Колелото от мерцедеса | webcafe.bg
Webcafe

Колелото от мерцедеса

Диана Попова
03.06.2013, 15:51 (обновена 06.06.2013, 07:15)
жена, униние

Снимка: © Автор Ruden Fretsbo

"Ейй, какъв късмет - да намеря тука това колело и да си поиграя с него" - помисли Спящата красавица точно преди да си убоде пръста и да припадне в многовековна кома. Умирала си от скука, сънувала как прелюбодейства със съпруга на Снежанка и си мечтаела за един казан шкембе чорба, докато най-после се появил принцът да я нацелува и освободи. И накрая заживели щастливо. Направо да се запиташ: "Откъде тоя късмет?"

В днешно време си е чист късмет, ако успееш да поспиш шест часа. Освен ако не те хване старческото безсъние. Такъв беше случаят на Гана от четвъртия етаж - синьокосо бабе, което не спираше да обсъжда с котката си политическата обстановка в страната, съдбата на Салуме от сериала, както и числата от тотото.

Беше си чисто глуха, което, съчетано със събуждането й в четири сутринта, принуждаваше съседите да пият приспивателни. И за да не я помислите за изкукала мумия трябва да отбележа, че баба Гана от четвъртия етаж беше доста енергична за възрастта си - след сутрешното кафе в 4.30 тя обичаше да си сготви, изпере и напазарува. Беше писала няколко писма до кмета на общината, в които се оплакваше, че пазарът отваря чак в 7.

Най-хубавите дни от седмицата бяха тези, в които теглеха числата от тотото. И тъй като баба Гана играеше с едни и същи числа откакто се помнеше, беше убедена, че все някога ще спечели. Тя беше убедена също така, че президентът на САЩ е извънземен, така че не трябва да се доверяваме много на логиката й.

Любопитен е фактът, че баба Гана знаеше наизуст програмата на всички ефирни телевизии, заниманията й се водеха по стриктен режим, не пропускаше излизането на вестник "Шок" и "Трета възраст", но редовно забравяше да нахрани котката по три-четири дни. Горкото животно мечтаеше да намери купичката пълна поне няколко пъти в седмицата.

В един полуслънчев четвъртък баба Гана осъзна, че все пак е спечелила от тотото. Изтеглиха нейните числа, при което тя почти получи инфаркт и инсулт едновременно, но след първоначалния шок се окопити, обади се на Нина от шестия етаж и на Мими от вход "Б" да ги покани на кафе и изхвърча до близкия пункт да си получи печалбата. На излизане някакво вещество изпод сините й къдрици се размърда и тя се сети да нахрани котката. "Егати късмета" - помисли си животинчето.

И докато баба Гана от четвъртия етаж се носеше с младежка стъпка по тротоара, в квартала навлизаше мерцедесът на Петко - съседът отгоре. Той беше строен младеж, около 1.60 см, с татуировка "SEXY" на големия колкото главата му бицепс. Днес беше особено щастлив и почти усмихнат, което го правеше полу-симпатичен. Беше се надявал на условна присъда, пък те взеха че го оправдаха.

Но не си мислете, че Петко беше някакъв престъпник и мутряга. Хванаха го няколко пъти с наркотици в минимални количества, отвреме навреме крадеше по някоя кола, но иначе си беше чудно момче. Бабите от блока умираха за него, защото винаги им помагаше с торбите и им сменяше крушките.

Та късметлийски ден беше и за него. Обади се на приятелката си Жужи да го чака вкъщи с бутилка уиски. Усмихваше се блажено и тихичко си припяваше новото парче на Преслава. И понеже текстът беше твърде сложен, за да го запомни, Петко се умисли, вследствие на което не видя голямата дупка на пътя. Колата мина през нея с доста по-голяма от разрешената скорост и предната гума изхвърча със страшна сила. Прелетя няколко метра и се стовари право върху баба Гана, която си остана на място.

За нея може би това беше по-добър вариант, защото точно тази седмица беше забравила да си пусне фиша. Та дали от изхвърчало колело или от сърдечен удар - все щеше да си отиде.

Щастливо нахранената котка явно разбра, че нещо не е както трябва, след като никой не се сети за нея в продължение на седмица. Накрая взе, че избяга.

Петко отново го прибраха - за убийство по непредпазливост.

Е това е то - колелото от мерцедеса. Късмет ли бе, да го опишеш...

Oще: баба гана  колелото на късмета  тото  фиш 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

5 Vortep | 06.06.201314:59

Ура другари и другарки! Започна се!
Подострете моливите и да започваме коментарите!
Началото е обнадеждаващо! Голем смех ще падне!
Както вече бях обещал "И всички тези “...орални еякулаций“, ние бедните хейтъри, ще трябва не само да четем, но и да коментираме подобаващо ...."

Е признавам си, това не успях да го дочета, ама .... Плези се

А бе "Jeni", да не би ти да се подвизаваш И като Диди Попова? Бравос! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2013, 09:58

4 Vogon First | 06.06.201300:51

Дрън-врън та пляс... Постмодерни напъхи между Гогол и Елин Пелин... Дори не е тъжно, а сиво... Както и всичко наоколо... бездушно и отчайващо, но без атмосфера...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

3 Iratais | 04.06.201311:49

Смее се Добре е. Става да са посмее човек сутрин. Мила родна картинка деба - Петко, баб' Гана, фишове от тото, Салуме Смее се ...Мерсаж авторке.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.06.2013, 10:35

2 karl_marks2 | 04.06.201310:56

Само където ми липсва името на улицата...Иначе и Анушка си е разляла олиото, и Берлиоз го сгази трамвая, но в побългарен вариант.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 03.06.201321:16

Ами добре.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани