Изпълнителите на желания от смъртния одър | webcafe.bg
Webcafe

Изпълнителите на желания от смъртния одър

webcafeLifecafe, по BBC
23.09.2015, 16:48 (обновена 29.09.2015, 13:14)
Линейка на желанията

Снимка: © Stichting Ambulance Wens

Преди месеци умираща 78-годишна жена пожела да види най-новата изложба на Рембранд в Амстердам

По-рано тази година в интернет се появи снимка на умираща 78-годишна жена, страдаща от нелечимото състояние ALS, известно още като Болест на Лу Гериг. Последното й желание било да види най-новата изложба на Рембранд в Амстердам.

То се сбъдна благодарение на неправителствената холандска организация Stichting Ambulance Wens (Фондация "Линейка на желанията").

Фондацията е основана през 2007 г. от Кеес Велдбьор, който е бивш шофьор на линейка. Досега е изпълнила волята на около 7000 умиращи хора.

"С времето съм научил, че на прага на смъртта хората мечтаят за обикновени неща", казва Кеес Велдбьор. През ноември 2006 г. той тръгва да мести неизлечимо болния Марио Стефануто от една болница в друга.

След като слага пациента на носилката, Кеес разбира, че приемащата болница още не е готова. Марио няма никакво желание да се връща в леглото, където е прекарал последните три месеца. Велдбьор го пита дали има място, където би искал да отиде.

Пенсионираният моряк веднага казва, че му се ходи до канала, за да види водата и да се сбогува с пристанището на Ротердам. Денят бил слънчев и двамата стояли на кея около час. "Сълзи от радост се стичаха по лицето му", спомня си Кеес. Марио имал и друго желание - да плава за последен път, но носилката не позволявала то да се сбъдне.

Тогава Кеес решава, че ще направи всичко възможно, за да му помогне. Урежда да вземе линейката в почивния си ден. С помощта на свои колеги и фирма, която организира турове с лодка в Ротердам, всичко е уредено. Макар на легло, Марио е качен на лодката и плава за последно.

Седмици преди да почине, мъжът пише, че "малките жестове имат огромен ефект" и се радва, че има хора, които ги е грижа за другите.

Кеес и жена му Инеке, която е медицинска сестра, решават да основат Фондация "Линейка на желанията". Осем години по-късно те вече разполагат с 230 доброволци, 6 линейки и 7000 изпълнени желания. Организацията помага средно на 4-ма души на ден.Най-малкият пациент е на 10 месеца. Момичето е прекарало целия си живот в болница и родителите му искали да поседят заедно с дъщеря си на дивана. Най-възрастният пациент е на 101 г.

Жената искала да язди кон за последно. С помощта на камион е повдигната до височината на животното, а след това е свалена във файтон. Бабата била толкова щастлива, че махала на всички като кралска
особа.


И други организации предлагат дневни програми за неизлечимо болни хора, но тази на Кеес и Инеке разполага с линейки и медицинско оборудване. С тях винаги има медицинско лице, а шофьорите са бивши полицаи и пожарникари. Специално изградените линейки предлагат гледка, а всеки пациент получава плюшено мече на име Марио - крътсено на моряка Стефануто.

"За доброволците е огромно удоволствие да гледат как хората се забавляват", казва Роел Фопен, който е бивш военен и работи като шофьор за фондацията. През последните 6 години е помогнал за сбъдването на 300 желания.

Веднъж поел на пътешествие чак до Румъния. Причината била пациентка на име Надя, която живеела в Холандия от 12 години, но искала да умре в родната си страна. Жената издъхнала 2 седмици след като стигнала до Румъния.

Кнот, която работи като медицинска сестра, казва, че за нея е чест да е част от такива специални моменти. "Всеки път е специален. Имаше една дама, която просто искаше чаша яйчен ликьор. Хората ме питат не е ли изтощително, не е ли твърде емоционално да се занимаваш с последните желания на хората. Да, така е", признава Кнот, но допълва, че е незаменимо да видиш искрата живот в очите на умиращ човек, сбъднал своя мечта.Сред желанията на пациентите са срещи с колеги, присъствие на сватби или погребения на скъпи за тях хора. Мнозина искат да видят морето за последно, а 15 на сто избират зоологическата градина.

54-годишен мъж на име Марио поискал да се сбогува с колегите си след 25-годишна служба в зоопарка. Когато от "Линейка на желанията" го завели там, жирафът дошъл и близнал Марио по лицето. Мъжът бил твърде болен, за да каже нещо, но лицето му се озарило."Научих се, че можеш да откриеш щастието ш малките неща и именно към тях трябва да се стремиш, вместо да бленуваш за онова, което не можеш да имаш", казва 25-годишната медицинска сестра Мириам.

Възрастна дама поискала да отиде на сватбата на внука си. От болницата й казали "не", но тя била твърде настоятелна. На помощ дошла "Линейка на желанията". На връщане от празненството жената казала: "Не знаете колко важно беше това за мен". Починала същата нощ.

Едва шестима души от общо 7000 са починали по време или преди изпълнението на последното им желание. При всичките случаи обаче близките са били благодарни на фондацията за направения опит.Заради успеха на "Линейка на желанията", Кеес Велдбьор е спомогнал за предлагането на подобна услуга и в Израел, Белгия, Германия и Швеция.

"Преди смятах, че не притежавам кой знае какво. Осъзнах, че ако следващ сърцето си и правиш нещата по свой начин, хората ще те подкрепят. Аз съм обикновен холандец, който прави това, което обича - да помага на другите", казва Кеес.

Oще: stichting ambulance wens  благотворителност  желания  кеес велдбьор  линейка  линейка на желанията  линейки  мечти  рембранд  фондация  холандия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани