контрол в романтичните взаимоотношения.

Картинката е доста грозна на "пазара на романтичните връзки между младите хора". "Това далеч не е най-обнадеждаващото изследване, което съм правила, ала и човешката природа невинаги е така благородна," споделя Макклинтък.

И така, какво обяснява редовните залитания по "визуално неравностойните" връзки?

Идеята, че една непривлекателна жена може да се уреди с партньор е шокираща на медийно ниво, ала всички знаем, че в днешно време на всякакви хора им излиза късметът и то постоянно.

И въпреки това, все още реагираме с: "Ама този защо ходи с тази?" коментира Фийби Бейкър Хайд, автор на "Експеримент с красотата".

Хайд споделя, че в собственият й брак "неравностойното" върви и в двете посоки. Един неин бивш злонамерено подхвърлил, че съпругът й "извадил късмет" с нея, ала понякога тя чувства, че всъщност е точно обратното.

Макар че и двамата са на една възраст, "аз няма да остарея толкова красиво, колкото него. Вероятно дори на този етап вече изглеждам по-възрастна от него".

Що се отнася до гимназиалните подигравки при вида на несъответствието във външния вид на една двойка, за повечето хора да съдят останалите е нещо почти толкова естествено, колкото и дишането.

И въпреки че в исторически план мъжете са се радвали на по-опростително отношение по отношение на външния вид - справка: Уди Алън, Салман Рушди, Доналд Тръмп - обикновените мъже, които не са знаменити, но излизат с жени извън тяхната категория, също са обект на ехидство.  

Масираната социална критика към "визуално неравностойния партньор"

Джилиън Уаксър е била обект на редовни коментари, докато е излизала с нисък мъж с бирено коремче, с който вече не са заедно. "От физическа гледна точка не беше нормалният ми тип," споделя 27-годишната канадска журналистка. "Обикновено предпочитам високи, красиви и слаби".

Въпреки че двамата са си допадали, приятелите и членовете на семейството й не са спирали да правят пренебрежителни забележки: "Мислеха си, че ме спасяват от нещо, че доколкото аз съм видимо по-красивата в нашата връзка, те ми правят комплимент, а същевременно обиждат партньора ми".

В крайна сметка, тя се е почувствала отблъсната от склонността на бившия й партньор да се хвали с нея като с трофей. И така, след 5-месечна връзка, двамата се разделят. "Излизала съм и със зубъри, и с красавци. Стига да има химия и енергия, и зависи от самата ситуация," казва Уаксър. 

Вероятно обаче не е случайност, че в реалния си живот Дънам излиза с "готиния пич от .fun" - инди рокаджията Джак Антонов 

Белинда Лускомб, редактор в списание Time, смята, че дебатът като цяло е преувеличен. През 2007-а тя написва хумористично есе за това какво е да се ожениш за далеч по-красив от теб човек, след като хората не спирали да се възхищават от външния вид на съпруга й.

Въпреки че настоява, че текстът е бил пародия, тя открито засяга темата за неотмиращия двоен стандарт.  "Изглежда наистина има табу в това да се говори за външния вид и ако мъж се ожени за жена, която не изглежда толкова добре, колкото него, хората коментират," заявява Лускомб в интервю.

Като пример тя сочи 44-годишния Хю Джакман и 57-годишната му съпруга Дебора-Лий Фърнес: "Хората не могат да повярват, че връзката им е нещо нормално". Джакман споделя пред The Hollywood Reporter, че жена му се "вбесява", когато хората приемат, че щом е с нея, той вероятно е гей. Също така той разказва как са се запознали: "Тя беше невероятно забавна, с изключителна енергия и дух, несломима. И беше толкова уверена в себе си. Веднага си паднах по нея".

В крайна сметка, това което липсва и в онлайн заяжданията, и в сериозните проучвания, е допускането, че хората могат да бъдат истински щастливи дори и в такива "неравностойни" двойки. Както казва Лускомб: "Хората, които не изглеждат добре, са просто по-интересни и по-забавни. Налага им се да полагат повече усилия, за да привлекат вниманието на хората".

Oще: връзки  външен вид  външност  грозен  грозна  изследване  красота  момичета 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2013, 01:17

202 Curel Drъw | 05.03.201317:35

Ich bin seit Wochen unterwegs
Und trinke zu viel Bier und Wein
Meine Wohnung ist veroedet
Meinen Spiegel schlag ich kurz und klein
Ich bin nicht der, der ich sein will
Und will nicht sein, wer ich bin
Mein Leben ist das Chaos
Schau mal genauer hin

Ich bin tierisch eifersuechtig
Und ungerecht zu Frauen
Und wenn es ernst wird
Bin ich noch immer abgehauen
Ich frage gerade dich:
Macht das alles einen Sinn?
Mein Leben ist ein Chaos
Schau mal genauer hin

Und du glaubst, ich bin stark
Und ich kenn den Weg
Du bildest dir ein
Ich weiss, wie alles geht
Du denkst, ich hab alles im Griff
Und kontrollier was geschieht
Aber ich steh nur hier oben
Und sing mein Lied

Ich bin dauernd auf der Suche
Und weiss nicht mehr, wonach
Ich zieh naechtelang durch Bars
Immer der, der am lautesten lacht
Niemand sieht mir an
Wie verwirrt ich wirklich bin
Ist alles nur Fassade
Schau mal genauer hin

Stell dich mit mir in die Sonne
Oder geh mit mir ein kleines Stueck
Ich zeig dir meine Wahrheit
Für einen Augenblick
Ich frage mich genau wie du:
Wo ist hier der Sinn?
Mein Leben ist ein Chaos
Schau mal genauer hin

Und du glaubst, ich bin stark
Und ich kenn den Weg
Du bildest dir ein
Ich weiss, wie alles geht
Du denkst, ich hab alles im Griff
Und kontrollier was geschieht
Aber ich steh nur hier oben
Und sing mein Lied

http://www.youtube.com/watch?v=Gg7zZcUFKIg

Вече седмици съм на път
И пия твърде много бира и вино
Опустошен ми е домът
На парчета счупих свойто огледало
Не съм този, който искам да бъда
И не искам да съм този, който съм
Моят живот е Хаосът
Вгледай се в това малко по-точно ти

Ревнив като животно съм
И към жените нечестен
И когато стане насериозно
От отговорността съм пак избягал
Питам те точно теб:
Има ли в това някакъв смисъл?
Моят живот е Хаосът
Вгледай се в това малко по-точно ти

Ти си мислиш, че съм силен
И зная пътя
Само си въобразяваш
Че зная как стават нещата
Ти си мислиш, че държа всичко ставащо под контрол
Ала аз само си стоя тук, горе
И пея моята песен

Аз съм постоянно в търсене
И не зная на какво
Преминавам по цели нощи през барове
Винаги този, който най-високо се смее
Но никой не е в състояние да види
Колко объркан съм всъщност аз
Всичко е само фасада
Вгледай се малко по-точно в това ти

Застани с мен под Слънцето
Или повърви с мен замалко
И ще ти покажа моята Истина
За един миг
Аз също се питам, точно както и ти:
Къде е тук смисълът?
Моят живот е Хаосът
Вгледай се в това малко по-точно ти

Ти си мислиш, че съм силен
И зная пътя
Само си въобразяваш
Че зная как стават нещата
О, Ти си мислиш, че държа всичко ставащо под контрол
Ала аз само си стоя тук, горе
И пея моята песен
Аз само си стоя тук, горе
И пея моята песен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

201 imperiall | 05.03.201312:16

треа ти кажа нешо, довечера на линия ли си
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

200 imperiall | 05.03.201302:35

По-кротко, леличко. Шпигелман е друго кафе. Глей си гипарда от Руси и си се смей, има за кво Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

199 Лудколю Деликолев | 04.03.201321:30

Каков ажиотаж, какъва врява и безумство, вай-вай. Зачудих се каква е тази активност под сия статия, а то потника намерил своето истинско "Аз" и тръцка ли тръцка радостно. Айде честито и много по-здрави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2013, 01:17

198 Curel Drъw | 04.03.201317:48

http://www.youtube.com/watch?v=c0TI_mfJsQA

ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

197 паяка | 04.03.201317:47

Смее се Ей, днес много се смях!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

196 Meteora | 04.03.201317:46

Малей,
Тук се е провела една културна дискусия и аз съм пропуснал да я "освидетелствам" в реално време... Язък! muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

195 паяка | 04.03.201317:41

Кул

http://www.youtube.com/watch?v=56ucHN0TT10
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

194 паяка | 04.03.201317:14

дуел
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

193 паяка | 04.03.201317:05

бой
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани