Time и „Мениджър" промотират новия филм на Клуни | webcafe.bg
Webcafe

Time и „Мениджър" промотират новия филм на Клуни

Lifecafe
08.02.2012, 12:27 (обновена 08.02.2012, 12:45)

1 от 5 снимки Назад Напред

иди

The Ides of March е преведен у нас „Маската на властта"

Продуцентите и разпространителите на най-новия филм на Джордж Клуни The Ides of March, преведен у нас „Маската на властта", избраха списанията Time и българското „Мениджър" за промоцията на лентата.

Корици на двете издания са част от плаката, с който тръгва филмът в различните държави. Неговата премиера у нас е на 24 февруари, разпространяван от "Александра филмс".

Още на премиерата на филма на кинофестивала във Венеция преди няколко месеца, Клуни обобщи изявата си като актьор, режисьор и сценарист така: "Това е една история за амбицията - дали целите оправдават средствата? На каква цена сме готови да продадем душата си?"

Клуни е губернаторът на Пенсилвания Майк Морис, човек, който "бе удостоен с орден от Буш-старши в първата война в Залива, и след това се възпроитиви на втората." Величието на Клуни се допълва от звездния актьорски състав: Филип Сиймур Хофман и Пол Джиамати перфектно представят конкуриращи се мениджъри на кампанията; Джефри Райт е пресметлив сенатор, търсещ своето място в "играта на големите", а Мариса Томей идеално се вписва в ролята на безпощадната политическа репортерка Ида Хорович.

Истинската сензация във филма обаче е Райън Гослинг в ролята на млад помощник в президентската кампания, принуден да се изправи пред разбиващ илюзиите скандал в навечерието на главните първични избори през март в Охайо. Както и Евън Рейчъл Уд като злощастно наивната Моли, която съчетава спиращ дъха сексапил с уместно кикотене в нужните моменти.

Филмът улавя неумолимия ход на кандидатпрезидентската кампания, опортюнизма и липсата на сантименталност под развяващото се американско знаме. Филмът ни прехвърля зад кулисите - в претъпканите офиси и мизерните мотели, в света на ударните дози кофеин и алкохол, егото и изтощението и разбира се - секса. Филмът доста точно отразява неопределеността, характерна за реалния свят - никой кандидат не е само ангел или дявол, а на Клуни определено му приляга да играе и в двете крайности.

В крайна сметка филмът поставя зрителите пред етически дилеми: на какво сме способни, за да постигнем своето? Можем ли да оправдаем извършването на нещо лошо с цел постигането на по-голямо добро в бъдещето? Какво бихме простили на един политически лидер?

Оригиналното заглавие - „Мартенските иди" - е свързано с римския календар, в който идите са на 15-ия ден за месеците март, май, юли и октомври. На мартенските иди (15 март) 44 пр.н.е. заговорници убиват Юлий Цезар. Според Плутарх, предсказател предупреждава Цазар няколко дни по-рано, че в този ден ще има опасност за живота му. Срещайки предсказателя на стълбите на Сената, Цезар му казва с насмешка „Мартенските иди настъпиха". „Настъпиха, но не са минали" отвърнал предсказателя.[2] Няколко минути по-късно Цезар е убит. Фразата „Пази се от мартенските иди!" от пиесата на Шекспир „Юлий Цезар" става крилата.

Oще: власт  джордж клуни  иди  райън гослинг 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.