Франция не разбира конкурсите за красота | webcafe.bg
Webcafe

Франция не разбира конкурсите за красота

Делизия Уотсън, The Guardian
27.09.2013, 16:23 (обновена 02.10.2013, 17:06)
деца

Снимка: © БГНЕС

Франция планира да забрани детските конкурси за красота - като ограничи момичетата под 16 години да участват в тях

Живеем в свят, в който Honey Boo Boo е световноизвестна, а самочувствието на някои жени се основава на броя "харесвания" под дадена публикация във Facebook или Instagram.

А новоизбраната Мис Америка от индийския произход, въпреки че е родена и израснала в САЩ, е критикувана заради това, че "не е достатъчно американка".

За да се справи с тези и други проблеми, пред които са изправени жените, и за да се доближи до равенството между половете, Франция планира да забрани детските конкурси за красота - като ограничи момичетата под 16 години да участват в тях.

На пръв поглед това изглежда разумна стъпка

Аргументът на Франция е, че конкурсите за красота „сексуализират" младите момичета и им създават погрешно впечатление за това, което наистина има значение. Бившият министър на спорта Шантал Жуано открито изрази притеснение за "сексуализацията на техните изражения, пози или дрехи, които са твърде неподходящи за толкова малки деца". Притесненията си тя изрази в парламентарен доклад през март т.г.

И Жуано е права - това е проблем, който трябва да бъде решен, но е доста генерализиращо да се смята, че всички участнички в конкурси за красота под 16 години се държат по този начин.

Моята гледна точка идва от личния ми опит в конкурсите за красота. Когато бях на 15 години, участвах в такъв конкурс за първи път. Записах се почти на шега. Бях станала малко срамежлива и исках да се отърся от това.

Исках да срещна други млади момичета, за които си мислех, че ще бъдат мили, забавни и ще искат да повлияят на света около тях. Не бях разочарована. Вярвате или не, точно кандидатките в този конкурс за красота ми помогнаха да се науча какво има значение и какво - не.

Как? Защото просто да бъдеш красива не гарантира, че дадена кандидатка ще спечели или ще бъде полуфиналистка в някой конкурс. Вярно, физическата красота е сериозен фактор, но в края на краищата тя не е достатъчна.

Има си интервютата в тези състезания

Едно красиво лице едва ли може да стигне по-далеч от журито, разполагащо със свободата да задава всякакви въпроси. Следователно е важно да бъдеш сигурен в себе си, да познаваш света около теб, да бъдеш твърд в убежденията си, но също така дипломатичен и добронамерен.

Поддържане на такова хладнокръвие в обстановка, в която се цени какво дадена жена мисли, чувства и знае, вместо единствено нейната субективна красота, е изключително зареждащо. На крехката възраст от 15 години почуствах, че съм готова да превзема целия свят заради това. Представете си, ако бях започнала и малко по-млада.

Но нещата не приключват с интервютата. Тези умения могат да бъдат приложени в други части от женския живот. Конкурсите за красота са средство за постигане на някаква цел, а не самата цел. Благодарение на тях, една жена може да спечели досег до културата, нови гледни точки, кариерни възможности, приятели за цял живот и много повече.

Има и други пътища, които водят до тези неща, но конкурсите за красота са един от най-приятните.

Казано съвсем просто, конкурсите за красота съществуват, за да дадат възможност на жените да постигнат повече - и да честват тяхната красота. Това е начин да се наградят младите жени за техните постижения, да бъдат окуражени и другите хора да се стремят към съвършенство. Красотата на една жена не е нещо, от което тя трябва да се срамува, но не бива да бъде експлоатирана.

Опасенията, изложени от френските власти, са напълно разбираеми

Въпреки това, забраняването на конкурсите за красота за лица под 16- годишна възраст по никакъв начин не е решение на проблема. Решението е да се обърне внимание на основния проблем - идеята за живот, съсредоточен повече върху външния вид и материалните придобивки, отколкото върху характера и усърдната работа. Трябва да научим децата на това, което наистина има значение, а не просто от какво би излязло добра публикация във Facebook или Instagram.

Ако искаме да обучим поколение на лидери - лидери, които не се интересуват от материалното и не притежават псевдо-самочувствие, ако искаме дъщерите и синовете ни да ценят това, което има значение, трябва отново да се превърнем в учители.

Необходимо е колективно усилие на родители, членове на общността и в някои случаи - дори правителството, които да работят заедно, за да възпитат тези ценности в децата. Имаме нужда от по-добри родители, повече ментори и модели за подражание - и повече програми, насочени към подпомагане на младите да развият уменията и ценностите, от които имат нужда, за да успеят.

Простата забрана на детските конкурси за красота без подобни действия няма да постигне нищо

Конкурсите за красота не са за всеки, точно както определени спортове и музикални инструменти не се харесват на всички. Участието в тях трябва да бъде съзнателно решение, взето от младите момичета, които са достатъчно зрели, за да го поискат. Няма истинска възраст за зрелостта и именно това прави тази забрана неефективна.

Някой ден ще дам всичко от себе си, за да възпитам дъщеря, която разбира, че да бъдеш умен, мил и забавен е далеч по-важно от това да бъдеш красив. Ако тя реши да участва в конкурс за красота, бих се гордяла с нея. Но ще я оставя сама да вземе решението за това.

Oще: конкурси за красота  мини мис  момичета  секс  франция 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 01.10.201313:45

Не само за малките момичета, но и за зрели жени, философията на "конкурсите за красота" с нищо не се различават от пазара за роби. Да те оглежда журито като кон на хайванпазара. Явно за това ослепителната усмивка има бая значение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

1 Radenko Kostadinov | 29.09.201313:36

Милата ми тя, Делизия... колко сърцераздирателно вярва, че успехът на една жена се крие именно в префърцунените стъпчици и махане смутено с ръчичка от сцената! Щастлив съм, че не всяко момиче, което съм срещал в живота си, е търсело успех и кариера по нейния стереотип...
   

оценка

+0 -0