Източен контакт | webcafe.bg
Webcafe

Източен контакт

Кристина Пайташева
26.10.2011, 11:29 (обновена 26.10.2011, 11:49)
изложба

До 27 ноември Софийска градска художествена галерия предлага забележително изживяване с някои от най-важните произведения от Централна, Източна и Югоизточна Европа.

Целта на „Контакт", както е озаглавена изложбата, е да събира такива произведения, като създава своеобразен мост между тях и техните различни концептуални художествени практики, които се развиват от 60-те години на ХХ век насам.

Изложбата показва съвременни произведения от страни със сходна историческа съдба, като предлага възможност да се проследи развитието на видеото, пърформанса, концептуалната фотография, обекта, инсталацията и акцията в Сърбия, Боста и Херцеговина, Хърватска, Словакия, Словения, Унгария, Полша, Чехия, Румъния и България, както и творби на ключови австрийски художници.

Тук няма гори от цветове, позитивизъм и устрем към успех. Произведенията директно те блъскат в челото, натискайки главата ти под водата надълбоко във въпроси, свързани с историческата памет на тези страни. А тя не е никак светла и отправя към травматични теми като най-тъмните страни на комунистическото минало или пораженията от войната в бивша Югославия.

Веднага усещам лутанията в съзнанията на авторите да изразят болката, която носят със себе си тези времена. Фотосите и вестникарските изрезки от онези години още повече засилват това чувство. Пред мен са поредица от фотографии на части от голи женски тела - нищо не е спестено.

Особено силно в творбите наблюдавам вътрешно противопоставяне на политическото статукво, джендър проблематиката и въпросите свързани с тялото, художествените структури от времето на модернизма, употребата на материала в пространството.

Появата на изложба от такова естество е необходима не само за онези, които са живяли в онези години и изпитват желание да си припомнят, дори и по болезнен начин, миналото, но и за младото поколение, което освен, че трябва да познава историята, е добре да се опита да я усеща.

Oще: изложба  контакт  софийска градска художествена галерия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.