Митът "Пияна жена - весела къща" | webcafe.bg
Webcafe

Митът "Пияна жена - весела къща"

Мария КасимоваМария Касимова
11.10.2017, 19:48 (обновена 16.10.2017, 09:10)
big little lies

Жените, както и мъжете, пият и за удоволствие. И за да го маркират като такова, имат нужда да се измъкнат от задръжките си. Познавам много жени, които пият умерено. Познавам такива, които пият неразумно. И знам със сигурност, че зад една пияна жена често стои една много мрачна, тъжна и самотна къща.

„Пияна жена - весела къща". Така у нас народната мъдрост е обобщила представата си за женското пиене (да не кажа пиянство). За народа, свикнал на леки или по-тежки алкохолни приключения, подпийналата българка е по-скоро поразпищолила се, иначе рядко използваща алкохол жена, чиито задръжки падат дотолкова, че поведението й да развесели домашното огнище. Защо не - и да поразгорещи влязлата в тиха устойчивост семейна креватна идилия...

Всъщност според проучване на Световната здравна организация за 2015 година у нас годишно жените изпиват по 8.7 литра чист алкохол. За сравнение мъжете на родната територия се представят с почти тройно по-голямо количество - 24.3 литра. Погледнато общо и разпределено на 365 дни излиза, че българките са наистина твърде умерени пиячи и чисто статистически проблем с женското пиене у нас няма. И да, в сравнение с други нации (например в скандинавските страни или във Великобритания) у нас жените като цяло нямат сериозни обвързаности с алкохола.

Макар и да не са влязли масово в болестното състояние на алкохолната зависимост ( според класификатора с болести на Световната здравна организация - ICD 10 от 1992 г., алкохолната зависимост е включена в раздела „Психични и поведенчески нарушения, дължащи се на психоактивни вещества" под номер F10.2) в последните години българките пият все по-редовно и все повече.

Имам приятелка, която познавам от повече от двадесет години. Реализирана, работеща жена, майка на две деца, с не толкова устойчива, но прилична кариера, красива и доста секси.

През годините, къде пряко, къде през други хора, разбирах какво се случва в живота й. Премина пред обичайните „женски" събития - необмислен и сравнително ранен брак по любов, дете и изневери, драматична раздяла и последващото типично „отвързване на коня" във всякакъв смисъл, после втори брак, още едно дете и повторение на първия сценарий.

Преживя и своите моменти на пълно сриване, от които отстрани изглеждаше, че се възстановява благодарение на книги са самоопознаване, йога практики, кампанийни спортувания на все по-странни спортове и поредица от здравословни режими на хранене. В различните моменти от тези над двадесет години, в които животът ни засича тук и там, тя беше ту напълно срината, тук изправена и насилено навита като пружина за „красотата на живота", ту пък реално и здраво стъпила на земята.

Преди малко повече от година се случи така, че се срещнахме само двете на един наш си, женски обяд. Като истински любител на виното, заразглеждах винената листа с любопитство и я попитах за нейните предпочитания.

„О, аз не пия нищо - каза ми тя. - Ти не знаеш ли, че се лекувах от алкохолна зависимост?"...

Не, не знаех. В нашето общество, където всички знаят всичко още преди то да се е случило, точно тази информация беше останали встрани от полезрението ми, а моята не чак толкова близка, но все пак приятелка, междувременно беше водила една ужасно изтощителна битка - тази с алкохола. Така и се заговорихме за нея - аз - над чашата розе, а тя - с кана домашно приготвена лимонада.

„Не знаеш как става така, че пиенето ти вече се превръща в болест - казва ми моята приятелка. - При мен започна с чаша вино сама пред телевизора. Година по-късно нямах нужда нито от телевизор, нито дори от чаша - пиех по петстотин грама твърд алкохол направо от бутилката."

Организмът й, очевидно предразположен към развиване на алкохолна зависимост, я беше предал бързо и окончателно. Беше се справила със специализирана помощ. „Нямаш представа на първата сбирка на анонимните алкохолици с колко приятели се видях"...

За разлика от мъжете, оказва се, че жените много по-бързо успяват да си дадат сметка кога пиенето им се превръща в проблем и макар и не толкова често, все пак по-често от тях търсят помощ за решаването му. Някои успяват да върнат контрола над чашката с помощта на собствената си воля и хората около себе си.

Според статистиките оказва се още, че жените, живеещи с алкохолно зависими мъже, са много по-склонни да останат дълго до тях и да ги подкрепят в борбата им за излизане от това заболяване, отколкото мъжете партньори на жени алкохолички.

Онази приказка за развеселената почерпена жена у дома важи само, когато това не се превърне в по-честото й състояние.

В момента, в който то се развие в проблем, партньорите мъже са по-склонни да си тръгнат, при това при всякакви обстоятелства, включително наличието на деца. Това, разбира се, много често задълбочава още и още затъването в пиянството на изоставената половинка.

Когато говорим за жените и пиенето, трябва да си дадем сметка за още нещо важно. И то е, че у нас принципно жените винаги са пиели, т.е. това удоволствие не е станало „женска работа" покрай еманципирането на женския пол. Да, навлизането на дамите в бизнеса и усвояването на неговите „мъжки" правила върви ръка за ръка и с някои съпътстващи „разпускащи" навици - чашата вино на обяд с колегите, следобедното питие след работа, после пък онези две-три чашки у дома. Но истината е, че близостта с алкохола у нас е въпрос на история и отколешни традиции, от които жените не са били изключение.

Самата аз имам едно наистина паметно напиване. Поводът беше пореден семеен скандал, предвещаващ близкия край на една уж голяма любов.

Без да усетя, се натрясках с водка, която погълнах като вода. Резултатът беше истерично отпускане на нервите (алкохолът винаги отключва доминиращата ти емоция в момента и я оставя да се развихри напълно неограничавана), последвано от безпаметен сън и зверско главоболие на другия ден.

На сутринта под очите ми се бяха настанили два черни джоба, в които се беше събрала цялата отрова от напиването им. Разкараха се оттам чак в късния следобед, а, честно казано, вечерта бях почти напълно готова за нова доза. Единствено силното ми чувство за реалност, отговорността към децата ми и страхът да не затъна тогава, когато те имат най-силна нужда от мен, ме спаси от следваща, по-следваща и още по-следваща злоупотреба. Беше ми трудно да устоя. А и си давам сметка за още нещо - че просто наистина извадих късмет.

Жените пият по същите причини, по които пият и мъжете.

Защото им е трудно и алкохолът ги отпуска. Защото имат нужда да минат през някакви емоции и изпитания. Защото напрежението и отговорностите ги затискат, а постояното изискване на обществото да спазваш определени модели и да бъдеш на състезателната писта, често те вадят от човешки образ.

Жените, както и мъжете, пият и за удоволствие. И за да го маркират като такова, имат нужда да се измъкнат от задръжките си. Познавам много жени, които пият умерено. Познавам такива, които пият неразумно. И знам със сигурност, че зад една пияна жена често стои една много мрачна, тъжна и самотна къща.

Имайте го предвид, когато видите някъде следващата неразумно „почерпена".

Oще: алкохол  алкохолизъм  алкохолна зависимост  депресия  жена алкохолик  мария касимова  пиене  пияна жена весела къща  развод  семейство на алкохолик 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 13.10.201721:02

555, оставих си смартфона да събира паяжини, защото не се оказах достатъчно смарт за него. С обикновения телефон имам заснета една табела "Цици има по целия плаж, пици само тук". Но си оставам старомоден пъпърдак, който разчита на записки на хартия и собствената си несъвършена памет, поддържана с гинко билоба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

21 Mitglied 555 | 13.10.201718:58

"Имаше и още, но нямах под ръка с какво да ги запиша."
====================================

Дедо, е те тва е един случай, в който смартфонът можеше да ти свърши работа, или поне някакъв телефон с камера. Другия път да си носиш! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

20 dedo adji | 13.10.201718:41

Днес посетих един ресторант в стар стил, в който стените бяха облицовани с оригинални табелки и табели от соц време. Покрай чистотата, българо-съветската дружба и др., имаше и за алкохола. Предлагам ви някои от тях:

Гражданите пият алкохол, а ние у село само вино и ракия.

В малки дози алкохолът е полезен във всякакви количества.

Алкохолът убива нервните клетки. Остават спокойните.

Алкохолът помага за сваляне на стреса, напрежението, сутиена и други проблеми.

Чукането сближава. Наздраве.

Имаше и още, но нямах под ръка с какво да ги запиша.
Наздраве.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

19 скучко | 13.10.201710:30

" нАдай се Уйо на пияна жЕна"
Смее се
Пък некъв набарал в бара една сгодна женица, заприказвали се, пийнали по едно -две и от дума на дума стигнали до стаята и в хотела и се разхвърляли. Женицата доста пийнала рекла, ай ся лягай пък аз ша та възседна! Легнал нашия , нагнездила се момата и почнала яко да се клати. По едно време оня от долу вика ,"Ооо скъпа, дай, дай по-бързо ,че ми идва!" А дамата отгоре, "Ааа скъпи и на мене ми идваа...блаааа..."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

18 Дракон с кисело зеле | 13.10.201701:10

Доксе,
Правени са експерименти и с животни, оказва се, че и те се пристрастяват. Иначе, кой нормален човек ще си даде алкохола на животно?
---
Гледайте "Животните са хубави хора". Доста забавно нещо е, а, освен това, е много по-смислено от горното извинение за статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

17 Mako | 12.10.201722:58

Митът "Пияна жена - весела къща"

-------------------------------

Не знам за пияните жени, щото са различни и спектърът е от Земята до Небето, но ако в горния цитат заменим "пияна жена" с "пияна Касимова" - наистина ще се получи абсурдно невъзможен мит. Защото авторката и "весела" ......хммммм....няма как да се върже, колкото и пиян да е ползвателят на мита...
Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

16 Dox | 12.10.201722:18

Ей, Дедо,
Жив да си, че ме подсети бе! Сега се пооправих и пак ми е светло пред очите и широко около врата. И най-важното - установих по какво точно се различаваме със Свинския.

Начи - аз съм човек като всички други животни, а той е животно като всички други хора. Разбираш ме, нали! А така!

Ай наздраве и от мен, Дедо! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

15 SamVaims | 12.10.201721:40

От друга гледна точка, не си представям психиката, без организъм в който да обитава.
Така, че мисля авторката се е изразила правилно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 12.10.201721:37

>помисли

Това е леко catch 22 - ако можеше да мисли, щеше да знае по какво се отличава човекът от животното и щеше сам да се отличава. Понеже не може, не знае, няма как да узнае, и, съответно, не се отличава.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 12.10.201721:10

Ами Доксе,
За укрепване на самочувствието помисли си по какво се отличаваш от деосвин.
Наздраве.
   

оценка

+0 -0