Болест ли е самотата? | webcafe.bg
Webcafe

Болест ли е самотата?

webcafeLifecafe
24.11.2015, 16:23 (обновена 07.12.2015, 11:23)
депресия, самота

Снимка: © Getty Images

Това е първото проучване, което навлиза в детайли за намаленото производство на левкоцити при самотните хора

Самотата убива два пъти повече хора, отколкото затлъстяването. Този извод на учени от Чикаго звучи плашещо, но всъщност хвърля светлина върху един аспект от живота, който приемаме със съжаление за другите и с чувство на обреченост за самите себе си.

Самотата или социалната изолация е много повече от състояние на духа - тя повишава с 14 на сто риска от преждевременна смърт при възрастните хора, тъй като отслабва имунната им система и ги прави по-уязвими на различни заболявания.

Повечето от нас смятат, че самотата няма физиологически отражения, но това не е така - или по-скоро не е било проучено достатъчно задълбочено.

Проблемите със съня, предразположението към болести, отпадналост, стрес - това са симптоми, които според здравни активисти трябва да доведат до въвеждане на статут на самотата като болестно състояние.

За всичко има научно обяснение. В случая това са специфичните гени CTRA, които се активират над 50-годишна възраст при самотните хора. Те влияят на настроението, инертността на индивидите да търсят социални контакти, като съвременно ги правят по-предразположени към болести.

Американският екип изследва по-подробно левкоцитите - белите кръвни телца, които предпазват организма от бактерии и вируси. Изглежда, че между нивото им в организма и самотата има реципрочна връзка.

Предвид тенденциите за застаряването на населението в Европа, проблемът е наистина сериозен. Възрастните самотници не са рядкост в развитите общества, напротив - статистиката показва, че броят им се увеличава.

В социалните мрежи може да срещнете мъдри мисли по темата - от Майка Тереза, според която чувството, че си изоставен, нежелан и пренебрегнат е по-страшно от рак или туберкулоза, до Ницше - „За да живееш в самота, трябва да си животно или Бог".

В проучването участват 141 възрастни, като в крайна сметка 14 от тях са диагностицирани с хронична самота. Изследването е публикувано в издание на Американската академия на науките. Оказва се също така, че самотата може да предизвика тези клетъчни измерения, които да се предвидят за година напред

„Това е първото проучване, което навлиза в детайли за намаленото производство на левкоцити при самотните хора. Тялото ни има нужда от левкоцити, за да побеждава инфекциите и вирусите. Това е изумително за мен", коментира д-р Матю Лорбър, психиатър от Ню Йорк. Самият той не е участвал в проучването, но допълва, че изолацията повишава стресовите хормони в организма.

Все пак, изследването се фокусира върху самотата, а не върху депресията, макар че двете често са свързани. Учените ще продължат да работят по темата, основно за да подобрят състоянието на бедните и уязвими социални групи.

Oще: болест самота  възрастни хора  депресия  живот в изолация  заболявания  левкоцити  общуване  самота  самотни пенсионери  социална изолация 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

1 la-marin | 25.11.201515:09

Аааа значи ще започнем да говорим за истинските проблеми...
А доколко самотата е причина за затлъстяване?
Колко хора компенсират с храна? Колко влияят днешните лъскъв лайфстайл и общество?
Естествено, че накрая опира до човека да се изправи срещу собствените си страхове и да разбере, че е единствения имащ значение в собсвения си живот, ама...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани