Облачно с радиация | webcafe.bg
Webcafe

Облачно с радиация

Webcafe.bg
03.07.2015, 18:31 (обновена 06.07.2015, 14:29)
ебола

Истерията с ебола не подмина България

Като всяко нещо в България, паниката също не е точно паника. Меко казано - издиша. Засегнатите не търчат да се спасяват, ведно с децата, кучето, телевизора и персийския килим, ами философстват. И то онлайн, все пак в интернет е много по-лесно да извършиш единственото действие, което колективният страх поражда в последно време - приемане и предаване на "зловеща" вест. Колкото по-съмнителна, толкова по-голямо разпространение.

Добре, че ядреният облак над Варна в последния масов тираж беше само във Facebook.

Жалко, че толкова хора изрепетираха още една версия на пред-Апокалипсиса, без дори да се замислят.

Те прочели в един сайт, че заради горски пожар край Чернобил във въздуха към България се носи смъртта под формата на гама-лъчи. Аргументът: „Ама как, естествено, че няма да си признаят. Вече се е случвало". Сред творческите интерпретации имаше дори обяснение за странните орди мушици, появили се в морската столица преди няколко дни - като предвестник, разбира се.

Неубедителните и закъснели реакции на държавата при различни кризи - от фалита на КТБ през бежанската вълна до наводненията, създадоха усещането, че обикновените граждани, с техните разсъждения, логика и преценка, са по-прави, отколкото т.нар. компетентни органи. Само че не винаги системата е толкова глупава и фигурална, колкото някои хора мислят.

Затова едни търсят американски танкове под прикритие, други фотографират странни облаци, за да докажат кемтрейлс, трети вече се изследваха няколко пъти за ебола. Войната, бедността и нелечимите болести - това са неизчерпаеми източници на страх, способни да побъркат иначе всезнаещия българин.

И не е смешно

Ако смятаме, че никоя институция не би оповестила "новина" от ранга на ядрена опасност, смъртоносна епидемия или мобилизация на армията, значи не сме мръднали от 1986-та година, когато взривът в Чернобил бе потулен от комунистическата система, въпреки чудовищните си последствия.

Вместо да звъннат един телефон, примерно на 112, или да потърсят с 5 клика сайтовете на Агенцията за ядрено регулиране или МОСВ, лековерните потребители на социалната мрежа предпочетоха да не подложат "фактите" на проверка, а директно да влязат с двата крака в капана на един нелеп слух.

Нелеп, защото през 2015-та година няма как да скриеш ядрен облак. Нито болен от ебола.

Нито в България, която е включена в международни, най-малкото европейски системи за мониторинг на околната среда, нито във Варна, където има поделение на Инспекцията за опазване на околната среда и всеки ден се правят замервания за радиационния фон. А и самата украинска служба за ядрено регулиране съобщи, че няма значими превишени стойности на радиация в района на Чернобил. Тоест, информацията е достъпна, въпросът е дали искаш да я вземеш от „първа ръка".

Проверката на факти не е първото нещо, което ти идва наум, когато си уплашен

Така работи механизмът на страха, който българското общество успешно е интегрирало в съставните си елементи. Принципът е един и същ, независимо дали става дума за ограбен пенсионер от телефонни измамници или клиент, изтеглил целия си влог от банката, защото получил SMS от неизвестен подател.

Ами налудничавият дебат за ваксините, който превърна иначе зрели и интелигентни хора в противници на съвременната медицина и наука? Съвсем в стилистиката на медийни заглавия от сорта на "Бялата риба убива", "Пилешкото прави момчетата гейове" и т.н.

Ирационално

Преди 6 години доста жители на Хасково излязоха да спят навън, защото астрологът Емил Лещански предсказал, че земетресение ще опустоши района на 19 април. Миналата година по това време прогнозата на синоптиците беше новина на деня - заради градушките и наводненията. Да не се чудите, потопът в Аспарухово се оказа предсказан от Ванга, но не и непотвърдения слух за Хепатит А в питейната вода на града.

Преди 20 години на децата се казваше да не пият безалкохолни напитки и да не дъвчат дъвки, защото имали наркотици. По същото време родителите им, страхувайки за парите си, изобретиха системата на Бурканбанк, която ги изяде.

И понеже колективният страх изисква общовалидни теми, ядрената авария е може би най-силният катализатор. Колкото до варненци, те имат много повече поводи да се притесняват за чистота на морската вода и изливащите се там нечистотии. За да надскочим регионалното ниво - до края на седмицата трябва да ни интересува много повече какво ще се случи в Гърция.

Oще: варна  всяване на паника  ебола  облак с радиация  обществено напрежение  паника  радиация  социални мрежи  страх  страх от бедност  чернобил  ядрен облак 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

5 Citizen X | 08.07.201515:28

Абе, факт е, че и вие разнесохте парцала. Пепе го е показал, няма нужда и аз да диря, товарищи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 10:51

4 A4i | 08.07.201500:49

https://youtu.be/Ja67my7ghk4
https://youtu.be/h7vyKDcSTaE
https://youtu.be/P_o65B1JTiw
https://youtu.be/yEje927dygM
https://youtu.be/2fyrHW5djuA
https://youtu.be/gJe7fY-yowk
https://www.youtube.com/embed/rdHRX7iIAQs
https://youtu.be/SHZAaGidUbg
Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 07.07.201522:46

Съгласявам се с номер 1, и номер 2, и искам да кажа, че след ядреното земетресение в Перник, което беше умишлено предизвикано в ЦЕРН, и засегна дълбоко скрития под земята пернишки реактор, които се намира точно под сложения за прикритие университет (това ми го каза един човек, които поставя метални конструкции), и земята се разлюля от край до край, вече ползвам само доверени източници на информация. Между другото от Крим вече под земята към наша територия пълзят новите руски танкове, и единственото противодействие е да скачаме по пети докато ходим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 04.07.201514:47

Не искам да защитавам паникьорите, но това беше публикувано на този сайт:

"От украинската служба за ядрено регулиране съобщават, че в пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза."

http://www.webcafe.bg/id_805486392
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

1 tytyrytka | 04.07.201512:57

Вие
Webcafe
сте смешници и глупаци!
но защо се опитвате и останалите които не са като Вас
да ги убеждавате да мислят като Вас?

точно през 2015 и по-рано дори
ИМА начин как да скриеш ядрен облак.
Както и болен от ебола и сПИН в България.

айде,
спете спокойно,
жалки писАрушки!
   

оценка

+2 -4

Най-коментирани