Завинаги необвързаните | webcafe.bg
Webcafe

Завинаги необвързаните

Webcafe.bg , по Daily Mail
28.11.2011, 13:40 (обновена 03.12.2011, 11:43)
Необвързана

Не са мрънкащи стари моми. Просто избират независимостта

Ким Уилямс развълнувано опакова багажа си за пътешествието на живота си. Тя признава, че това не е типът ваканция, който би допаднал на всеки - става въпрос за скъпо пътешествие на Гамбия, чиято основна цел е наблюдение на птиците там.

Но това няма значение за Ким: важното за нея е, че тази ваканция е по нейния вкус. Изборите, които прави, не зависят от никой друг - най-малко от някой мъж.

"Маниак съм на тема животни и винаги съм искала да отида на такова пътешествие," обяснява 34-годишната Ким. "Не се нуждая от нечия чужда благословия, за да го направя - и не ми трябва гадже, което да ми мрънка, че не му се ходи, или че го оставям сам за няколко седмици. Правя това, което пожелая, и нямам намерение това да се променя". 

Съвременните необвързани дами държат на независимостта си

Въпреки че думите на Ким звучат, сякаш са били изковани в пламъците на горящия сутиени феминизъм, не това е основната им идея. Нито пък бизнесдамата, която притежава салон за красота и "академия за къпкейкове", е стара мома с разбито сърце, чийто думи са белязани от отчаяната нужда да си намери мъж.

Ким е представителка на новия и разрастващ се вид на "завинаги необвързаните" - група властни и независими жени, които не искат да бъдат определяни от връзката си. Нощите пред телевизора, гушнати с полузаспал мъж на дивана, не са за тях. Вместо това, те се отдават на дългосрочно моминство.

За тях няма задължителни посещения при свекървата, нито пък ужасяващи обиколки по магазините в търсене на перфектния спален комплект. Вечната необвързаност е избор на начин на живот, който премахва необходимостта от наличието на мъж във формулата за лично щастие.

Статистиката говори сама за себе си. 73% от наскоро анкетираните жени-членове на Woolwich Building Society са купили първия си недвижим имот сами, в сравнение с 48 на сто от мъжете - числата показват, че съвременните независими жени нямат нужда от принц на бял кон, за да вземат важни решения.  

Поредният от неочакваните странични ефекти на кризата на брачната институция

Според британската Национална статистическа служба, по-малко хора отвсякога избират да сключат брак. Броят на жените на възраст между 25 и 45 години, които живеят сами, се е удвоил през последните две десетилетия, а както вече стана ясно, два пъти повече необвързани жени закупуват имоти в сравнение с ергените.

Отношението на Ким Уилямс към връзките е характерно за рода, от който произхожда. Тя споделя, че "винаги се смея, когато дамите идват в салона ми за маникюр и когато им предложа определен цвят на лака за нокти, те ми казват "съпругът ми няма да хареса това". Защо трябва да търпим такъв контрол в живота си?"

"Никога не съм имала силен майчински инстинкт и никога не съм искала деца. Отворих салона си, когато бях на 23 и сега изграждам бизнеса си с къпкейкове. Преди две години записах психология и криминология в университета в Ливърпул. Обичам да научавам нови неща.

"Когато се забавлявам, искам това да се случва по моите правила. Последната ми връзка се случи преди няколко години - късахме и отново се събирахме през годините, като междувременно излизах с други мъже. Осъзнах, че да бъда във връзка не е за мен. Гаджето ми никога не искаше да правим нещата, които аз исках - като това да пътуваме или да излизаме по клубове. Не исках да бъда ограничавана". 

Те отказват въобще да дават номера си на някой, който не играе по правилата им

Това, че Ким се посвещава на необвързания живот, не означава, че тя отхвърля вродената й женственост, но няма място за компромиси, дори когато става въпрос за неангажиращи срещи. "Мъжете се интересуват от мен постоянно," споделя тя. "Наскоро срещнах един мъж в бара и той ми поиска телефонния номер".

"Той изглеждаше добре и сякаш беше готов за малко забавления, така че извадих телефона си и той видя скрийнсейвъра, който е снимка на кучето ми. Когато той каза, че не обича кучета, аз си помислих: "Защо всъщност въобще да му давам телефона си?" И не му го дадох. Не мога да се занимавам с хора, които не харесват нещата, които харесвам аз. Егоистка? Може би, но това е суровата действителност".

Да бъдеш необвързана по собствена воля недвусмислено разбива на парченца теорията, че за пълноценен живот е необходим и партньор. Ами децата? Както една мома по убеждение обяснява с брутална откровеност: "Индустрията на изкуственото оплождане е пред нас, ако държим да имаме деца без мъж до себе си".

Ако това звучи като хладнокръвен и дори безотговорен начин да дадеш живот на дете, тогава според експертите, днешната модерна жена е по-емоционално сигурна, тъй като е лишена от страха да остане сама. Днес пословичният страх на Бриджит Джоунс да остане сама в студения си апартамент, заобиколена от котки, изглежда ужасно демоде. 

Жените сега имат стабилно емоционално "скеле" от поддръжници за всякакви нужди

Днешните жени са по-способни и независими, твърди утвърденият психолог Сюзън Фърт. "Ако съществува празнина в живота им, те не искат да я запълват с връзка," обяснява тя. "Те я запълват с други неща - например вълнуващи хобита или време, прекарано сред приятели. Те изграждат система за емоционална подкрепа и знаят към кого да се обърнат за различните си проблеми - имат си приятелка за дилемите на работното място и сестра за емоционалните тревоги. Резултатът от това е, че тези жени не чувстват нужда от мъж, освен ако може би не става въпрос за еднократни забавни срещи".

Този тип емоционално скеле освобождава все повече жени от компромиса спрямо личните цели за сметка на връзката, дарявайки ги със свобода да се фокусират върху други амбиции.

Алекса да Силва, 30-годишен PR консултант от Северен Лондон, пристига във Великобритания от Калифорния преди пет години, за да учи маркетинг в университета в Дъръм. По този начин тя се разделя с красивия си приятел от САЩ, който е адвокат с успешна кариера и е искал да се ожени за нея.

"Бяхме сгодени, но когато за мен изникна възможността да уча в Англия," обеснява Алекса, "годеникът ми ми постави ултиматум - той или образованието ми. Казах му, че се държи абсурдно и че би трябвало да ме подкрепя, но той не виждаше нещата по този начин. Исках да имам свободата да следвам собствените си амбиции, затова го напуснах. Вълнувах се за новия път, по който съм поела, имах амбиция и никой нямаше да я разруши". 

"Мъже, осъзнайте го: НИКОГА няма да бъдете център на живота ми"

Откъде идва този свободен дух? Дали е природно вроден, или е плод на възпитанието? Няма съмнение, че ерозията на табутата за това какво е да си необвързан има много общо със заформящата се тенденция, но Алекса чувства, че е наследила възгледите си от майка си.

"Бях отгледана от самотна майка, която ме научи, че няма нужда от мъже наоколо. Тя разработи своя собствена гама от козметични продукти за кожата и работи като агент по продажба на недвижими имоти - смятам, че съм наследила нейната трудова етика".

"Работя по 12-13 часа на ден и по пътя за вкъщи понякога се отбивам до фитнеса или пък до някой бар за питие с приятели, а когато стигна до прекрасния си апартамент просто си лягам. Не трябва да полагам усилия да стоя будна за нечии маловажни разговори, но не съм и вълк-единак. Обичам хората и ми харесва да излизам с приятели."

Подобно на Ким и други завинаги необвързани жени, Алекса си признава, че е единствената с такива убежедения сред компанията си.

"Но през по-голямата част от времето не ми пука. Излизам на срещи - ако някой мъж иска да ме изведе, забавлявам се, вечерям... всичко е ОК, но нямам желание да търся Мъжа с главно "М". На 30 съм, самоуверена съм и не се притеснявам за улягане и раждане на деца. Мъжът до мен трябва да разбере, че никога не може да бъде център на живота ми. Ето защо се радвам, че съм необвързана: не искам никой да нарушава стила и рутината ми". 

Дамите по този начин си гарантират пълна финансова и кариерна независимост

Нещо друго, което вдъхновява много завинаги необвързани е, че те не трябва да бъдат финансово зависими от мъжете. "Имам приятелка, която крие скъпите покупки, които прави, от съпруга си," разкрива Алекса. "Самата тя печели пари, така че това е лудост. Ако искам нещо - например обувките за 350 паунда, които си купих наскоро - просто си го вземам".

Подобно на Алекса, Ким Уилямс мисли, че е наследила своята независимост от майка си. "Родителите ми се разделиха преди десет години и сега мама е много по-силна личност. Тя започна козметични курсове и сега работи в салона ми. Тя никога не ме е притискала с настоявания да има внуци".

Някои жени могат да станат завинаги необвързани като резултат от несполучливи връзки с егоистични мъже, които ги потискат. Други изглеждат естествено предразположени към живота на необвързаните, избирайки да бъдат сами, заради същността си, а не заради проблемите си.

Привлекателността на мъжете не стига, за да склони жените към промени в живота им

29-годишната Холи Смарт - мениджър по маркетинг и комуникации от Есекс, никога не е имала мъж в живота си, с изключение на една двумесечна връзка. Въпреки всичко, това може би се корени не в неспособноста да открие подходящия мъж, а евентуално във високите стандарти, които тя поставя, когато става въпрос за потенциални партньори.

Веднъж тя излиза на десет последователни срещи с 10 различни мъже за материал за местната радиостанция, отивайки в един и същи ресторант. Нито една от тези срещи обаче не представлява интерес за нея.

"Нямам желание просто да бъда с някой, за да не съм сама," споделя Холи. "Винаги съм била силно независима - имам прекрасна работа и хубава къща с две спални. Не съм против връзките, просто не се нуждая от тях в живота си. Родителите ми са заедно от повече от 40 години, но те приемат начина, по който избирам да живея живота си. Наскоро станах доброволец в Асоциацията за моторни невронни заболявания, но моята кариера си остава приоритет".

"Добра съм в това, което правя, работя до късно и пътувам много. Не че не намирам мъжете за привлекателни, просто не изпитвам непреодолимо желание те да бъдат част от живота ми и да го променят."

Холи се радва на факта, че никой не нарушава личното й пространство. Тя живее сама и изпитва удоволствие от декорирането на дома си по смел, еклектичен начин - например една стена от дома й е украсена изцяло с мостри от тапети. Тя споделя: "Всеки път, щом отключвам входната си врата, се чувствам прекрасно за това, че не трябва да се вълнувам за някой друг".

"Разбира се, има времена, в които бих искала да споделям с някого. Веднъж отидох на почивка в Кефалония с мама и си изкарахме чудесно - определено не стоях там, съжалявайки, че нямам мъж до себе си".

Холи иска някой ден да има семейство, но само ако срещне мъж, с който се чувства удобно да предприеме тази стъпка. Междувременно, тя не се притеснява за това дали някога ще стане майка.

Могат ли обаче намеренията на тези необвързани жени да бъдат поддържани задълго? 

Психологът Сюзън Фърт отправя едно предупреждение. "Никоя от тези жени не трябва напълно да отхвърля възможността за връзка. Ако са щастливи по този начин, няма лошо - нека се радват на този си начин на живот, но бих ги посъветвала да не се държат като противници на мъжете," допълва тя.

"В противен случай рискуват да станат дразнещи и дори отбранителни, а по този начин никой няма да иска тяхната компания. Приемете необвързаността си, но си оставете отворена вратичка. Кой би могъл да каже какво може да се случи в бъдеще?"

Мятайки бинокъла и туристическите си обувки в куфара, Ким Уилямс отстоява твърде различна позиция. 
"Не, не искам да се върна след дълъг ден и да се налага да стоя и да подкрепям мъжа си, докато той ми разказва за скапания си ден - защото той никога няма да иска да слуша за моя скапан ден," обяснява тя.
"Самотата въобще не ме плаши. Всъщност, намирам я за доста вълнуваща".

Oще: брак  връзка  жени  зависимост  институция  кариера  мъже  необвързани  пътешествие  работа  самота  свобода  семейство  хоби 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.09.2010, 16:34

139 Кристина Котева | 09.04.201613:58

И толкоз не го разбрахте, че не на всяка фуста мечтата й е да тича след некъв кретен, които само да й цапоти и мрънка, та и на капак отгоре и след едно-две отрочета. За тия, които си имат въпросните - да им се радват. А тези, които нямат - поздравления. Притрябвали са ви...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

138 Петър Николов | 08.04.201613:51

Това, което винаги ме възмущава е безмислието на подобен род статии. За чий въобще е необходимо да се пише статия по толкова безинтересна тема. Всеки човек си избира някакъв живот и точка. Дали ще те ръфат кучета, дали ще умреш богат или беден, дали се чувстваме като стари моми/ергени и т.н. са въпроси от средата на миналия век. й сиктир бе web кафейци!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2013, 17:42

137 Nikolina Karanesheva | 21.06.201310:54

Ей, какви злобни и страшни пророчества валят тук - на 70 години тези жени щели да бъдат заобиколени от котки и канарчета и щели да "умрат опикани" в леглото си. Споко, не ги мислете толкова - до тази възраст ще са спечелили толкова пари, че ще могат да си позволят цяла армия болногледачи, а защо не и най-луксозния старчески дом. ;) Вместо да пишете такива простотии, гледайте себе си. Нищо чудно вие да сте по-зле на тази възраст от тези жени. Усмивка Който копае гроб другиму, сам пада в него. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.02.2012, 18:34

136 Silvana | 11.02.201219:53

Ами интересна статия ,но не мисля ,че трябва да се напада човек направил своя избор....всеки прави избор сам за себе си според предпочитанията му, според намеренията му ,интелекта му и разбира се жизнения му опит.Ако моя приятелка реши да си направи ин витро понеже няма мъж, а иска да има деца аз няма да и кажа абе виж сега не си права щото така и така.....нямам право на това просто.Не съм и съгласна да се поставят под един знаменател всички мъже ,както и всички жени ,аз сега съм сама ,но не бих казала че ми е добре .....но всеки си знае за него си....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 14:09

135 vanilla | 01.12.201115:58

В отговор на коментар 129: Смее се Смее се
Попитали един мъдрец:
- Какво е почтена жена?
Мъдрецът казал:
- Това е жена , която има един мъж и един любовник.
- Това не е ли лека жена?
- Леката жена има един мъж и много любовници.
- Това не е ли пропаднала жена?
- Пропадналата жена няма нито мъж, нито любовник.
- Това не е ли самотна жена?
- Самотната жена има само един мъж.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 02:07

134 123 | 01.12.201114:57

Това се отнася и за мъжете в общи линии. Не ме интересуват жените с техните проблеми и тъпотии..не желая да им слушам глупостите,а само да си свалят гащичките и после да си ходи...ако пък не кълве има си публични домове за това. Никога не съм издържал,давал пари за нещо или съм се старал да играя ролята на човек с пари,дори когато съм ги имал пред някоя си жена..Жените не става за нищо друго освен за едно...кои са най-добрите политици,икономисти,дизайнери,учени и т.н.? Мъже....Най ми е смешно като някой баровец хлътне по някоя кифла и започва да й купува разни неща и после тя да се изклати с някой беден студент ей така за кеф...дори да съм милионер никога няма да правя скъпи подаръци на жени..няма смисъл и логика...може да звуча просташки и елементарно ,но това си е моя работа...ако някоя иска да е с мен няма да я интересуват толкова парите....на запад жените са много по-отворени и разбрани...българките за нищо не стават освен за по един път....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2011, 15:43

133 Di | 01.12.201113:11

Кат' ви гледам, и двамата сте на по не повече от 10-12 г. Кво правите в тая тема за старите моми изобщо???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

132 Bobby_gBG | 01.12.201112:38

141 Мина | 01.12.2011 11:33

минке, отдавна съм разбрал, че нема смисъл да се спори с тебе - куха си, сбъркана си, с предразсъдъци си.
----------------
Така е- няма смисъл ТИ да спориш с мене!
---------------------------------

Така е минче, така е, няма смисъл той да спори с теб, и аз няма смисъл, и Роуън няма смисъл, и Никой Някой няма смисъл, а и Оня дето го трият - той също. Въобще всичките сме тъпи неразбиращи твоите висоти и разтега на интелекта ти, защото ти си истината и прозрението поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

131 Lili Sapunova | 01.12.201111:55

Хах, пак комплексаески разсъждения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

130 Мина | 01.12.201111:33

минке, отдавна съм разбрал, че нема смисъл да се спори с тебе - куха си, сбъркана си, с предразсъдъци си.
----------------
Така е- няма смисъл ТИ да спориш с мене! Неразбиращ какво говоря, ама то от по-ограничен умствено какво друго да се очаква, аз и без това не пошлите ти цинизми и обиди вече отговарям с ИГНОР (ако не си го забелязал)!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани