Ела, прочети ни | webcafe.bg
Webcafe

Ела, прочети ни

Тодор Ковачев
30.07.2013, 16:45 (обновена 03.08.2013, 07:53)

1 от 7 снимки Назад Напред

открита библиотека

Снимка: © Илиян Ружин, SofiaLive.bg

Пъстрия шкаф в парка на Военна академия те привлича от пръв поглед

Ако и през лятото не четем, то кога?

И тези от нас, които не четат чак толкова, имат шанса да подхванат книгите именно през отпускарския август. А хубавото е, че има все повече начини да стигнеш до книгата.

В технологичната ера библиотеките не са това, което бяха, но съвсем не са загубили смисъла си. Отдавна е установено - те си имат посетители не само заради самите книги, а заради идеята за достъп до информация и нуждата на хората от културна социализация.

Затова световни изследвания показват, че всъщност библиотеките стават все повече и все по-популярни сред хората.

За щастие тези тенденции въобще не подминават България. Електронните четци и други заместителни устройства вече понавлязоха, но книгите в класическия им вид се радват на доста внимание, особено пък в летните дни. Хвърлете един поглед на градинки, пейки и плажове.

Ако не сте толкова привързани към физическото тяло на книгата, вече има достатъчно джаджи като Kindle или пък места като chitanka.info.

Но обичащите мириса на страниците са облагодетелствани: абсолютно безплатни и свободни за достъп библиотеки изникнаха по софийските паркове и на плажа, а инициативите с размени на книги също се увеличават и бележат успехи.

Както си по бански

Библиотека на плажа, и то точно на българското Черноморие? Вече се случи в нашата "Албена".

На втори юли първата в ЕС библиотека на плажната ивица стана факт и рафтовете й бяха изпълнени с над 2500 книги на български, английски, руски, немски, френски и румънски език.

Специална атракция за чуждите туристи е изданието на шест езика на разказа "Албена" на Йордан Йовков, чието име носи и черноморският комплекс. Книгите са разнообразни по жанр - класика, мемоари, трилъри, криминалета, любовни четива, и се заемат напълно безплатно.

Читателите могат свободно да взимат някои от книгите и в замяна да оставят свои собствени. Тепърва ще видим дали рафтовете ще бъдат опазени от слънцето, летните дъждове и по-невъзпитаните туристи.

На теферич

На софиянци морето може да им е далеч, но и те вече си имат свободни библиотеки в парковете на Военната академия и в "Заимов". Тамошните библиотечни шкафове си стоят директно из парковите пространства и всеки може спокойно да поспре, да разгледа, да си хареса нещо и да го зачете.

Столичани биват поощрявани да допълват колекцията със свои книги и да оставят друга, ако решат да вземат някое четиво за вкъщи.

За първи път библиотеката сред листата се появи преди около година в парка на Военната академия и веднага привлече посетители с хубавите заглавия и приятния си дизайн. Преди няколко месеца се появи и втора "Библиотека между листата" до театър "София" в "Заимов".

Зад инициативата стоят хората от фондация "За Оборище". Нейният председател Петър Дъбов признава, че поставянето на библиотеките е било експеримент, който е проработил в парка на Военната академия, но засега се оказва неуспешен в "Заимов".

Докато на първото място библиотечният шкаф е пълен с книги, от другото те постоянно изчезват и едвам се задържат и няколко. Дъбов признава, че е от значение и фактът, че паркът на Военна академия е охраняван и достъпен само в определени часове.

От "За Оборище" обмислят библиотеката в "Заимов" съвсем скоро да бъде преместена на друго място в парка. Но където и да е, тя няма да изчезне и ще очаква своите читатели.

Фондацията прави планове и за трета „Библиотека между листата". Дори вече притежава необходимия стар шкаф за реставриране, а избраното място този път е Докторската градина.

Библиотека без книги и други глобални идеи

Навсякъде по света функцията на библиотеките се променя и те са принудени непрекъснато да се адаптират към различните нужди на своите посетители. На някои места се прилагат интересни и смели идеи, които спокойно биха могли да намерят почва и у нас, стига някой да прояви дързостта да ги изпробва.

Например австралийският град Уодонга може да послужи за пример с плана си да "разпръсне" градската библиотека на десетина отделни хъба, разположени на различни централни точки като главния площад и някои големи кафенета и обществени места.

Тези локации ще са мини библиотечни зони с безжичен интернет и ще са идеално място човек да поседне и да потърси някаква информация и помощ от библиотекар, било лице в лице, или онлайн.

Друг източник на свежи идеи е Свободната библиотека на Филаделфия, която вникна в нуждите на общността и реши да се концентрира върху съвсем конкретно нещо - изграждането на горещи точки в райони с ограничен достъп до интернет.

Библиотеката на окръг Маями-Дейд пък успя да измени функцията си и да превърне сградите си в центрове за граждански дискусии и събори.

Регионалната библиотека на Средна Джорджия също се е концентрирала върху конкретно обществено дело. В нейния случай това е откриването и предлагането на най-популярните в района програми и курсове за обучение. Такива са например помощните програми за търсене на работа и обученията по използване и разпространение на нови технологии.

Друга идея, която ще става реалност на все повече места, е изцяло дигиталната библиотека. В нея няма истински книги и всичко е налично само в цифров формат.

Университетът на Тексас в Сан Антонио отвори своя библиотека от този тип преди три години и днес с гордост твърди, че инициативата е повече от успешна. Там няма да намерите безкрайни рафтове с дебели и прашни томове, а само бюра с компютри и стаи за групово обсъждане и разработване на проекти.

Предимствата на този формат са много, като някои от най-важните са възможността за съхранение на над един милион електронни книги и възможността на библиотекарите да асистират повече на посетителите, вместо по цял ден да пренареждат рафтове.

За добро или за зло обаче, изцяло дигиталните библиотеки приличат повече на компютърни клубове и при тях вече я няма класическата библиотечна атмосфера с нейния уют и спокойствие.

Тъй че прогресът си взима своето, но в замяна ни дава четива навсякъде и по всяко време. Остава само да се възползваме.

Oще: албена  библиотека  военна академия  заимов  за оборище  книга  парк  петър дъбов  плаж  читанка  читател 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

1 dedogo6 | 31.07.201323:19

Тва е грубо потъпкване на авторските права! Много щастлив Как така някой ще споделя и оставя книги?!Как друг ще ги взима, и след прочитане пак ще ги връща , за да ги вземе трети?Кой ще плаща а?!

Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
Това биха били думите на един ... меко казано прост човек, на чело на една организация , наречена АБК , и който , ЩЯЛ ДА МОЛИ ФБР да затварят един сайт, споменат от вас в статията.
Алооооо , господина с ФБР, що не се пробваш да прибереш шкафовете с книги бе?! Бесен Аз лично ще съм най отпред, за да хвърлям домати (зелени) по тебе...

Сайта , които мноооого ви пречи, прави същото, което и тези градински библиотеки.Само че електронно,и БЕЗПЛАТНО.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани