Кариерата зависи от партньора ви | webcafe.bg
Webcafe

Кариерата зависи от партньора ви

Lifecafe, по Huffington Post
27.09.2014, 17:52 (обновена 28.09.2014, 10:22)
ваканция, мъж, жена, двойка, дрехи, закачалка

Снимка: © deviantart.com

Предимствата на характера на партньора създават условия, които позволяват на другия да работи ефективно

Общоизвестно е, че характерът играе роля в кариерата. Ново изследване обаче твърди, че характерът на вашия партньор също силно влияе на вашия професионален път.

Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис са изследвали 4544 женени доброволци в рамките на 5 години, за да проверят дали характерът на трайния им партньор влияе на успеха им на работното място.

Чрез въпросник от 36 точки учените са класифицирали всеки от участниците в изследването като притежател на една от "голямата петорка" личностни характеристики: откритост, съвестност, екстровертност, любезност и невротизъм.

Учените след това са питали участниците за личния им доход, повишенията, колко често те правят секс с партньора си, какво удовлетворение изпитват от връзката си, от колко време са с партньора си, разделението на домакинската работа - и дори кой взема решения за развлеченията в свободното време, от рода на излизане навън - всички неща, които биха могли да играят роля във влиянието на съпруга/съпругата върху неговия партньор.

"Приемаме, че партньорите, които вземат съвместно решения за свободното си време, като цяло прекарват по-голяма част от това време заедно и поради това е по-вероятно да възприемат характеристиките на партньора си," обясняват учените.

След като отчели всички тези фактори, една личностна характеристика изпъкнала като най-предпочитана у партньора: съвестност.

"Установихме, че ако имате съвестен партньор, това е свързано с високи нива на удовлетворение от работата, по-високи доходи и по-голяма вероятност за кариерен ръст," констатира докладът от изследването.

Съвестността е свързана с високи нива на деликатност, добра самодисциплина и насочено към постигане на цели поведение. Ориентираните към подробностите и организираните хора обикновено биват класифицирани като съвестни.

Естествено, много фактори играят роля в кариерното развитие

Ако успешният партньор е "съвестен" независимо от другия, дали характерът на половинката му има значение? Или ако единият партньор изобщо не работи, което позволява на другия да се концентрира повече върху кариерата си и по-малко върху домакинските задължения?

Учените са взели предвид и тези фактори - домове, където само единият партньор осигурява доходи в семейството, в сравнение с такива, където работят и двамата, личностните характеристики на отделния партньор и други - и са установили, че дори и в такива случаи характерът на другия съпруг оказва влияние върху кариерата.

"Предимствата на характера на партньора произлизат не от това, че те вършат работата на съпруга си, а че създават условия, които позволяват на съпруга/та да работи ефективно," пишат изследователите. "Хората могат да изпитват ползи в работата си не само защото са женени, а донякъде заради това за кого са женени."

Интересни констатации за браковете

Мъжете с привлекателни съпруги са по-щастливи

Изследване от октомври 2013, публикувано в изданието Journal of Personality and Social Psychology, твърди, че привлекателната съпруга води до по-удовлетворяващ брак.

Психологът Андреа Мелцер е анализирала над 450 току-що сключили брак двойки в рамките на 4 години и е установила, че привлекателността на партньорката играе основна роля в удовлетворението от брака. За жалост красивият съпруг не действа по същия начин на жените...

Интересното е, че привлекателните съпруги също така са споделили по-високи нива на удовлетворение, защото щастливият партньор е правил по-щастливи и тях.

Инстинктивната реакция към партньора може да предскаже бъдещето на брака

Изследване, публикувано през ноември 2013 в изданието Science, казва, че инстинктивните им нагласи към връзката им могат точно да предскажат вероятността за щастие в брака им в дългосрочен план.

Доцентът по психология Джеймс Макналти е изследвал 135 току-що сключили брак двойки в продължение на 4 години и е констатирал, че първоначално изказаните емоции в интервютата с двойките имат малък или никакъв ефект върху удовлетворението им от брака, независимо колко влюбени са споделяли те, че са; подсъзнателните, инстинктивни емоции са играели много по-важна роля.

Двойките, които са имали положителни инстинктивни реакции (отчетени с компютърен тест) са били много по-щастливи в брака си след време, отколкото тези с негативни инстинктивни реакции.

Недоспиването или безсънието правят семейните скандали по-тежки

Изследване на Калифорнийския университет в Бъркли, публикувано през май 2013 в изданието Journal of Social Psychological and Personality Science, твърди, че двойките е по-вероятно да се карат след недостатъчен или неспокоен сън през нощта.

Учените са провели два експеримента със 149 двойки. И в двата експеримента, хората, които са споделяли, че са спали по-неспокойно или са недоспали, са имали повече конфликти и по-слаби умения за решаването им на следващия ден.

Съпругите са по-важни при разрешаването на семейните конфликти

Проучване от ноември 2013, пак от Калифорнийския университет в Бъркли, установява, че способността на съпругата да се владее след скандал е по-важно от тази на съпруга за дълготрайното семейно щастие.

Лиан Блок, доцент в Тихоокеанската школа по психология в Пало Алто, Калифорния, е анализирала над 80 двойки, вземайки предвид езика на тялото им, израженията на лицата им, тонът на гласа и обсъжданите теми след конфликтни моменти. Блок е установила, че времето за възстановяване на съпругите след конфликти има по-голямо въздействие върху връзката, отколкото това на съпруга - и в краткосрочен, и в дългосрочен план - заради способността на жените да обсъждат и предлагат решения. Изследването обаче е показало точно противоположния резултат при женените мъже.

"Парадоксално, същият подход не е сполучлив при съпрузите, чиито съпруги често ги критикуват, че твърде бързо превключват в режим на решаване на проблема," обясняват учените.

Бракът е по-важен за щастието от заплатата или притежанието на дом

Бракът е 20 пъти по-важен за щастието на човек, отколкото доходите му, и 13 пъти по-важен от притежанието на недвижимост, твърди британската национална статистическа служба, която е извършвала проучване сред 165 000 британци на тема удовлетворението им от живота и нивата им на тревожност.

Изследването, публикувано през май 2013, констатира, че сключването на брак е третият по значимост фактор, свързан с щастието и благосъстоянието, след здравословното състояние и заетостта. Бракът е имал по-силен ефект върху щастието от религията и раждането на деца, а женените са споделяли, че са по-щастливи от съжителстващите на семейни начала, необвързаните, разведените и вдовците.

Двойките са най-щастливи три години след сватбата

Според проучване от септември 2013, проведено от британската юридическа фирма Slater & Gordon, женените двойки са най-щастливи през третата година от сключването на брака.

Изследователите са провели анкета сред 2000 души и са определили, че първата година на брака обикновено е била изпълнена с щастие след сватбата, а втората е била предимно посветена на по-добро опознаване на другия.

Третата година се е оказала най-щастливото време в брака, което според изследователите се дължи на изграждането на комфорт във връзката и граденето на планове за семейството. Двойките също така обикновено са привиквали към общите семейни финанси към третата година заедно.

Анкетираните двойки са споделяли също така, че петата година от брака е била трудна заради умора, увеличена ангажираност - и при някои двойки, заради децата.

Oще: брак  кариера  личност  любов  професия  характер 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани