Жените, които пазят моминските си имена | webcafe.bg
Webcafe

Жените, които пазят моминските си имена

webcafeLifecafe, по New York Times
03.07.2015, 17:50 (обновена 06.07.2015, 18:03)
двойка

Снимка: © Getty Images

По-вероятно е жена да запази името си от преди брака, ако има високи доходи и живее в града.

Все повече жени предпочитат да запазят моминското си име, когато сключат брак. Проучване на Upshot blog показва, че около 30% от жените в последните години са решили да запазят моминските си имена, сключвайки брак.

20 на 100 от тях запазват изцяло моминското си име, а останалите 10% предпочитат да добавят и името на съпруга си, но с тире към своето.

Броят на омъжените с момински имена се е увеличил през 80-те и 90-те години - съответно 14% и 18% са запазили имената си.

По-вероятно е жена да запази името си от преди брака, ако има високи доходи и живее в града.

Не всяка жена прави това от желание за равнопоставеност между мъже и жени. Донна Су например, казва, че е носила името си 33 години, преди да се ожени, затова би искала да го запази. Освен това е азиатка, а съпругът й - не, затова предпочита да го запази. Помислила си е, че със западно име, ще е по-трудно нейни приятели да я намерят в социалните мрежи.

Отделен анализ на New York Times потвърждава данните. Миналата година 29.5 на 100 от жените в анонсите от сватбената притурка са запазили имената си. През 2000 година това е важало за 26 на 100, а през 1990 - едва за 16,2 процента.

В края на 19-ти век активистката за равни права Луси Стоун става известна с това, че при сватбата си през 1855 година запазва моминското си име. През 70-те години на XX век законите в САЩ все още изискват жената да използва фамилията на съпруга си, за да гласува, да ползва банкови услуги или да си извади паспорт. Запазването на моминското име е политически акт за борба за женските права.

За изненада на социолозите, делът на жените, които пазят моминското си име, се свива, когато жените започват да получават по-високо образование, да развиват кариера, да използват противозачатъчни и да се женят по-късно.

Според социолозите, една от причините тенденцията към запазване на моминското име да се активизира отново е, че днес жените влизат в университет, получават често по-високо образование от мъжете, известните личности запазват моминските си имена, а двойките често живеят на семейни начала преди брака. Затова и когато решат да се женят, вече са живели достатъчно дълго с табелка с двете си имена на вратата и им изглежда нормално.

Друга причина за запазване на моминските имена може да е високият процент на разводи - някои жени просто отказват да сменят името си от страх, да не би да се стигне до раздяла.

Малък брой жени от всяко поколение намира свои друг отговор. Някои, като Хилъри Родам Клинтън, използват моминското си име като бащино, а други, използват името, с което са се родили, в професионалната си кариера, а приемат името на съпруга в личния си живот. Много малък процент от жените използват и двете имена с тире.

За съжаление, подобна статистика за България до момента не е правена.

Oще: брак  бракосъчетание  двойка  жена  жени  запазване на името  име  имена  моминско име  сватба 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 04.07.201519:10

поне у нас смяната на всички документи, веднъж при брак, и после, (евентуално) втори път при развод, е бавно, скъпо и досадно. имам 25 годишен брак и жена ми още е с нейната фамилия. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани