Джобс се съмнявал в авторитетите, медицината и хигиената | webcafe.bg
Webcafe

Джобс се съмнявал в авторитетите и хигиената

Lifecafe , По yahoo.com
24.10.2011, 13:13 (обновена 26.10.2011, 13:16)
стив джобс

Снимка: © Getty Images

iPhone 4 с портрет на Стив Джобс, пуснат в продажба на 9 октомври 2011 г. от фабриката в Шенжен, провинция Гуангдонг в Китай

Новата биографична книга изобразява Стив Джобс като непримирим скептик, който се e отказал от религията, защото e бил разтревожен от факта, че Бог допуска деца да гладуват.

Той е наричал новите шефове на Apple "корумпирани" и е отлагал операцията си за лечение на рак заради прочистване на организма и билколечение.

"Стив Джобс" от Уолтър Айзъксън, която излиза на пазара днес, разкрива още, че Джобс измислил името на компанията, докато бил на плодово-зеленчукова диета, а като тийнейджър е бил шампион по взиране в хората, без да мигне.

Книгата целенасочено е оформена с дизайн, предизвикващ аналогии със стила на Apple. На нейната корица стоят заглавието и името на автора, отпечатани в черно и сиво на бял фон, както и черно-бяла снимка на Джобс, подпрял глава с ръка.

Биографията, за която Джобс дава повече от 30 интервюта, освен всичко останало е и поглед отвътре към мислите на един човек, който е бил всеизвестен с потайността си, пазейки в тайна сведенията за живота си почти по същия начин, по който и продуктите на Apple - и предизвикващ много опити за психоанализа от разстояние.

Джобс напуска поста си на изпълнителен директор на Apple на 24 август, шест седмици преди смъртта си.

Оригиналното заглавие на книгата е "iSteve", а нейното издаване беше насрочено за март догодина, но след смъртта му издателите решиха да ускорят публикуването й, като тя ще бъде достъпна за поръчки онлайн още днес.

Много голяма част от биографията добавя някои детайли към това, което вече беше известно или се предполагаше за Джобс. Въпреки че Айзъксън не е първият, който разказва историята за изпълнителния директор на компанията, той се радва на безпрецедентен успех. Последното му интервю с гуруто на Apple се е състояло броени седмици преди смъртта на Джобс.

Малкото тъмни петна из биографията на Джобс: хигиена и наркотици

Джобс никога не е бил типичен изпълнителен директор. Първият президент на Apple, Майк Скот, е нает главно за да контролира тогава 22-годишния Джобс. Според книгата, един от първите му проекти е бил да накара Джобс да се къпе по-често - но така и не успял да постигне резултат.

Залитането на Джобс по LSD и други аспекти на контракултурата от 1960-те също са подробно документирани. В книгата Джобс твърди, че LDS "възвърна усещането ми за важните неща - създаването на велики неща вместо печеленето на пари, поставяйки ги в контекста на историята и човешкото съзнание в колкото може по-голяма степен".

Освен това, той разкрива, че the Beatles са една от любимите му групи, а едно от желанията му е било да я включи в iTunes - революционният онлайн магазин на Apple, преди да почине. Музиката на The Beatles се появи в iTunes в края на 2010 г.

Отчаян опит на Джобс да предотврати операция

Книгата се концентрира върху решението на Джобс да отложи хирургическата намеса за цели девет месеца, след като през октомври 2003 разбира, че има нервно-ендокринен тумор - относително рядък тип рак на панкреаса, който обикновено се развива по-бавно и следователно е по-лечим.

Вместо това обаче той е избрал да се подложи на вегетарианска диета, акупунктура, билкови лекове и други алтернативни лечения, които открил в интернет, като дори се е консултирал с екстрасенс. Освен това той бил за известно време под влиянието от лекар, притежаващ клиника за диети чрез сокове, прочиствания на червата и други недоказани подходи, преди най-накрая да се подложи на хирургическа намеса през юли 2004 г.

Цитирайки Джобс, Айзъксън пише в книгата: "Той ми каза няколко години по-късно с нотка на съжаление в гласа: "Никак не ми се искаше да ме режат, така че опитах, за да се убедя дали някои други неща няма да подействат."

Джобс почина на 5 октомври на 56 години, след продължителна битка с рака.

Скептицизмът на Джобс към медицината, религията и традиционния мениджмънт

Списание Fortune съобщава през 2008 г., че Джобс се е подложил на алтернативно лечение, защото е имал подозрения към традиционната медицина.

Според книгата, Джобс се отказва от християнството на 13-годишна възраст, когато вижда гладуващи деца на корицата на списание Life. Тогава той пита пастора от неделното училище дали Господ знае какво ще се случи с тях.

Джобс никога не се връща в църквата, въпреки че по-късно изучава дзен-будизъм.

Името Apple произлиза от увлечението на Джобс по плодовите сокове

Джобс споделя пред Айзъксън, че се е подлагал на множество диети, включително такава, включваща единствено прием на плодове и зеленчуци. Името на Apple се е появило като идея по време на "една от плодовите ми диети". Джобс разказва, че тъкмо се връщал от ябълкова ферма и помислил, че името на тези плодове звучи "забавно, духовито и не е смущаващо".

Усетът на Джобс към семплия и изчистен дизайн е очевиден още в началото на неговата кариера. Кутията на компютъра Аpple II отначало включва плексигласов капак, метални ивици и прибираща се нагоре вратичка. Въпреки това, Джобс се е стремял към нещо елегантно, което би накарало Аpple да изпъкне.

Войната между Apple и Google

Книгата дава информация и за развръзката в отношенията между Джобс и Ерик Шмит, бившият изпълнителен директор на Google и член на борда на директорите на Apple между 2006 и 2009 г. Шмит напуска борда на Apple, след като двете компании влизат в пряка конкуренция на пазара на смартфони.

Айзъксън пише, че Джобс е бил много развълнуван през януари 2010, когато HTC представят Android модел, разполагащ с много от функциите на iPhone. Аpple дори заведоха дело срещу компанията заради това, а Джобс е споделил пред Айзъксън, използвайки нецензурни изрази, че действията на Google се равняват на "тотален грабеж".

"Ще се боря до последния си дъх, ако се налага, и ще похарча всеки цент от 40-те милиарда долара на Аpple в банката, за да поправя това", заканвал се Джобс. "Ще унищожа Android, защото това е краден продукт. Склонен съм да обявя термоядрена война заради това".

Джобс и използвал вулгарни изрази, за да опише Android и интернет-базираната програма за текстообработка Google Docs. В последвала среща със Шмит в Пало Алто, Калифорния, Джобс му е заявил, че не се интересува от извънсъдебно споразумение, се твърди в книгата.

"Не ви искам парите. Дори и да ми предложите 5 милиарда, пак няма да ги взема. Имам си достатъчно пари. Искам да спрете да използвате идеите ни в Android, това е всичко, което искам." Както пише Айзъксън обаче, тази среща не е довела до никакъв резултат.

Той е наричал новите шефове на Apple "корумпирани"

Той нарича ръководния екип, назначен да управлява Apple след уволнението му през 1985 г., "корумпирани хора" с "корумпирани цели", които се интересуват единствено от пари. Самият Джобс според книгата е бил много по-загрижен за продуктите, отколкото за печалбата.

Той споделя пред Айзъксън, че новите ръководители на Apple са се интересували по-скоро от печеленето на пари, "от себе си и от Apple, отколкото от това да създават велики продукти".

Джобс се завръща в компанията през 1997 г. След това той представя компютъра iMac, iPod, iPhone и iPad - и превръща Apple във фирмата с най-висока пазарна капитализация в САЩ.

В книгата пише, че макар и някои членове на борда на Apple са били доволни от факта, че Hewlett-Packard се отказват да конкурират iPad на Apple, Джобс не е смятал, че това е повод за ликуване.

"Hewlett и Packard изградиха чудесна компания и помислиха, че са я оставили в добри ръце", споделя Джобс пред Айзъксън. "Но сега тя е разкъсана на парчета и разрушена. Надявам се, че съм оставил нещо по-силно след себе си, така че това никога да не се случва с Apple," добавя той.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

12 trellian | 28.10.201116:50

Може и да са акули, но за разлика от Джобс, който не само никога не е правил дарения, а е забранил и на хората от компанията си да правят благотворителни жестове, Бил Гейтс смята да остави цялото си лично състояние за благотворителни каузи където вярва че ще бъдат най-полезни. С изключение на няколко милиона, които ще завещае на децата си, а според мен по-добре да не го прави. Най-голямата услуга е да ги образова, и после да ги остави да се справят сами.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

11 KingoftheROAD | 27.10.201123:13

theo Много емоционално казано, но съм напълно съгласен с теб. А другото, което не съм казал, но пак повтарям - Тоя Стив Джобс е крал чужди идеи, наблягал е на рекламата, и нелоялната конкуренция. Нищо чак толкова гениално, като Тесла например, Джобс не е сътворил. В друга тема, а и тук препоръчвам на който му е интересна историята да гледа филма - Пиратите от силициевата долина. Там чичко Били казва на Стив Джобс:

Били: - Прибираш се някоя вечер по тъмно, забелязваш, че съседът си е забравил врата отворена. Решаваш да му откраднеш телевизора, влизаш и виждаш че аз съм те изпреварил, и ми казваш, че не е честно?


Колкото до Unix, мисля че Кен Томпсън е родоначалника, ако не се лъжа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

10 theo | 26.10.201109:06

@ My Majesty: Подкрепям те напълно! Само че ще бъда малко по-краен от теб. Това създание Джобс е едно гадно вонящо (не само защото не се къпе) лицемерно копеле. Крадяли му били идеите - а колко от твоите идеи са наистина твои? Ние пасем трева и не знаем как стават работите по големите корпорации. Колко от идеите на стотиците работещи в научните отдели на компанията си откраднал и представил като свои? Защото, когато човек работи в такава компания, интелектуалната собственост е нейна, не негова. Пък ти като създател и шеф на фирмата си мислиш, че все едно е твоя лична идея? Брей, какъв гений! Всички велики идеи били негови, на другите хора явно само им тече стажа на работното място, те нищо не правят. Чак да те съжали човек, че им плащаш заплати за тоя дето духа. Другите били мислели само за пари, а той, миличкия, го прави само на ползу роду, видите ли! Тогава що продаваш стоката си 3-4 пъти по-скъпо от конкуренцията? Елементарно, щото можеш, ама и това не е твоя заслуга, а на маркетинговия отдел. Много ясно, че докато има овце, ще има и касапи, ама хайде касапите да не се правят на вегетарианци, а? Тъпите овце купуват лъскавите кутийки скъпо и прескъпо и чак са ти благодарни, че им ги продаваш само за толкова пари, а не, да речем, за още толкова. Къде отиват всичките 3000% печалба, за гладните деца в Сомалия? Или за нови идеи и разработки, казваш? Чакай, че се обърках нещо, нали ти беше основния генератор на идеи, пък на теб, признатия аскет, пари не ти трябват? Но най-гадното лицемерие беше това за децата. Тука вече удари в земята по лицемерие преподобния отец Игнаций Лойола, основателя на светия орден на йезиутите, както и предостойния му наследник, Томас де Торквемада. На теб кой ти произвежда лъскавите iбоклуци? 13-годишни китайчета, работещи по 14 часа на ден за 1 долар заплата!!! За да може фирмичката ти да има 40 милиарда в банката, които да похарчиш до цент, за да съдиш другите хищници като тебе за това, че били същите хищници като тебе!?! Ами сори, при толкова много овце ще има и много хищници, не може да си само ти! Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против правенето на пари (а то ВИНАГИ е на нечий чужд гръб), против съм гадния робовладелец да се прави на майка Тереза и да вика на другите че били сребролюбци, само защото искали да откраднат от него... Но както казва поговорката - за мъртвите или добро, или нищо. И понеже нищо добро не мога да кажа за този субект, вече млъквам...

P.S. Някой по-горе спомена Никола Тесла - ето ТОВА е гений. ТОВА е човек с идеи, които промениха света. И не е спечелил 40 000 000 000 от това, но сигурно е бил по-щастлив да подарява идеите си на света без да се оплаква че някой го ограбва... Защото, когато си истински новатор и идеите ти са изпреварили времето си със 100 години, няма как някой да те ограби, просто другите още не са дорасли да се мерят с тебе. Ако Стив Джобс беше ТАКЪВ гений, щях да съм първия, който му сваля шапка. Но на лицемерен йезуит като него - никога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

9 My Majesty | 25.10.201117:38

Каква я е свършил Стив в технологиите няма да коментирам. Мир на праха му. Обаче! Много лошо впечатление ми прави, че се изтрепаха да пускат посредствените му изказвания и да ги възхваляват като нещо изключително. Сори, но за хора, които сме чели Сократя, Аристотел, Достоевски, Балзак и Кърт Вонегът, досадни речи, които да впечатляват нечетящи хора, не ни прарят впечатление.
Комерсиалицазията покрай смъртта на този човек неистина е отвратителна. А обяснението, че спрял да вярва в Бог като малък щото видял бедни деца е меко казано ИНФАНТИЛНО. Като стана милиардер, спря ли да ги вижда тез деца?
Бог ще го съди. По делата му. За разлика от нас Той ги знае всички.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

8 abductor | 25.10.201115:27

Провинциално студентче? Много щастлив Нямам желание да ти обяснявам произхода и образованието си, но по принцип това ти изявление и любовта ти към продуктите на Ейпъл като цяло подсказват, че ти самият вероятно си провинциалист (от по-малките населени места), при това - комплексиран от това. По темата - не мога да изпитвам симпатии към паразит като Джобс, не смятам, че някакъв си бизнесмен, при това отвратителен като личност, може да бъде наричан "иноватор", само защото е продал милиони бройки от нещо си, в което при това няма нищо "иновативно". Всъщност фирмата Ейпъл, под ръководството на Джобс, беше (и още е) най-големият враг на иновациите в ИТ сферата с постоянните си съдебни дела за патенти срещу своите конкуренти и с политиката си на тотално отебаване на външни девелопери в полза на собствените им продукти е Apple Store. Ама какво да обясняваш на сектанти, кефете си се там, милиони мухи не могат да грешат Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

7 Rodrigo Diaz de Vivar | 25.10.201114:06

Аз пък казвам, аман от студентчета с провинциален произход, провинциални визия и потенциал, с незаслужено самочувствие и мнение за всезнайковци. Оформено с помощта на Wikipedia разбира се.

abductor, WTF, кой си ти, мишок, че да изказваш толкова крайни и обидни мнения за човек безспорно доказал възможностите си. Пред третата страна в света, а и в световен мащаб?!

Иноватор, да.
Прочети дефиницията на думата.
От innovatus на латински, "to renew or change". На нещо съществуващо.
Създаване на нови комбинации или изменения в развитието на пазара и производството. Дефиницията е на по мъдри от теб и мен хора.

Няма нищо по очевАдно от възможността Стив Джобс да прави точно това.
От един компютър, каквито има безрой по света, да направи нещо, което да не можеш да сбъркаш с нищо друго.
Да струва три пъти повече от останалите при малко по-големи или равни възможности и все пак да се купува.

От едно просто "ало-ало" като телефона, да направиш нещо, което да се продаде в над милион и половина бройки за два дена, при условие, че всички купувачи вече имат телефон/и.

Прочетох предните ти глупости по темата, относно характера и възможностите приживе на Стив Джобс, отностно характера и фирменото му възпитание, но предпочетох да си замълча.
Сега обаче ми идва малко повече.
Излагаш се. Осъзнай се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

6 trellian | 25.10.201110:52

Имал е рядък вид рак - бавно развиващ се, напълно лечим. Но той се съмнявал в медицината и решил да се лекува сам - с чай от лайка и хиромантия, вместо да се оперира и да се подложи на терапия.
Ами... сигурно е оригинално, но не и много умно.
За някои неща човек може да си позволи да оригиналничи и да оспорва всички авторитети, ама трябва все пак да подбира дали може да си го позволи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

5 abductor | 25.10.201109:48

Аман от статии за това леке Джобс. Защо никой не се сети да напише статия например за Денис Ричи - човекът, на който дължим С и Unix, един истински иноватор, за разлика от бизнесмена с айпадите и айфоните? Човекът почина седмица след Джобс, но почти никой не го отрази. Нормално - за iЗомбитата "иновация" не означава разработка на програмни езици и операционни системи, а производството на полу-използваеми устройства с дизайн на миксер. C'est la Vie....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

4 Ближи си сладоледа | 25.10.201109:03

За ivorad.

Веднага се поправям! Прав сте, пропуснах го в бързината. И той включително!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2011, 08:03

3 Пламен Керезов | 25.10.201108:04

Който е коментирал снимката, толкова ли не е видял, че това са бъмпери за iPhone 4?
   

оценка

+0 -0