Актрисата, която патентова Wi-Fi технологията | webcafe.bg
Webcafe

Актрисата, която патентова Wi-Fi технологията

ема ивановаЕма Иванова
15.06.2014, 14:24 (обновена 09.12.2016, 16:22)

1 от 8 снимки Назад Напред

Хеди Ламар1

Снимка: © messy nessy chic

Освен световноизвестна актриса, Хеди Ламар се оказва и гениален изобретател

Днес никой вече не си спомня за повечето от холивудските звезди от 30-те и 40-те години на 20 век. Сякаш историята е заличила знайните тогава имена и е запечатала в паметта на поколенията само някои от супер-известните актьори от киното тогава (като Грета Гарбо или Кларк Гейбъл). Затова и името на актрисата Хеди Ламар днес надали е известно на широк кръг от хора. Въпреки, че по времето на Втората световна война, тя е една от най-красивите и известни брюнетки на големия екран.

Хеди Ламар (която многократно сменя имената си, все пак шест брака са си шест брака), е и първа жена, която заснема сексуална сцена на големия екран, в която симулира женски оргазъм.

Това се случва в чешката романтична драма "Екстаз" от 1933 година, когато Ламер е едва на 18 години и все още се подвизава в Европа под името Хеди Кислер. (Сцената можете да изгледате във видеото отстрани).

Красотата е преходна, изобретенията - вечни

Но не славата, придобита от светлината на прожектора е онова, което обезсмъртява името (или имената) на Хеди.

Защото се оказва, че тя е сред жените, които могат да объркат всеки сексист, убеден, че само мъжкият мозък може да изобретява и създава, или че красивите жени няма как да бъдат умни, камо ли да правят открития.

Ламар е от хората, които съчетават в себе си две рядко срещани таланта: тя е и актриса, и изобретател. И то не на какво да е, ами на технологията, върху която днес стъпват безжичния интернет и Bluetooth -а.

А именно "Патент 2 292 387"

Документът под името "Тайна комуникационна система" се издава от Патентното бюро на САЩ през 1942 година и защитава от закона патентоването на техника за разширяване на спектъра и метод за скок на честотата на радио-вълните.

Хеди Ламар не е сама в откривателството. В патента е включен и Джордж Антийл, който е не по-малко интересна и многостранното развита личност.

Не по-малко гениалният Антийл

Авангарден композитор, писател и журналист (пише статия, в която с голяма точност предсказва развитието и изхода от Втората световна война), общественик и учен, Антийл живее в Холивуд от 1936 година, където работи като филмов композитор. Той е съсед на Ламар в Калифорния.

Един ден двамата провеждат разговор за женското здраве покрай заниманията на Джордж с медицина и специално с ендокринология. Много бързо темата се премества върху войната и... торпедата.

Актрисата, която по произход е от Виена, е силно про-американски настроена по време на Втората световна война. Тя подкрепя армията на САЩ, Затова и изказва мнение, че едно радио-контролирано торпедо би могло да нанесе сериозни щети на враговете.

Като съпруга на производител на муниции...

С очевидни технически заложби, Хеди е натрупала и много странични знания за военните оръжия, благодарение на предишния си съпруг Мандл, който е известен производител на муниции.

Мандл, с когото Хеди сключва брак през 1933 година, е третият най-богат човек в Австрия. В автобиографията си, Ламар го описва като изключително доминантен и деспотичен. Въпреки, че е наполовина евреин, Мандл поддържа близки връзки с фашистката партия в Германия и Италия. Той продава муниции на Мусолини.

Ламар и Антийл развиват идеята да разработят метод за скок на честотата на радио-вълните. За целта, разбира се, те прибягват до артистично решение. За да променят на случаен принцип честотата на сигнала, изпращан от контролния център до торпедото в диапазона на 88 честоти, те решават да използват клавишите на пиано, които общо са 88 на брой - бели и черни.

Откритието

Когато патентоват откритието, актрисата се подписва като Хеди Кислер Маркий по името на тогавашния си съпруг.

За съжаление, американският флот през войната се противопоставя на откритието. По него не работено чак до 1962 година. Тогава патентът, който вече е с изтекъл срок на годност, влиза в употреба при военните кораби на САЩ по време на блокадата на Куба.

Въпреки това, значението на патента е оценено чак през 1997 година. Тогава фондация "Електронна граница" награждава вече възрастната Ламар (Антийл не доживява признание за откритието) с награда за принос към развитието на технологиите.

Раждането на Wi-Fi

През 1998 година в Отава, компанията Wi-LAN Inc, която се занимава с развитието на безжичните технологии, придобива 49 % от правото да използва патента на Ламар за неизвестно количество от акции в компанията.

Днес методът за комуникации със скок на честотата и разширяване на спектъра намират приложение в комуникациите на космически уреди със Земята, като например GPS системите и комуникациите на космическата совалка, както и криптираните военни комуникации.

Най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет.

Хеди Ламар напуска този свят в навечерието на 21 век. Ако беше жива, тази година през ноември, тя щеше да навърши 100 години. Какво ли би казала, ако можеше да види какво означава днес за света откритата уж на шега технология?

Oще: wi-fi  безжичен интернет  еротичен филм  изобретение  откритие  хеди ламар  холивуд 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 17.06.201417:32

Патента на Хеди Ламар има толкова общо с Wi-Fi технологията [IEEE 802.11], колкото тигровата акула с черноморската цаца. И двете са риби.
Коментара ми не е към качествата на Хеди Ламар, като математик, те са безспорни.
Заглавието на webcafe обаче кърти. Нямаше да е лошо да видят патента на Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) - US 5487069 A
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

1 popleta | 16.06.201421:43

Това е лъжа.Всичко е измислено в Русия от батката Путин,да се свети името Му!!! поклон Пляскане
   

оценка

+2 -0