Женско царство | webcafe.bg
Webcafe

Женско царство

Lifecafe, по New York Times
21.09.2012, 16:57 (обновена 25.09.2012, 11:58)
Мъж срещу Крака

Жените по целия свят стават все по-доминантни на работните места

"Краят на мъжете"? Това не е заглавие, а по-скоро хаплив коментар.

Но Хана Роузън наистина вярва в него. Според нея революцията, която всички феминистки очакваха, се случва сега, точно пред очите ни.

Мъжете губят контрол, патриархалното се сгромолясва и се доближаваме все повече до "края на 200 000-годишна история на човечеството и началото на една нова ера", в която жените - техните умения и качества - са във възход.

Тя твърди, че жените по целия свят стават все по-доминантни на работните места, в образованието, домакинствата и дори - в любовта и брака. А оспорващият тезите й факт, че в повечето държави жените все още не намират достатъчно представителство във високите етажи на властта и все още не получават еднакво заплащане за еднакъв труд, й се струва като отживелица, като "последните артефакти от изчезваща епоха, а не постоянна конфигурация".

И на кого дължим тази невероятна революция?

Ако има герой в историята на Роузън, това не са жените, мъжете или прогресивната политика: това е новата икономика на услугите, която не се интересува от физическата сила, а вместо това залага на "социалната интелигентност, отворената комуникация, способността да стоиш на едно място и да се съсредоточаваш" - неща, които, поне като минимум, не са преимуществено характерни за мъжете и "сякаш се отдават повече на жените".

И така, за първи път в историята глобалната икономика се превръща в място, в което жените срещат по-голям успех от мъжете.

История на човечеството? Глобална икономика? Нейните доказателства се състоят от малки, откъслечни и специално подбирани факти, които би трябвало да подкрепят несъразмерно големи твърдения.

В книгата й например пише, че жените в бедните части на Индия „надминават мъжете в изучаването на английски език", така че да си осигурят работа в телефонните центрове за обслужване на клиенти. Ала дали тази впечатляваща демонстрация на инициативност ще ги освободи наистина? И дори и да успее, редно ли е да съдим за цяла държава от един кол център?

Истинският фокус на Роузън е върху САЩ, за които тя предоставя вихрушка от числа, проучвания и статистики.

Да вземем например следния аргумент: до края на 2009 година работната сила се състои от почти равен брой мъже и жени. Днес средностатистическата съпруга изкарва 42.2% от семейните доходи - голям възход в сравнение с 2% до 6%, с които жените са допринасяли през 70-те години на миналия век.

Според Роузън бъдещето изглежда дори още по-благоприятно за жените. На всеки двама мъже, които ще получат бакалавърска степен тази година, се падат три дипломирани жени. Дори и да останат непредставени в горните управленски слоеве на всеки аспект от бизнеса, дамите вече са "започнали да доминират" в по-нископрофилните професии като счетоводство, финансов мениджмънт, оптометрия, дерматология, съдебна патология и ветеринарна медицина, редом със "стотици други".

Дори символите на междуполовите разлики са картонено-стереотипни

Роузън е измислила свои комиксови герои, с помощта на които да обясни фундаменталните промени, които вижда.

"Картоненият мъж" е скован в стари навици, психически ограничен и неспособен да се адаптира към динамичната и променлива глобална икономика.

"Пластмасовата жена" (злополучен избор на име, предвид общоприетото разбиране за изваяни от пластични хирурзи кукли Барби) е безкрайно гъвкава, енергична и "надарена с традиционно женски качества като емпатия, търпение и способност за колективно решаване на проблеми". Те я правят напълно пригодна за съвременната икономика. За нея единственият път е "напред и нагоре".

Ала този "възход", за който Роузън съобщава така въодушевено, всъщност е покъртителен социален колапс. Той започва с неравенство и класово разделение. Както демонстрира самата авторка, мъжете "на върха" на обществото не "намаляват". Всичко това се случва в по-ниските и средни класи, защото "краят на мъжете" всъщност е краят на икономиката, базирана на производството и на мъжете, работещи в нея, много от които понастоящем са безработни, депресирани, все по-зависими от държавата и жените около тях.

Знаем статистиката и тя е лоша: от 2000 г. насам производственият сектор е освободил само в САЩ 6 милиона души - една трета от общия брой на работната сила, ангажирана в него - като мнозинството от тях са мъже. През 1950 година, 1 на 20 мъже в разцвета на силите си е безработен, докато днес това съотношение е ужасяващо: 1 на 5.

По този начин изниква един нов матриархат, воден от млади, амбициозни и способни жени, които, изправени пред мъже, неспособни или нежелаещи да бъдат равностойни партньори, вземат нещата в собствените си ръце.

За бедните е особено трудно. Една самотна майка, интервюирана от Роузън, успяла да заспи права в асансьора на колежа, в който се опитва да получи образователна степен, докато междувременно се грижи за три деца и работи нощем.

Нищо чудно, че тези жени не искат да се омъжат и да останат омъжени: ако един мъж не допринася с нещо за семейния бюджет, той не е нищо повече, освен още едно гърло, което трябва да се изхранва. Ала както посочва самата Роузън, новият матриархат не е рай за феминистките.

Дори напротив - преди ситуацията е била идентична при цветнокожите жени и историята им съвсем не е щастлива

Матриархатът не се случва само в по-ниските равнища на социалната пирамида. Той е налице и при средната класа. Да вземем например младите жени, които записват университет, за да станат фармацевти - една от любимите професии на Роузън, в които феминизацията се случва с необикновено бързи темпове.

Зашеметени от възможността за годишна заплата в размер на $100 000 и сигурни, че никога няма да се окажат без работа, дори и да имат деца, тези жени планират да живеят без мъже - или поне без мъже, на които да могат (и да искат) да разчитат.

Същото важи и за секса. Ако си мислите, че днешната култура на "забивките за една нощ" произлиза и се поддържа от младите, заредени с тестостерон мъже, които искат само секс без обвързване, значи сте в голяма грешка. Роузън настоява, че жените често са водещите и основните бенефициенти в този тип връзки.

Стабилната връзка с някой мъж, както се изразява една от интервюираните, е все едно да си поръчаш допълнителна порция, когато вече си преял. Кому е нужно това? Тези жени имат "стоманени сърца" и културата на "забивките за една нощ" им дава секс, който не пречи на изграждането на кариера.

И все пак, интервютата на Роузън с тези млади жени понякога са сърцераздирателни - оказва се, че те всъщност все пак искат любов в живота си!

Въпреки неангажиращия секс, мъжете и жените с висше образование е по-вероятно да се оженят, а шансът да се разведат е по-малък. И въпреки че жените все още имат основен принос в отглеждането и грижата за децата, мъжете се променят. Според Роузън, те заприличват повече на жените: гъвкави и динамични мъже, които са склонни и желаят да споделят домакинските задължения. Някои работни места също се променят, а жените откриват повече нови начини да работят и да отглеждат децата си. Всички са по-щастливи.

Oще: жени  икономика  матриархат  мъже  образование  работни места  революция  семейство  социални роли 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

553 imperiall | 04.10.201220:52

Е тва съм го пропуснала Усмивка ченгела на интеграла е бастуна ти, който размахваш е така, както си ти е в задника
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

552 deowin | 01.10.201217:41

>deowin не става по простата причина, че математиката не е толкова "праволинейна" и "логична" както предпочита да си въобразява

imperiall, това може да го каже човек, на който уравненията от втора степен от 8ми клас са му се сторили необозримо сложни.
Може да го каже човек, който никога не е схващал разликата между средна стойност, медиана и мода.
Може да го каже човек, който винаги е бъркал sin и cos.
Може да го каже човек, който като види ченгела на интеграла се изприщва от възмущение.
Но не може да го каже само човек, който някога не се е занимавал сериозно с математика.

На твое място бих си спестил унижението неграмотно да омаловажавам област, от която не разбирам достатъчно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2012, 17:34

551 Meteora | 28.09.201223:41

http://www.youtube.com/watch?v=bBFR7Yu_trE

Паяче,
На още три места в коментарите съм заложил линкове към все по-хубави песни! Ако ги намериш, ще изпаднеш в тотално среднощно удоволетворение. Дерзай! ДА!

П.С. Па, що да не може и утре!?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.09.2011, 21:28

550 Лудколю Деликолев | 28.09.201221:09

"Лудколю, такъв обширен пост, а нищо за обширни задници? съмняваш"
Империал, пардон но хубавият, голям женски задник е мой естетически критерий, а не моя обсесия. В момента темата е друга, но с удоволствие можем да превключим на естетическият ми критерий, ако има желаещи. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

549 koya sam? | 28.09.201218:47

Фолън, ако ще си като Свинчо, по-добре недей да си математик Смее се Пък и не е казано, че математиците са най-умните Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

548 koya sam? | 28.09.201218:45

Май в другата тема Ампели приключи Свинчо?! Дал това е края му обаче, не се знае Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

547 Ben Dover | 28.09.201213:55

Уу,ти не знаеш кво беше.Едни залягания,криене зад стените.Като дойде асансьора го гледаш умно,да не излезе някой те застреля,абе ужасТ!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

546 post deluvian | 28.09.201213:29

your mission, if you choose to accept it

- да изхвърлиш боклука

Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:45

545 Ben Dover | 28.09.201212:57

Ае,някой забелязал ли е,че ако си пуснете темата от "Мисията невъзможна",изхвърлянето на боклука се превръща в удивително забавно занимание?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

544 Bobby_gBG | 28.09.201212:46

558 fALLEN | 28.09.201211:01
ами свинчо осра пейзажал АФЕРИМ. и на тоя кретен некой още по-голем кретен му плаща, за да виси по форуми по цял ден и да решава задачки за гимназия... после що икономиката на сащ, а и световната рухвала.
-------------------------------------
Смее се Чуди се ДА!
   

оценка

+0 -0