Ние сме най-кроткото поколение | webcafe.bg
Webcafe

Ние сме най-кроткото поколение

Дженифър Райт, Salon.com
07.06.2013, 13:46 (обновена 10.06.2013, 13:47)
младеж, протест

Снимка: © Getty Images

Да бъдеш "дете на хилядолетието" означава непрекъснато да чуваш колко ужасно е поколението ти

Да бъдеш "дете на хилядолетието" означава непрекъснато да чуваш колко ужасно е поколението ти.

И донякъде да се съгласяваш, от учтивост.

Бях на купон преди известно време и слушах хора на около 40 да говорят за наемането на младежите от новото хилядолетие, и как всички младежи сега са изглезени. Това е думата, която изниква наново и наново.

След известен брой минути разговор (10?15? Не съм особено силен...) установих, че се съгласявам, че да, 25-годишните просто пушат трева в мазетата на родителите си, защото мразят самата идея да работят.

Или шмъркат, може би. Вероятно нещо, откраднато от шкафчетата с лекарства на родителите си, защото тези безработни лузъри не могат да изкарат достатъчно пари, за да си купуват сами наркотици, с които да поддържат подобните на демонстрираните от Лена Дънам сексуални подвизи. 

"Аз съм като вас," ми се искаше да извикам, "тоест работещ, не-пушещ трева и не-шмъркащ нормален човек"

А това е само начинът, по който мислят хората на партитата. Според журналистите ние сме много по-лоши. Хората от Уолстрийт се оплакват, че само 32% от поколението на новото хилядолетие има предприемачески амбиции (в сравнение с 41% от поколението X, и 45% от бейби-бумърите).

Издания като Time смятат, че ние сме нарцисисти. Christian Science Monitor нервничи, че "Поколението на хилядолетието може да унищожи NFL" - защото, каквито сме мухльовци, не ни харесва да виждаме хората да претърпяват дългосрочно увреждане на мозъка. Междувременно New York Times повтаря - почти всяка седмица - че ние вероятно нямаме особени шансове в реалния свят.

И така, на парти с достолепни по-възрастни хора в туидови сака, аз незабавно ще се съглася, че ние сме ужасни. Ще го правя, сякаш мога някак да ги подмамя да мислят, че съм на 45 чрез съгласието си, след което може би пък те ще ме вземат на работа.

А после, у дома, ще си спомня, че съм на 26 и почти всички, които познавам на моята възраст са... много свестни хора.

Добре де, признавам, някои от тях си живеят с техните. Но това е само защото ние наистина си харесваме родителите. Пък и защо не?

Поколението на хилядолетието е родено във време на лепенките "бебе в колата" и хеликоптерното родителство. "Бейби бум" и "Трима мъже и едно бебе" замениха "Екзорсистът" и "Бебето на Розмари".

В училище и на спортни събития всички получаваха награди и на всички се казваше, че са много специални победители. И до наши дни вярвам, че майка ми има списък с неща, които да казва като комплименти на детето си. И още й се подигравам за времето, когато се опита да използва "Ти направо летиш в облаците!"

С което искам да кажа - аз съм на 26 и още се смея с майка си. Също така разговарям с нея почти всеки ден - както и около 80% от младежите на моя възраст. Що се отнася до масовата употреба на дрога - честно, бая трудно е да влезеш в седмичен запой или наркотичен транс, ако майка ти очаква да си на линия всеки ден.

И въпреки твърденията на медиите за декадентството на младите, всъщност ние, да си го кажем, сме доста кротки

Американският Център за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) редовно провежда проучване сред младежта, проследяващо различните видове рисково поведение сред наскоро навлезлите в пълнолетие. То включва неволни травми, насилие, употреба на тютюн, алкохол, наркотици, сексуално поведение, допринасящо за нежелана бременност и предавани по полов път болести, включително СПИН, нездравословни диетични навици и физическа неактивност.

Нийл Хау, автор на "Възходът на поколението на хилядолетието", отбелязва, че сегашното поколение е по-несклонно на рискове от предшествениците си в почти всяка категория. Единственият рисков фактор, нараснал в това поколение, е "затлъстяване".

Така че всъщност е много по-вероятно точно човекът с туидовото сако на партито да е бил хаймана-декадент на младини, но да обвинява в същото някой представител на поколението на хилядолетието.

И донякъде това може би е и защото родителите играят огромна роля в живота на поколението на хилядолетието и узряването му. "Сексът и градът" - сериал, който се занимава с поколението X, почти не включва родителите на който и да е от героите.

Майката на Миранда е мъртва, бащата на Шарлът изглежда за миг се мярка на сватбата й, а е трудно дори да кажем дали Кари Брадшоу въобще е имала родители. В "Girls", сериал за новото поколение, връзката с родителите е поне толкова важна, колкото и романтичните връзки. Цели епизоди са посветени на родителите.

Нийл Хау отбелязва, че тенденцията поколението на хилядолетието да живее с родителите си след колежа е била във възход дори и преди голямата икономическа криза на 2008. Това дори вече не е чак толкова "не-готино". На наградите "Грами" бандата Fun., прочута с песента си "We are Young", благодари на родителите си "за това, че ни позволихте да си живеем у дома много дълго."

И младежите са благодарни за тази подкрепа; те знаят, че родителите им са инвестирали много в тях - и с тази подкрепа идва и натискът да не се провалят

Грег, 27-годишен младеж, занимаващ се с търговия с недвижими имоти, коментира: "Повечето хора, които познавам, имат като цяло подкрепящи децата си родители, финансово или другояче. Те са дали на детето си нова кола на 16-я рожден ден, вместо да купят на себе си нов мотоциклет.

Когато децата се окажат в реалния свят, те осъзнават колко трудно се печелят пари. Те наистина оценяват щедростта на родителите си и не искат да ги разочароват. Просто не мисля, че родителите преди 30 години особено им е пукало за децата им, по каквито и да е причини или поводи."

Нийл Хау е съгласен с тази теза и отбелязва, че поколението на хилядолетието като цяло харесва личностите с авторитет и им има доверие. Той отбелязва, че за изследването си е разговарял с директори на училища, които казват, че ако искаш да накажеш човек от поколението X, му казваш: "Ако продължаваш така, ще се наложи да отидеш при училищния психолог!" След което те спират да се държат зле, потресени от идеята, че не биха могли да се грижат сами за себе си.

Човек от поколението на хилядолетието охотно би отишъл при психолога, защото смята, че той би му помогнал да се почувства по-добре и да се впише по-добре в средата си.

Тоест нищо чудно, че аз незабавно се съгласявам с мнението на по-възрастните на онова парти

Хау също отбелязва, че е провел изследване, където хора от поколението на хилядолетието и генерация X са били запитани как биха се чувствали, ако готварска рецепта на майка им се е появила на публично място, например в списание. Поколението X като цяло е отговаряло "неловко".

Това на хилядолетието в огромния си дял е отговорило "горди". Меган Зилис, 29-годишна рекламистка, потвърждава това: "Бих направила скрийншот на публикацията и бих го шернала във всяка социалка, в която имам акаунт. Тоест във всички съществуващи. Майка ми прави най-добрите бисквити. При това без готови съставки! И им слага домашно направена глазура!"

Ние се гордеем с родителите си и искаме да ги накараме и те да се гордеят с нас. Това означава, че въпреки че може и да не изпитваме същия ужас от това да живеем в мазето на родителите си, също така много искаме да си намерим работа.

Част от това доверие в по-възрастното поколение и авторитетните хора може да обясни тенденцията сред образованите младежи от поколеинето на хилядолетието към движението "Окупирай Уолстрийт" (80% от участниците в движението са с бакалавърска или по-добра образователна степен).

Ние не бяхме само гневни, бяхме и шокирани, че по-възрастното поколение не се е грижило за нас по начина, по който винаги сме им имали доверие, че ще го правят.

Oще: връзка  младежи  наркотици  поколение  родители  уолстрийт  хилядолетие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 09.06.201302:08

цигани
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

3 Rowan | 08.06.201321:38

Клинично безполова статия. Но съществото дето се крие под полата на мама, изобщо не е виновно. Виновна е мамата, щото тя така го е научила.

Финала ме разби направо - ма то очаквало на 26 години някой да се грижи за него... Е моето поколение на тези години бяхме се окотили вече и бачкахме на по 2 работи да си изхраним собственото семейство. Ние се грижехме за някого... това очаква някой да му бърше дупето... Печалбата? Не се чувстваме длъжни на никого, за това от статията - хабер си няма к'во да прави с живота си. Чака мама да му каже сигурно.

Хроничен страх от поемане на отговорност породен от свръх-взискателни, но иначе грижовни мами - те ви механизма на израждане на въпросното поколние.

А споменатите тревички и разни неща за шмъркане са симптом, защитен механизъм за подтискане на чувството за малоценност, всяко поколение минава през тях от любопитство, после ги зарязва, но това ще си остане с тях пожизнено, щото са му необходимост.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 08.06.201317:29

Хубава статия. Вярно написана.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

1 Manuela Gerenova | 08.06.201312:49

Рядко се случва преводна статия да е толкова точна, браво.
Не съм съгласна единствено с живеенето с родителите. Единственият аргумент, който бих приела, е крайна невъзможност (крайна!).

П.П.: И аз винаги съм се чудела къде са родителите на четирите кокошки от "Сексът и градът"...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани