Най-широкото проучване на сексуалното поведение в САЩ установи, че употребата на презервативи се е увеличила - а хората са по-авантюристични | webcafe.bg
Webcafe

Сексът в САЩ - повече презервативи, повече авантюри

Webcafe.bg , По Associated Рress
05.10.2010, 17:19 (обновена 18.10.2010, 12:29)
сексуален акт

Снимка: © Getty Images

Изследователите на националното проучване в САЩ били изненадани от разнообразните начини, по които американците правят секс

Най-широкото проучване на сексуалното поведение в САЩ установи, че употребата на презервативи в страната се е увеличила - а хората са по-авантюристични, отколкото се е смятало.

Разминаването между мъжкия и женския оргазъм; сексуалният живот на 14-годишните; интригуващ разрез на употребата на презервативи по възраст и етнос, като тийнейджърите изглеждат по-съзнателни в секса, отколкото поколението на бейби бума... Това са само малка част от данните, представени на 5 октомври от обявеното от учените за най-голямото и най-изчерпателно национално изследване на сексуалното поведение на американците от 1994 г. насам.

Заемайки 130 страници в специален брой на изданието Journal of Sexual Medicine, изследването предлага подробна информация колко често американците правят секс - и как те отговарят на въпроси за него. Общо 5865 души, на възраст от 14 до 94 години, са участвали в изследването.

Водещите автори на проучването, които са от Центъра за насърчаване на сексуалното здраве към университета на Индиана, коментират, че изследването запълва празнина, появила се след публикуването преди 16 години на последния сравним по мащаб проект - Националното проучване на здравето и социалния живот в САЩ.

Основните промени оттогава включват разпространението на предаваните по сексуален път заболявания, типовете сексуално образование, достъпни за младите, появата на еднополовите бракове и възникването на Интернет като средство за социално взаимодействие.

Д-р Денис Фортенбъри, професор по педиатрия, който е водещ автор на раздела  в проучването за секса при тийнейджърите, коментира, че резултатите като цяло би трябвало да осигурят успокоение на американците, вълнуващи се доколко сравним е сексуалният им живот с този на другите.

Всичко в американците е нормално

"Освен ако подобно на "Ал Кайда" смятате, че има нещо ненормално в американците, това, което тези данни показват е: "Това е нормално". Всичко в тях е нормално."

Изследователите казват, че са били изненадани от разнообразните начини, по който участниците в проучването са правили секс: били са изредени 41 различни комбинации на сексуални актове, включително вагинален и анален коитус, орален секс и взаимна мастурбация.

Мъжете е било по-вероятно да изпитат оргазъм при вагинално проникване, докато жените са споделяли по-голяма вероятност да получат оргазъм, когато участват в различни действия, включително орален секс, споделя изследователката Дебра Хърбеник, водещ автор на раздела за женския сексуален живот.

Тя отбелязва, че има пропаст във възприятията - 85% от мъжете твърдят, че техният последен сексуален партньор е изпитал оргазъм, докато само 64% от жените разкриват, че са усетили оргазъм при най-скорошния си сексуален акт.

Една трета от жените са изпитали болки в областта на гениталиите по време на последното си сексуално изживяване, в сравнение с 5% от мъжете, казва Хърбеник, цитирайки това като област, която се нуждае със сигурност от допълнителни проучвания.

14-17 годишните са наясно с презервативите

Изследването, началото на което е поставено през 2007 г., е финансирано от производителите на презервативи с марката "Trojan" - Church & Dwight. Въпросите за употребата на презервативи заемат сериозна част от проучването, но изследователите настояват, че точността на техните констатации не е засегната от връзката с корпорацията.

Сред констатациите e високото ниво на употреба на презервативи сред 14- до 17-годишните. От участвалите в проучването момчета, които са имали сексуален акт, 79% съобщават, че са използвали презерватив при последния си секс, в сравнение с 25% от всички мъже в изследването.

Фортънбъри смята новите резултати за насърчителни. "Има сериозна промяна сред младите в ролята, която презервативите играят в сексуалния им живот," коментира той. "Презервативите са се превърнали в норма."

Друга интригуваща констатация е, че честотата на употреба на презервативи сред участвалите в изследването чернокожи и испаноговорящи мъже в САЩ е била много по-висока, отколкото сред белите. Изследователите коментират, че това показва, че кампаниите за информиране по въпросите на HIV и СПИН вече постигат пробиви сред тези общности, където има относително висока честота на проява на това заболяване.

Oще: американци  жени  мъже  оргазъм  презервативи  проучване  секс 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани