Рисковете на публичната бременност | webcafe.bg
Webcafe

Рисковете да си бременна звезда

Lifecafe , По The Daily Beast
29.11.2010, 17:06 (обновена 30.11.2010, 18:00)
бременна

Снимка: © Getty Images

Знаменитостите сега са в светлината на прожекторите буквално от деня, в който заченат...

"Вдигнете чаши... ако забележите подут от бременност корем."

Това гласеше скорошна публикация на TMZ.com, придружена от папарашка снимка на Пинк, докато пише съобщение на телефона си, облечена в комбинезон, който доста прилича на такъв за бременни жени. Часове по-късно бе потвърдено, че поппевицата наистина е бременна.

Стилистката на звезди Рейчъл Зои спести на всички изпълненото с напрежение вълнение, като потвърди в Twitter: "Бременна съм!", след седмици слухове по таблоидите. Новината се разпространи незабавно.

Манията на медиите по известните бъдещи майки

Все по-агресивното денонощно дебнене за подути от бременност кореми от всякакви издания - от New York Magazine до x17.com, си има доста по-неприятна отрицателна страна.

Тъй като знаменитостите сега са в светлината на прожекторите буквално от деня, в който заченат, когато нещата се объркат, това също се превръща в новина за медиите, което принуждава жените да изживеят болезнения миг под блясъка на прожекторите.

Образцов пример беше случката от този месец, когато 25-годишната британска попзвезда Лили Алън пометна (за втори път) на шестия месец от бременността си. Това не беше нещо, което Алън беше непременно готова да разгласява, но тъй като бременността й беше толкова напреднала, внезапно станалият плосък неин корем незабавно провокира слухове - и пресата "обезумя", казва Хасан Шехата, лондонски акушер-гинеколог, специализирал в медицина на майчинството.

Шехата споделя, че е получил обаждане с молба да коментира положението с Алън по британска телевизия, но отказал. "Не смятах, че е уместно да го сторя", казва той.

Извън факта, че Шехата не познава лично Алън, нито знае подробностите около спонтанния аборт, той също така е отказал, тъй като знае колко травматично може да бъде едно помятане. "Това е един от най-опустошителните проблеми, с който хората се сблъскват през живота си," казва той.

"Ако една двойка изгуби бъдещото си дете, ообено след като са видели сърцето му да бие, ударът е страхотен. Виждал съм хора да се разделят заради спонтанен аборт. Въпреки че това е най-крайният вариант. В повечето случаи това сближава още повече двойката."

Спонтанните аборти не винаги са били повод за толкова безцеремонно отношение.

Тъй като те често са провокирали неоправдано чувство за вина и усещане за провал у жената, която е изгубила плода си - плюс дискомфорт сред приятелите и членовете на семейството, които не знаят какво да кажат или как да постъпят - в исторически план към помятанията хората са се отнасяли крайно деликатно.

"Ако погледнем предишните поколения, вашите майки и баби, много от тях също са имали спонтанни аборти, но хората не са го обсъждали открито тогава. Това е било табу," обобщава Шехата.

Дори и сега, в култура, където жените открито обсъждат инвитро оплождане, сурогатни майки и засилващи плодовитостта хапчета като Clomid, все още има остатъчно усещане за стигма около спонтанните аборти.

Брук Шийлдс изчака две години, преди да проговори за факта, че е пометнала, разкривайки това едва през 2003 г., когато имаше и радостни новини, които да съпътстват тази вест - т.е., че на 38 години тя е родила момиче. Тази тактика, която е често срещана, беше също възприета от Пинк, която след като потвърди сегашната си бременност в шоуто на Елън Дидженерис, сподели за предишен спонтанен аборт.

А сега бременната 40-годишна Марая Кери наскоро беше на корицата на US Weekly във връзка с проблемите й около бременността, които са включвали спонтанен аборт преди две години. (В същия брой се разказваше и за "Разбитото сърце на Лили (Алън) от изгубеното бебе".)

Кери казва, че в онзи момент не е била готова да говори за случилото се: "Не споделих станалото с никого," разказва тя. "Никой не знаеше." Но с нова, вече стабилно развиваща се бременност, тя се е почувствала по-спокойна.

Дайна Сансинг от US Weekly споделя, че да подходи в разговора с Кери към темата за спонтанния аборт е било "деликатен процес, но това беше нещо, което тя не избягваше да обсъжда. В крайна сметка тя е наистина въодушевена, че ще има дете, и това беше акцентът на разговора ни. Но и това, през което е преминала досега, е също важен аспект и нещо, което беше интересно за нас - и нещо, за което тя имаше желание да говори."

Мрачни моменти

И все пак дори когато знаменитостите споделят, те не са склонни да навлизат в прекалени подробности. Когато 42-годишната Селин Дион - която има 9-годишен син, но се опитва от години да има още деца - гостуваше в шоуто на Опра Уинфри през февруари, тя отговаряше кратко и почти оптимистично, обсъждайки многобройните си помятания ("Всичко е наред. Случва се, нали разбирате?"). Певицата обаче далеч не беше толкова разговорчива, колкото беше по темата за изгубената играчка-агънце на сина й или новия семеен домашен любимец.

В крайна сметка Дион роди наскоро близначета.

"Мисля, че част от това може би има връзка с пресата, която всъщност иска да говори за спонтанните аборти, когато има позитивна история накрая," коментира Рут Бендър-Атик, директор на Асоциацията на жените, изживели спонтанен аборт. "И също така, ако говориш за това дори години по-късно, често има огромен изблик на емоции - и хората не искат да се подлагат на подобно изживяване. Те не искат да се връщат обратно към този мрачен момент, какъвто е загубата на бременността."

Все пак фактът, че толкова много знаменитости поне обсъждат преживяванията си, демонстрира някакъв напредък. "Мисля, че това е отражение на случващото се в цялото общество", твърди Сансинг. "С остаряването на хората и все по-честото раждане на деца на по-голяма възраст, има повече проблеми с бременностите и повече спонтанни аборти - и това прави хората по-открити, по-склонни да говорят за проблема. И това важи и за знаменитостите."

Ефект на приливна вълна

Сансинг също така допълва, че има своеобразен ефект на приливна вълна - "след като една знаменитост проговори за това, другите се чувстват по-комфортно да го обсъждат."

Тя назовава звезди като Къртни Кокс като едни от първите известни, откровени на тази тема. През 2003 г. Кокс, която тогава е на 39 години, в интервю с Барбара Уолтърс говори обширно не само за "многото си помятания", но и за факта, че тя и съпругът й (с който сега са разделени) Дейвид Аркет са преминали през инвитро оплождане, за да забременее. Първото им дете се ражда през 2004 г.

Някои жени дори превръщат разговорите за своите спонтанни аборти в своеобразен кръстоносен поход. Водещата в E! News и звезда от реалити шоута Джулиана Ранчич, когато наскоро споделя за своя спонтанен аборт, коментира, че се опитва да премахне стигмата от обсъждането на тази тема.

Oще: аборт  бременност 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани