Манията за супер бебета на знаменитостите | webcafe.bg
Webcafe

Как звездите продуцират щастливи бебета

Lifecafe , По Daily Beast
03.11.2010, 18:04 (обновена 09.11.2010, 17:28)
бебе

Снимка: © Getty Images

Никакви огледала, никакви окачени играчки от пръчици и пластинки, никаквo "Бебето Айнщайн"...

Съвременното американско родителство може да изглежда като екстремен спорт, насочен към отглеждането на бионично поколение от постигащи високи резултати супер бебета.

Дори преди да се научат да ходят, тези бебета са водени на уроци по плуване, "социализирани" в бебешки "фитнеси" или слагани да гледат видеозаписи, обещаващи да научат 6-годишни деца да четат на английски, или поне като абсолютен минимум да разбират малко китайски. Отдихът е рядкост в тази бясна надпревара.

Но слабоизвестна базирана в Лос Анджелис група с доста отдадени последователи сред знаменитостите отвръща на удара и се бори философски и практически срещу тези интензивни възпитателни методи, опитвайки се да забави живота до темповете на бебетата.

RIE, съкратено от "Ресурси за обучаващите и грижещите се за малки деца", се въздържат от установените практики на отглеждане на бебета в Америка - от проходилки, високи столчета и работещи на батерии играчки до прекомерни похвали, принудително споделяне и дори люлчини песни.

Крайният резултат според поддръжниците на идеята е не само по-способни деца с по-добро самосъзнание, но и по-мирен свят. Този месец методът става масов, тъй като материалите за обучение по RIE се доставят в 1700 федерално финансирани програми за ранна подготовка - за семейства с малки деца и бебета в цялата страна.

Философия от уста на уста

Слабоизвестна извън академичните кръгове, философията на RIE се е разпространила сред родителите от уста на уста. Тя има свой тесен кръг от преподаватели; свои собствени ритуали (описание на подмяната на пелени); собствена оскъдна естетика (никакви огледала, никакви окачени играчки от пръчици и пластинки, никаквo "Бебето Айнщайн"); както и собствен набор от правила (никакви песни, никакво люлеене, никакви кошарки).

Всичко това зачита "усилията" на бебетата и изгражда "по-автентичен характер," вярват поддръжниците на тази философия. RIE играчките са прости - мека десенирана кърпа, дървена лъжица, пластмасова цедка - така че да стимулират въображението и двигателните умения. И дните на бебетата са спокойни - няма тичане по многобройни задачи с малкото дете, носено като багаж.

Уважение към изживяванията на бебето

Тези ценности се оказват положително приети от хората от Холивуд. Тоби Магуайър, Хелън Хънт, Джейми Лий Къртис, Джейсън Алекзандър и Фелисити Хъфман, както и съпругът й Уилям Мейси са посещавали бебешки RIE групи или без много шум са се обърнали към преподаватели по RIE през годините, твърдят родители и учители, които са се подготвяли заедно с тях.

"Практикуването на RIE" като цяло означава демонстриране на уважение към изживяванията на бебето. Родителите разказват какво става наоколо през шумните детски звуци, новите лица, преминаването от една стая в друга - за да помогнат на бебето да има "мислеща, чувстваща част от това, което правите спрямо него и за него," както твърди официалното ръководство на движението. На плачещото бебе не се шътка и не се отвлича вниманието му, а му е позволено да освободи напрежението си, като бива питано защо плаче.

"Потенциалът е налице от самото раждане - да притежаваш емоции и да ги изразяваш, и те да са приемливи, защото възрастните в твоя живот не се боят от тях", казва дългогодишният преподавател Лиз Мемел, сред чиито възпитаници са и няколко филмови звезди. "Мисленето е, че тъмната страна е опасна, когато всъщност тъмната страна може да ни научи на много неща."

На практика

На седмичните срещи на групите за възпитание на бебетата, родителите сядат отстрани, докато бебетата и малките деца пълзят наоколо в голяма, отворена стая, внимателно напълнена с одобрени от RIE играчки, докато сертифициран инструктор споделя мъдрости по широка гама от подходящи за дадена възраст въпроси на детското развитие - от навици за спане до резки промени на настроението.

Бебетата изследват внимателно "калибрираната" среда, без да бъдат затрупвани с инструкции или критика. Бебетата не биват поставяни на стомаха им, за да увеличават силата си - практика, известна като "време по корем", тъй като покойният съосновател на RIE Магда Гърбър е известна с това, че е учила родителите да не поставят бебетата в позиции, в които те не могат сами да застанат или от които не могат да излязат. "Емпатията," казва Мемел, "е сериозен резултат при възрастните и децата."

По-отдадените на принципите на RIE родители са насърчавани да минават през RIE тренинги, където възрастните обучавани изпитват какво означава да бъдеш хранен, да бъдеш критикуван, когато играеш на пода, да бъдеш игнориран или затрупан с родителска грижа.

„А сега ще те взема на ръце"

"Едно от най-разпространените погрешни разбирания е, че ние просто оставяме бебетата да плачат и не ги взимаме на ръце", казва дългогодишният инструктор Хари Греблър, който преподава в Санта Моника и прави одобрени от RIE играчки и бебешки мебели. "Това, за което говори RIE е - как да ги вземем? Дали просто да ги сграбчим от пода? Или отиваме при тях, говорим, и се опитваме да разберем какво има - и им казваме: „А сега ще те взема на ръце.'"

Родителите, придържащи се към метода, казват, че той е облекчаващ спрямо по-масовото възприятие, според което децата имат нужда от непрекъснато стимулиране. За Ейми Генрик, която е посещавала RIE тренинг, неофициалното кредо на групата "прави по-малко, наблюдавай повече" й е позволило да вярва на инстинктите си. "Изглежда ми малко по-опростително за родителите", твърди тя.

Естествени нужди

Ема Грей, живееща в Санта Моника, Калифорния, работеща като консултант по изящни изкустава и майка на две деца, оценява начина, по който обучението е внесло увереност в нейната родителска грижа. "В първите няколко часове по RIE започнах да го критикувам", разказва Грей. "Но след известно време това имаше много фундаментален ефект... Има една идея, че децата трябва да могат да танцуват, трябва да плуват. Това, от което се нуждаят, е природата. Базово стимулиране от други деца. Да излизат навън. Естествени неща."

Начин на живот

Поддръжниците на метода го смятат за начин на живот. Хората говорят за "практикуване на RIE", казва Мемел. "Но това е просто отношение, съзнание, начин на мислене." Има някои обаче, които възприемат RIE като култ към родителството, който поставя крайни и абсурдно неудобни изисквания към съвременните родители.

В рамките на самата организация също има широко разделение. Всеки има своя собствена интерпретация на преподаваното от Гърбър. "Смятам възпитаниците на Магда донякъде за доста по-сурови, отколкото тя самата някога е била", коментира Рената Купър, ранен последовател на Гърбър, която сега е образователен координатор в службата за детски грижи към общината в Лос Анджелис.

"Всички ние взехме различни части от нея", казва председателят на борда на RIE Рут Ан Хамънд, автор на книгата от 2009 г. "Уважение към бебетата: RIE подходът на Магда Гърбър". "Не сме клонинги. Ако запитате всеки от нас, всеки ще има различна обща представа каква беше тя."

Всъщност самата Гърбър е насърчавала такъв вид съмнения, казва Греблър. Тя е смятала RIE за ръководство за родители, но не е очаквала сляпа отдаденост към тези принципи. "Наистина съм убедена, че тя би искала да достигнете до ваши собствени отговори," коментира тя. "Това никога не е било с идеята да се чувстваш зле. Това не е било стремеж към перфекционизъм."

 

Oще: бебета  възпитание  отглеждане  природа  характер 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2010, 15:35

2 egasimus | 05.11.201006:41

умно! но ще го осерат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.09.2010, 15:16

1 OrchiiDea | 04.11.201015:40

Радвам се, че на някои родители най-накрая им е дошъл акъла в главата! Дано повече хора го осъзнаят.
   

оценка

+0 -0