Релаксирай и рециклирай | webcafe.bg
Webcafe

Релаксирай и рециклирай

ема ивановаЕма Иванова
04.07.2014, 19:01 (обновена 09.12.2016, 16:21)

1 от 13 снимки Назад Напред

relaks

Снимка: © В.Е.

Пейки от палети и ски, бъчва за маса и стол с облегалка от хладилник

Какво бихте направили от стари ски? А от капла на велосипед? Дразнят ли ви онези досадни демодирани шкафове, останали от баба ви в мазето?

"Проект РЕ>ЛА>КС" (изписването по този начин не е случайно и, също както и логото на организацията, показва цикъла на рециклиране) ви призовава: не изхвърляйте!

Всичко старо може да бъде използвано наново.

Изабела Маркова, Таня Михайлова и Нора Караламбева са в основата на прокета, който доказва, че няма непотребни предмети, пък били те дървени палети, макари или отдавна приключили работния си път хладилици.

От всичко могат да се получат столове, маси, библиотеки и всякакви други вещи за дома, за градината, а и за обществено ползване.

Изабела и Таня са индустриални дизайнери по образование и това определя интереса им към различните видове материали.

Работата по "Проект РЕ>ЛА>КС" започва през месец декември 2013 година. Идеята за съживяване на вехториите и придаването им на дизайнерски облик (че и продаването им!) е обща. Близо три месеца са необходими на момичетата, за да организират, натрупат и съберат всякакви на пръв поглед ненужни материали, стари вещи и отпадъци в склад от стокова борса "Зимница" на софийската Сточна гара.

Там те са наели част от етаж - място, което в момента изпълнява ролята, както на дизайнерско "ателие", така и на склад.

Бившата индустриална сграда, в която се намират вещите, създадени покрай "Проект РЕ>ЛА>КС", сега се нарича "Фабрика за градско изкуство".

Тази индустриална сграда беше сред основните места, където тази година се проведе фестивалът "Зона Култура". Припомняме: това е фестивалът, чрез който независими артисти и оргазнизации решиха че могат да докажат, че София може да се пребори за спечелване на титлата "Столица на културата" през 2019 година.

Въпреки, че фестивалът завърши на 8 юни, в момента във "Фабриката за градско изкуство", където се срещаме с Таня и Изабела, все още тече творческа дейност.

Изабела разказва историята на проекта.

След момента със събирането на материалите (за снабдяването с огромен брой стари ски, заслуга имат Таня и нейните "връзки" в Самоков, а голяма фирма за опаковки е предоставила солидно количество дървен материал) - е последвала друга стъпка. През първата седмица на април, момичетата оргазнизират "уъркшоп" с дизайнери, който продължава 2 месеца.

За това време, 7-8 души от специалностите интериорен дизайн в НБУ, индустриален дизайн от Художествената академия и инженерен дизайн от Лесотехническия университет в София успяват да изработят невероятни мебели, сред които

стол, направен от автомобилни колани, полюлей от бутилки, закачалки и пейки от ски, стол с рамка от хладилник и много други.

Изработените мебели участват във фестивала "Зона Култура" през юни, като всяка седмица са излагани на различно място в столицата.

На 28 юни във "Фабриката" е организиран финален благотворителен базар на всички изработени мебели, както и обсъждане и обясняване на целите на проекта и разясняване на процеса на работа.

В момента новосъздадените вещи се съхраняват в "ателието" - склад във "Фабриката". Скрити там, техният вид съвсем не е така тържествен, както залужават, но Таня и Изабела не крият ентусизама си от положителното отношение и успеха на идеята си.

Те са успели да продадат някои от вещите, като например маса, създадена именно от калпа на велосипед.

Следващата им цел е да намерят място на изработените мебели в градската среда на София, но се оказва, че това е доста сложен процес. "Трябва да се говори с архитекти, да се извадят разрешения, а и е нужно съобразяване с градоустройствения план" - казват Таня и Изабела. Въпреки, че на този етап това изглежда трудно осъществимо, двете не крият доброто си отношение към Столична община.

Те държат да подчертаят, че "Проект РЕ>ЛА>КС" се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" към Столична програма "Култура" и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Каталогът с вещите може да видите тук.

И не забравяйте - все още не е късно да купите нещо!

Средствата от всички закупени мебели са предназначени за помощ на Народно читалище "Бъдеще сега 2006" в село Гудевица, Смолянско.

Oще: дизайн  зона култура  изкуство  проект релакс  релаксиране  рециклиране 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.