Постите регенерират имунната система | webcafe.bg
Webcafe

Как постите ни правят здрави

Lifecafe, по Daily Beast
10.06.2014, 07:23 (обновена 29.11.2014, 08:34)

1 от 2 снимки Назад Напред

пости

Снимка: © Getty Images

Ако живеете без храна 4-5 дни, организмът ви генерира нови имунни клетки

Колкото и парадоксално да звучи, продължителните пости може и да се окажат полезни за здравето. Учени от университет в Южна Калифорния са установили, че пропускането на храненето за период между 2 и 4 дни води до по-здрава имунна система при хората и мишките.

Валтер Лонго, един от членовете на изследователския екип, обяснява, че "имитирането" на бърза диета от 750-1050 калории дневно за поне 4-5 дни е достатъчно, за да прехвърли организма в "регенеративно състояние". "Постите и гладуването са по-добри от нищо," казва той, "но за максимален ефект е необходима продължителност от 4 до 5. Важно е обаче да отбележим, че това трябва да се прави под наблюдението на медицински специалисти, за предпочитане в специализирана клиника".

Лонго обяснява, че хората могат без проблеми да се подлагат на такава диета на всеки 1-3 месеца

Изследването е установило, че "по време на всеки цикъл на пости, намаляването на броя на белите кръвни клетки предизвиква промени, задействащи базирани на стволови клетки регенеративни процеси, генериращи нови клетки на имунната система". Според учените, в особено голяма степен трайните пости намаляват ензима ПКА.

Лонго пояснява, че това е важно особено за хора, които се подлагат на химиотерапия или остаряват, за да може тяхната претоварена имунна система да се поднови из основи.

Констатациите на учените потвърждават предишни изследвания, според които продължителният глад може да забави развитието на ракови клетки при мишките

Остава неясно засега как тези нови предписания на учените се вписват в концепцията за гладуването с цел отслабване. Напоследък набира популярност т.нар. "4-дневна диета," състояща се от постоянно ходене пеша по цял ден и консумация на не повече от 220 калории дневно. Пробвалите я констатират, че наистина с нея бързо се свалят мазнини, но тя е изключително трудна за спазване. Учените като Лонго предупреждават, че подобни свръхстроги ограничения са непродуктивни.

Има известни научни доказателства, че т.нар. пости с редуване на дните (гладуване за цял ден или за част от деня) удължава живота на хората, а систематичните пости съществуват от векове. Практиката на гладуване за определени периоди е доста разпространена в различните световни религии. Мюсюлманите например спазват траещи един месец дневни пости за Рамадан, а евреите постят един ден за Йом Кипур.

Така че може и да има известна мъдрост в старите религиозни свитъци...

Oще: глад  диета  имунна система  отслабване  пости  регенериране  тяло  храна 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2014, 11:13

2 Реалиста | 10.06.201411:53

Много добра статия, но малко късно сте я пуснали ;) Смешното е, че я прочетох в един от най-посещаваните конспиративни сайтове и тази тема е на първа страница от 2 дена: http://www.abovetopsecret.com/forum/thread1016517/pg1

ВСИЧКО Е КОНСПИРАЦИЯ МУАХАХАХАХ Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.06.2014, 11:13

1 Реалиста | 10.06.201411:46

"Така че може и да има известна мъдрост в старите религиозни свитъци..."

Хахахаха - ша са сетите ! Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани