Какви са майките, които убиват децата си | webcafe.bg
Webcafe

Какви са майките, които убиват децата си

Lifecafe , По La Repubblica
07.09.2011, 14:53 (обновена 07.09.2011, 15:11)
бременна

На една от най-ужасните човешки теми е посветен показания днес на фестивала във Венеция филм „Maternity Blues" - майките, които убиват децата си.

Не става дума за професионални престъпници. Те нямат оръжия, а използват вани или перални машини, безвредни предмети от бита, става ясно от анализа във филма на Фабрицио Катани.

„Maternity Blues" се опитва да даде отговор на редица въпроси: Какво се случва с майките? Наистина ли вече не са в състояние да обичат децата си? Какво е станало с майчиния им инстинкт?

Факторите, които предизвикват престъплението са многобройни: по-голямото или по-малкото спокойствие, с което се отнасяме към децата си зависи от това какъв е животът ни в момента, в който те се раждат, от нашата история, семейството, партньора и социалния контекст, в който живеем.

Майчинският инстинкт е като парите: винаги те е страх, че не са достатъчно. И по същия начин, ако липсва, е проблем - но другата крайност също е толкова опасна. От една страна има майки, при които убийството на дете е предизвикано от психическо състояние, известно под името "отричане на бременността", но и жени, които го правят с мотива да го предпазят от самия живот или пък такива, които разболяват децата с цел после да ги лекуват...

Случаите на майки убийци постоянно растат: През 2010 г. една на всеки 20 дни е убила детето си, което е два пъти повече от предходната година и пет пъти повече, отколкото през 2008 г.

Миналото лято в Северна Фрнация бяха открити осем бебета, удушени и заровени от майка им, което беше поне петият такъв случай във Франция от 2003 г. насам.

Някои жени просто никога не осъзнават, че са бременни

Специалистите обясняват тези случаи най-вече като резултат от отричане на бременността - често погрешно възприемано и омаловажавано състояние. Според Мишел Делакроа, бивш гинеколог и съдебен експерт в дела, свързани с проблеми с бременността, това е полушизофренично състояние - жените или не осъзнават, или не могат да приемат, че са заченали - дори до степен да поискат да направят аборт.

Според специалисти повечето от страдащите от това състояние са или с достатъчно наднормено тегло, или претърпяват промени на формите на тялото, така че просто приемат, че са напълняли.

Без значение дали тези жени са засегнати от това състояние, преди да родят, или изведнъж, докато раждат, според Делакроа психологическото отричане е толкова силно, че те отказват да повярват, че носят дете. Дори когато са изправени пред реалността...

Делакроа и други, които се борят за медицинско и юридическо признаване на отричането на бременноста като болест, твърдят, че подобряването на начините за идентифициране и лечение на тези жени има повече смисъл. Вместо да бъдат наказвани за престъпленията, които извършват в такова състояние.

Каква е причината за появата на такова състояние?

Според Делакроа причините са няколко - включително предишни травми като побои или изнасилване. Но други, не-физически фактори, могат също да имат значение - отричането може да се задейства дори ако жената вече е имала и отгледала деца без проблем.

Въпреки че отричането на бременността е открито преди десетилетия, по думите на Делакроа честотата на проявите му се увеличава. Възможната причина според него са промените в социалната среда, които са омаловажили ценността на детството, родителството и семейството.

Някои жени не могат да се възприемат като майки

В някои случаи това може също да се прояви при жени, които просто не успяват да се възприемат като майки. "Те никога не успяват да обновят своята идентичност по време на бременността, докато други искат да станат бременни, без да желаят да създават потомство", коментира психиатърът Пиер Ламот пред в. "Le Parisien".

"Когато детето се роди, то реално не съществува за тях. Те не са му дали живот в психологически смисъл. Ако те са го възприемали като истинско бебе, не биха го убили."

Във Франция 230 жени годишно откриват, че са бременни едва в момента на раждането. Въпреки че само малка част от тях прибягват към убийство на бебето, Делакроа се опасява, че случаите, които остават неоткрити, са повече от тези, които стават публично достояние.

Oще: бебета  бременност  деца  майки  убийство 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани