Да работиш "Министър на доларите и емоциите" | webcafe.bg
Webcafe

Да работиш "Министър на доларите и емоциите"

webcafeLifecafe, по Би Би Си
26.09.2017, 13:40 (обновена 26.09.2017, 14:56)
шеф, мениджър, бос, началник, Like a boss

Снимка: © Pixabay

Социалният статус е най-голямата мотивация в поведението

Преди да се пошегувате, че във фирмата ви има нов кадър, назначен на странната длъжност "мениджър по социалните медии", имайте предвид, че понякога наименованието на длъжността може да е от огромно значение - и то не само финансово.

На пръв поглед глупавите, но звучащи гръмко позиции могат да ви помогнат да се чувствате по-добре и да променят професионалното ви поведение в положителна насока.

Изследване на британската фондация "Резолюция", което изучава структурата на пазара на труда, предполага, че наименованията на професиите имат силата да подобрят както физическото ни състояние, така и чувство за контрол в определени ситуации.

Докладът на "Резолюция" показва, че във Великобритания повечето работещи имат "солидно звучаща" професия, която обаче е със средно по ръст заплащане. Кадрите на мениджърски позиции печелят по-малко от 400 паунда седмично, но за сметка на това броят им е нараснал с 60% в сравнение с 2000-а.

Какъв е смисълът от промяна на името на професията, ако не увеличение на заплащането?

На първо място е статутът. Нобеловият лауреат на 1994-а за икономика Джон Харшани казва, че освен финансовото възнаграждение, социалният статус е най-големият стимул и мотивация в поведението на човека.

След като внушително звучаща титла в професията може да символизира висок социален статус, не е изненадващо, че работещите се стремят към нея дори без заплатата или отговорностите им да се променят значително.

Титлата "вицепрезидент" например може да бъде показателна за това, че притежателите й са високо ценени от ръководството, а не просто описание на специфичен пост във фирмата.

Впечатляваща на думи длъжност влияе не само на обществения статус. Изследователите установяват, че ако работата звучи по-забавна, това може да повлияе на поведението ви.

В Дисниленд например служителите се наричат "актьори", независимо дали влизат в ролята на някои от приказните герои, или продават сладолед.

Бившият изпълнителен директор на неправителствената организация Make-a-Wish, която изпълнява желания на деца с тежки диагнози, решава, че трябва да последва този пример и подчинените да имат по-весело звучащи позиции.

За себе си той избира да се нарича "приказен кръстник, изпълняващ желанията", а за главния оперативен директор - "министър на доларите и емоциите".

Оказва се, че това им помага година по-късно да изпитват далеч по-малко емоционална умора, да се справят по-лесно с предизвикателствата в професията и им да се утвърдят в работата си.

Новите им позиции карат служителите да гледат на колегите си като на човешки същества, а не просто като на шефове или подчинени.

Същият тест е направен и в болница, в която персоналът трябва сам да даде наименования на длъжностите си. Специалистът по инфекциозни вътрешни болести става "унищожител на зарази", а техникът на рентгеновия апарат става "търсач на кости".

След пет седмици персоналът потвърждава, че умората е намаляла и симптомите на така нареченото "прегаряне" намаляват с 11%, освен това членове на екипа са се отказали от идеята да напускат.

От друга страна е важно хората да възприемат не само името на длъжността си, но и какви изисквания стоят зад него. С други думи - звучащите фантастично позиции, на които хората не гледат като на нищо повече от сбор от думи, няма да окажат ефект.

Доказано е обаче, че хората, които заемат длъжности с позитивно звучене, се възстановяват по-бързо от разочарованията на работното си място. Това е мотивация не само за тези, които се интересуват от статута си на хартия, а и за хората, които искат да се чувстват нещо повече от "зъбчато колело в системата".

Oще: длъжност  повишение  повишение в работата  позиция  професионално развитие  професия  работа  работник  служител 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани