Подсладено, но не със захар | webcafe.bg
Webcafe

Сладко, но не съвсем

Lifecafe, по PSmag
08.09.2014, 16:42 (обновена 10.09.2014, 13:12)

1 от 4 снимки Назад Напред

аспартам

Много изследвания констатират, че употребата на тези "диетични" газирани напитки води в дългосрочен план до сериозно увеличаване на телесното тегло.

В последните десетилетия изкуствено подсладените напитки станаха все по-популярна алтернатива на тези, които съдържат захар. Същевременно нивата на затлъстяване в Америка достигнаха шокиращи нива.

Странно съвпадение? Едва ли...

Много изследвания констатират, че употребата на тези "диетични" газирани напитки води в дългосрочен план до сериозно увеличаване на телесното тегло. На пръв поглед това изглежда абсурдно, защото заменяте висококалориен продукт с такъв без калории.

Но в публикувано наскоро проучване, изследователски екип от Texas Christian University под ръководството на психолога Сара Хил установява, че консумацията на тези несъдържащи захар напитки "влияе на психологическите процеси по начини, които с течение на времето увеличават броя консумирани калории."

В поредица от експерименти, Хил и нейните колеги са открили, че изкуствено подсладените напитки влияят на последващите ни реакции към сладка храна по начини, много различни от подсладените със захар или абсолютно неподсладените напитки. Изследването им, публикувано в изданието Appetite, твърди, че тези продукти активират жаждата, без да я удовлетворяват, по този начин, увеличавайки уязвимостта на организма към следващото висококалорийно лакомство, с което се сблъскваме.

Изкуственият подсладител ви прави по-възприемчиви към калоричните храни

В един от експериментите 115 студенти, които са гладували поне 8 часа, са изпивали една от три 330 ml напитки (поднесени в неотбелязани чаши): Sprite (подсладена със захар); Sprite Zero (с изкуствен подсладител); ароматизирана с лимон и лайм газирана минерална вода (без подсладители).

След това те са се подложили на тест, в който са наблюдавали 28 низа от букви, всеки от тях показван на компютърен екран за 250 милисекунди. Участниците са били инструктирани да натискат един бутон, ако низът е реална дума, и друг, ако не е.

Изследователите са регистрирали колко време им е било нужно да забележат включените думи, сред които е имало седем висококалорични храни (включително хамбургер, бисквита и пица), и седем нискокалорийни храни (като целина и моркови).

"Участниците, които са консумирали напитките с изкуствен подсладител, са реагирали по-бързо на названията на висококалоричните хранителни продукти в сравнение с тези, пили подсладена със захар или изобщо неподсладена напитка," съобщават Хил и колегите й.

Интересното е, че няма разлики между консумиращите напитката със захар и газираната минерална вода

Друг експеримент е включвал 115 студенти, които са консумирали по подобен начин една от трите напитки. Всеки от тях е отварял кутия, съдържаща бутилка изворна вода, пакет дъвка без захар Trident, и торбичка с M&Ms. След като са били помолени за оценка на логото и опаковката на продуктите (с цел да не бъде разкрита пред тях реалната цел на изследването), им е било казано, че "могат да изберат един от продуктите, който да вземат със себе си, когато си тръгват след експеримента."

Резултатите са били поразителни: консумиралите изкуствено подсладена напитка 2.93 пъти по-често са вземали бонбоните, отколкото тези, които са пили напитката със захар или минералната вода.

Учените все още не са стигнали до категоричен извод защо консумацията на диетични газирани напитки има този ефект, но подозренията им са, че това се дължи на "отделянето на сладостта от наличието на енергия."

Ако го кажем с прости думи: тялото вярва, че ще получи прилив на енергия (както подсказва сладкият вкус на газираната напитка), но не я получава - и изпада в режим на шок (къде ми е фруктозата?). Това на свой ред се предава в желания за следващият висококалоричен продукт, на който попаднете.

Изследването не е достигнало до окончателни, потвърдени и от други анализи изводи, но за пореден път затвърждава информацията до този момент, че от изкуствените подсладители има повече вреда, отколкото полза. Да, в краткосрочен план те ни помагат да избегнем калориите. Но в крайна сметка няма как да не си платим сметката за липсващата в тях енергия.

Oще: аспартам  газирано  дебел  дебелеем  захар  напитки  питие  подсладител  подсладители  сладко 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани