Жени, не се отказвайте от пола си! | webcafe.bg
Webcafe

Жени, не се отказвайте от пола си!

Йордан СлавейковЙордан Славейков
20.11.2016, 09:16 (обновена 23.11.2016, 17:11)
жена, костюм, бизнес дама, еманципация

Снимка: © Getty images

Вероятно стремейки се да се докажете, попадате в омагьосан кръг - този на настояването да бъдете признати за равни на мъжете. Борете се за равни права, това е жизнено важно. Но внимавайте!

Преди повече от три години с брат ми бяхме поканени да правим театрален тренинг близо до Ню Йорк. Бяхме група режисьори от различни страни, работихме с американски актьори - отлично подготвени.

В една от почивките две актриси се обидиха не на шега на брат ми, че им е казал „край на почивката, дами", а една друга на следващия ден ми каза, че не е актриса. "I am not an actress. I am an artist".

Tалантливите актриси твърдяха, че да бъдат наричани дами е обидно и сексистко и не разбираха защо аз не разбирам, че не може да си артист, ако си само и единствено актриса.

Но аз знаех, че съм отскоро и за малко в тази държава и че не знам нищо за социокултурния й код на общуване. И сега не разбирам защо тамошните избиратели интронираха на президентския стол женомразец, ксенофоб и хомофоб, а не жена.

Вчера моя близка сподели във Фейсбук, че има още едно образование - дипломирала се е със специалност "Право". И беше поздравена от друга жена с: "Честито, добре дошла, колега". Намесих се в разговора, питайки кому е нужно една жена да представя професията си в мъжки род и чух умопомрачаващи доводи като: "Колега идва от латински език, и важи и за двата рода". Ебаси доводът! Ами има езици с един род.

След това написаха, че колежка било производно на "другарка", носело полъх от социализма; след това - че в академичните среди така е прието; след това - че това е много важна езикова поправка, приета от БАН и влязла като норма. И това бяха доводи на жени.

Моята приятелка ми написа в лично съобщение, че в университета, в който е завършила "Право", преподавателите мъже се обръщали към студентките с "колега" вместо с "колежке", защото били заплашвани със съд от самите студентки.

Точно тук спрях да разбирам, някакъв предпазен механизъм се спусна в главата ми и попречи на мозъка ми да даде на късо. Да искаш да съдиш някого, защото се отнася с теб като с жена, каквато всъщност си... Това не е просто оксиморон, това е абсурдно!

Какво ви става, жени?! Не разбирате ли, че това нелепо отстъпване от пола ви обрича не само и не просто на уеднаквяване, но ви обрича на уеднаквяване с мъжете. Това наричам аз истински парадокс. Огромната битка на жените да се еманципират от мъжете (мъжете си) вместо да задава посока напред, се върти в кръг.

Мислете. Нали допреди стотина години ваши посестрими биваха бити, ритани, унижавани, даже затваряни, защото искаха да имат правото да гласуват наравно с мъжете.

Сега правото ви на глас е свещено. Нали знаете, че Осми март не е празникът на жената майка, а е женски протест срещу лошите условия на труд в шивашки и текстилни предприятия в Ню Йорк, довел до масово шествие с искане за по-кратък работен ден и по- добро заплащане?

Към днешна дата условията на труд са значително подобрени, но в много от работните сектори все още получавате значително по-малко възнаграждение от мъжете за еднаква работа. Вероятно заради факта, че така или иначе живеем в патриархат, или заради добре или зле прикритата омраза на мъжете към жените, вашият труд не се счита за равен на мъжкия. Особено в графата заплащане.

Вероятно стремейки се да се докажете, попадате в омагьосан кръг - този на настояването да бъдете признати за равни на мъжете. Борете се за равни права, това е жизнено важно. Но внимавайте!

Има една тънка червена линия, не я преминавайте. Ние имаме равни права, но не сме еднакви. Още веднъж. Ние имаме равни права, но не сме еднакви.

В този контекст - останете си жени и помнете, че многохилядният женски протест в Полша, който се случи наскоро, попречи именно на мъжете да заповядат на жените да не разполагат не само със свободната си воля, а и с телата си. Именно мъже бяха решили чрез законопроект, че всяка полска жена, дори и изнасилена, е длъжна да роди детето на изнасилвача си, че няма право на аборт. Не само това, ами че ако аборт се случи, то специална комисия ще разследва/изследва дали абортът е спонтанен или предизвикан. Ако е предизвикан - жената отива в затвора. Това, ако не е презумпция за мъжкото доминантно положение спрямо жената, не зная какво друго е. След така изложените ми мисли, си позволявам съвет.

Ето го:

Жени, не се отказвайте от пола си.

Особено в името на фашизоидната граматична политкоректност, която настоява професиите да се изписват в мъжки род. Тази унификация е отвратителна. И не става въпрос за вече утвърдените "Доктор Михайлова" примерно, или "Нотариус Василева" - думи, обозначаващи професии като журналистка, писателка, художничка, актриса, са страхотни. Или пък защо да сте нечия колега, като може да сте си колежка. Както е тръгнало след време някой идиот или идиотка ще реши, че и "жена" и "майка" са твърде полово натоварени и ще сметне това за сексистко по отношение на вас. И вие след кратка или нулева съпротива ще се съгласите. Мислете с главите си.

Четете още в на-новия сайт на Webcafe - mamamia.bg

Oще: актриса  еманципация  жена  йордан славейков  колежка колега  мъжки професии  пола  полово разделение  прекаляване  феминизъм 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

28 Dear Ivan | 22.11.201609:43

Дядо хаджи, какво точно те учудва? Винаги съм бил на страната на колежката. А познавам отблизо много колежки. Колежката е... прекрасто нещо. И мила, и любезна, и отзивчива, и любяща, абе... направо абсолутли вери мъч!

И колегата Тръмп, тъй да се рече, по негови пътища е стигнал самостоятелно до същите заключения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

27 TheRock | 22.11.201608:49

Женорята полудяха съвсем!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

26 dedo adji | 22.11.201600:09

Продължават филологическите разбори. А бе хора, статията е за сексизма и антисексизма. И ме преследва едно усещане, че точно като реакция на бясната антисексистка истерия, един световно известен сексист влиза в белия дом. Илюстрация на третия закон на Нютън, за действието и противодействието.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

25 Dear Ivan | 21.11.201619:38

Проверих, в този от 1995 г. няма гьотферен, но има гьон, Гьончо, гюбре и гювендия. Което и да кажеш за Мако, няма да е грешно, има избор богат Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

24 Dear Ivan | 21.11.201619:23

Така де, формално запъртъкът също е яйце, но развалено и мирише отвратително.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

23 Dear Ivan | 21.11.201619:21

Имам един любим израз: "Яйцата учат кокошката." В случая обаче не става дума за яйце, а за запъртък.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

22 Dear Ivan | 21.11.201619:17

За думата гьотферен не съм проверявал, но аз я употребявам. Ето например така:

- Ами гьотферен, сър...15 Mako | 21.11.201616:07
Dear Ivan | 21.11.201614:09
Мануела, в речника от 2002-ра има "колежка"
---------------------------------------------

Не, няма я в правописния речник от 2002! През 2002 г. думата я има единствено в главици, като твоята.
Едва през 2012 се появява в новоиздадения ПР.
Те така!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

21 Mako | 21.11.201619:05

Dear Ivan | 21.11.201616:44
Ами ето го тука и речника на БАН, издаден от "Хейзъл", 2002 г, и колежката.
------------------------------------

Дядка, разсмиваш за пореден път. Да повторя, от правописна и граматическа гледна точка дума "колежка" има, тя е напълно правилна и употребима в определени сфери. Съвършено нормално и допустимо е един ватман, като теб, да нарече друг ватман, ама от женски пол, "колежке".
Само дето ако не иде реч за средите на ватманите, шлосерите и пр. пролетариат, а за юристи, лекари, университетски преподаватели, студенти и пр. - е, там употребата на иначе напълно правилната и съществуваща думичка беше недопустима, по исторически наложила се традиция се използваше единствено формата за м.р. ! Няма как да го знаеш, защото никога не си принадлежал на тези среди, но това не променя фактите. Е, след 2012 в интерпретациите си ИБЕ допусна думата "колежка" и в посочените ситуации, това е "грандиозната" промяна, която коментираме . Която промяна никак не задължава юристите и пр. скапана пасмина и до ден-днешен да използват "колега" и в обръщенията си към дами от професията. За шлосери може и да звучи маниерно, но хората / колкото и невероятно да е за твоя пролетарски мозък!/ си държат на нея, в т.ч. и "колежките" в тези професии предпочитат да ги наричат "колеги". Няма да ти обясня защо, просто не съм достатъчно добър, за да успея да го сторя Намига
Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

20 Dear Ivan | 21.11.201617:28

Мануела, че си филоложка българистка, добре. Но ако работиш с този език, трябва да знаеш кога са издадени речниците. Последните няколко са както следва:

1983 г.
1995 г., второ издание на този от 1983 година. Пише "фототипно", но не е фототипно, а е набирано наново. Фототипно означава да се възпроизведе по фотографски и полиграфически начин дадено издание такова, какъвто е оригиналът.
2002 г.
2012 г.

Има и по-стари, но не ги знам. Имаше някъде тук един от ученическите ми години, спомням си го, но не знам какво стана с него. Беше по-малък. Или съм го продал на антикварната тогава Усмивка или е някъде на някой заден ред в библиотеката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

19 Dear Ivan | 21.11.201617:10

Пардон, да се чете: "И също издават речник на френския език."
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани