Възходът на зависимия мъж | webcafe.bg
Webcafe

Възходът на зависимия мъж

Lifecafe
27.09.2012, 17:19 (обновена 30.09.2012, 14:44)
Доминиращата жена

Съвременният мъж е зависим, на моменти направо жалък, и неспособен да се оправя сам

Досега базовата теза, че стремежите на мъжете са намалели, докато женските амбиции са нараснали, би трябвало вече да ни е позната. Това, което е по-малко очевидно, е един допълнителен страничен продукт на кризата на мъжете: обезсърчителната степен, до която толкова много млади мъже се обръщат все повече към жените в живота си не само за емоционална утеха, но и за насоки, инструкции и стабилност.

Въпреки че няма нищо ново в това жените да утешават гаджетата и съпрузите си, поне в миналото, това емоционално насърчение е било част от равностойна размяна. Колкото и несъвършено на практика да се е изживявал този идеал, целта обикновено е била една и съща: мъжете осигуряват материално жените, а жените ги глезят и утешават. Поради цял куп причини, мъжете вече не осигуряват финансово жените както преди. Същевременно жаждата у мъжете за комфорт, утеха и насоки от жените изглежда става все по-шумна и по-належаща.

Новата генерация мъже обаче иска все повече, а не дава почти нищо в замяна

Ако "кризата на мъжете" не е била досега в центъра на глобалните дискусии, "Краят на мъжете" на Хана Роузън със сигурност постигна този ефект. Анализатори от целия политически спектър възприеха основната й теза: момчетата и мъжете изостават академично и професионално, защото мъжете са по-малко "гъвкави" от жените, по-неспособни да се адаптират бързо към икономика, която е "все по-индиферентна към мускулната сила".

Дали тази болест по мъжкото съсловие е така масово разпространена, както Роузън твърди, е спорно; а това дали мъжете са сравнително по-ригидни и по-малко адаптиращи се от жените е оборено донякъде от историческите свидетелства. (По време на индустриалната революция безброй мъже са извършили бързия и труден преход от земеделска към фабрична икономика с различни степени на лекота.)

Едно обаче е безспорно: книгата на Роузън засяга чувствителна струна у жените, уморени от безцелността, несигурността и липсата на настойчивост, която изглежда е заразила толкова много млади (и понякога не толкова млади) мъже.

Съвременният мъж е зависим, на моменти направо жалък, и неспособен да се оправя сам

В отговор на твърденията на Роузън, че краят на мъжете също така вещае и безпрецедентна ера на женска сила, журналистката и писателка Клои Ангиал твърди, че хитовият сериал HBO "Girls" отразява "по-пълна картина какво означава да бъдеш млада американска жена в ерата на края на мъжете."

Аргументът на Ангиал е, че младите жени в шоуто са също "объркани... лишени от твърдост и замах, какъвто ни описва Роузън." Ако в някаква степен "Girls" точно отразява съвременната култура, това е валидна критика. Има обаче и друг аспект на сериала, който все пак подкрепя тезата на Роузън: притеснителната слабост на много от мъжките герои в него.

Мъжете може и да не са в "края" си, но в "Girls" психологическата им зависимост е на показ повече отвсякога. Образцов пример: Чарли, гаджето на една от основните героини - Марни. Докато правят помирителен секс в неговия болезнено поддържан апартамент, Чарли започва да я моли: "Не ме изоставяй! Недей да ми създаваш усещане за безопасност и след това да ме изоставяш."

Марни, която е искала отново да се събере с него, е толкова ужасена от неговото отчаяние, че къса с него още по време на секса. Смеем се и от недоверие, и от неловко признаване на детинския, трескав стремеж на Чарли към безопасност. Съчувстваме на Марни за отвращението й към този безнадежден непораснал мъж, който се поддържа - и говори - като жена, но рухва като напълно съвременен мъж.

Жените сега са обект на постоянни молби от мъжете "Кажи ми какво да правя!"

Същата тази мъжка потребност не само за признание, но и за спасение и насока, личи напълно в така хваления от кинокритиците филм "Синя валентинка" от 2010 г. Райън Гослинг и Мишел Уилямс играят млада двойка, чийто брак се разпада; в болезнената сцена преди края, Дийн (Гослинг) отчаяно моли Синди (Уилямс): "Не знам какво да правя, нямам представа какво друго да направя. Кажи ми какво да правя? Кажи ми как да постъпим? Просто ми кажи, и ще го направя."

Молбите на Дийн са едновременно сърцераздирателни и много познати; нещо повече от призив да не бъде изоставян, това е безнадежден мъжки зов за постъпково ръководство в живота, което жените и приятелките няма как да притежават.

Тази маскулинизация на емоционалната зависимост не се случва само в киното и телевизията. Журналистът и издател Том Метлак критикува тезата на Роузън от "Краят на мъжете", заявявайки, че мъжете не са "на края", а просто страдат от "жажда за любов и смисъл в епидемична степен."

Том пише, че повечето мъже имат трудности да разберат "какво означава да бъдеш мъж, да бъдеш добър, да се опитваш да правиш неща, които са невъзможни, въпреки твърде малките шансове." Дайте на тези полагащи огромни усилия млади (и не толкова млади) мъже малко почивка, казва той; нека "спрем да противопоставяме мъжете на жените."

Мъжете жадуват за нормални отношения с други мъже и жени, заявява той. И е прав, естествено. Но макар да не е точно изказването на Дийн "Просто ми кажи какво, ще го направя," призивът му е доста близък: "Ако разбирахте поне малко колко много се старая, бихте ме оставили на мира."

Един основен липсващ елемент от пъзела на темата за "края на мъжете" е не само степента, в която мъжете са отстъпили "гъвкавостта" и "усилията" на жените в живота си, но и степента, в която мъжете вече се обръщат към жените не само за партньорство, но и за наставничество, вдъхновение и насока.

Това, което прави герои като Чарли, Дийн и лицата от книгата на Роузън толкова разпознаваеми е съчетанието от стремеж да угодиш на хората и пасивност, които имат за цел да принудят младите жени да поемат инициативата и да дават инструкции на мъжете, които обичат.

Жените се умориха да са силни и успешни, но да остават емоционално пристанище за слабите си мъже

Мъжете, твърди Метлак, са изпълнени със стремежи: да говорят, да бъдат разбрани, да бъдат приети. Мъжете имат по-голяма емоционална дълбочина, отколкото им признаваме. Това, което той не казва, е, че мъжете в наши дни имат толкова по-малко емоционална устойчивост, отколкото е нужно.

Съвременната женска версия на "мъжкия стремеж" не е само амбиция, тя е и умора. Част от тази умора може да се дължи на "феминизацията на успеха", която Хана Роузън описва. Но със сигурност сериозна част от тази умора идва и от реалността, че дори толкова много жени да надминават мъжете в образователен и финансов аспект, от тях все така се очаква да играят традиционно женските роли на съчувстващ слушател и постоянен окуражител. Да плащат наема. Да го карат да се чувства защитен и в безопасност. Да му казват какво да прави и как да бъдат нещата. И същевременно да изглеждат секси в очите му.

Проблемът е не само че мъжете може да имат по-големи затруднения да се адаптират към бързо променящата се икономика. Проблемът е - както, изглежда, разбират и Хана Роузън, и Лена Дънам (създател, сценарист и звезда в Girls) - че нарастващ брой мъже очакват от жените да служат за постоянно достъпни емоционални тихи пристанища в лутането им в прехода към зрялост и самодостатъчност.

Oще: жени  икономика  любов  мъже  роли  уют  феминизация  хана роузъм 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.12.2011, 13:44

101 Ariorm | 21.09.201323:42

Те тука една статийка на една женица. Хамериканка... http://judgybitch.com/2013/09/17/what-would-happen-if-no-men-showed-up-for-work-today/ Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

100 Bichkiiata | 01.10.201221:35

KingoftheROAD

Solid Edge, но е много близък до Solid Works даже и интерфейсът им е сходен. Аз започнах и близо 3 години бачках със Solid Works, но сегашната фирма използуват първият.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

99 KingoftheROAD | 01.10.201220:36

Бички, ако не е тайна с какъв софтуер чертаеш тези панти? Солид Уъркс?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

98 koya sam? | 01.10.201212:35

Бичкия, твоя си е грешката, че си седнал да обясняваш това на секретарката. Тя за друго е учила. Пък и да не мислиш, че всички във форума, било то и мъже разбират от ламарини. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

97 Bichkiiata | 01.10.201206:09

Оня ден се обаждам в завода да говоря с Браян, за да го питам дали като прави кнъкъла на пантата при пресформоването, дали неутралният фактор дето съм избрал за листова неръждаема стомана К=0.667 (обикновенно е К=0.46 ама при завъртане на метала на 360° се оказва недостатъчен) му дава достатъчна дължина на плоската заготовка , ама се падна секретаката и аз набързо взех да и обяснявам за какво се обаждам, тя ми вика, абе знам горе-долу за какво говориш ама чакай да го извикам. Така, е възходът на независимите жени в някои отрасли на живота (от мой личен опит в металургията и металообработването) ще почака

паднал

Много си се вкиснал брат, жените са си жени, мъжете са си мъже ще ти пратя един колет с Oh, Henry! (туй са шоколадени десерти с фъстъци) да се усмихнеш.
Едно дете вика на техните: мамо, тате! Вчера съседката яде, ця-я-я-я-ла вечер Oh-h-h-h-h, Henry!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

96 koya sam? | 01.10.201200:53

Ти всичко виждаш, Фолън. Но ти липсва една стъпка само: приеми, че никой на този свят не е перфектен. Помисли, че тези хора, колкото и да ти се виждат елементарни имат и те чувства, надежди, душа. Тях също ги боли. Животът никому не прощава...Опитай се да проявиш съчувствие към тях. Може би можеш и да помогнеш на някои.
И за жените/мъжете: истинската красота е отвътре. Казано е много отдавна, но е вярно. Освен това, перфектна/перфектен няма...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

95 koya sam? | 01.10.201200:12

като цяло не харесвам голям процент от хората, не че съм чак мизантроп или психопат, не бих убивал, Човекът и идеята за човека я харесвам, самите хора... или поне повечето - не особено. много са ми смешни, някои дори жалки.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
...и това съм го чувала вече. Точно така, анализираш и бързо откриваш недостатъците. А си чувствителен към неперфектното...Поради това и не можеш да си дълго с една жена. В никоя ли не намери това, което се нарича "красота отвътре"?
Защо я заряза онази, с която си бил 2 години? Която сега ти е много добра приятелка. Значи, все пак тя е била по-различна от останалите.
А за кифлите, не знам. Ти със сигурност ги познаваш по-добре от мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

94 Elena Dyakova | 30.09.201222:12

Пена се събудила сутринта, издоила кравата, извела я на паша, събудила децата, нахранила ги, наточила косата, отишла на полето, косила, жънала, насякла дърва, приготвила обяд, нахранила децата, прибрала кравата, след това косила до вечерта, върнала се, приготвила вечеря, нахранила децата, изкъпала ги, почистила, седнала и изяла един комат хляб и легнала да спи с чувство за изпълнен дълг... обаче изведнъж скочила ужасена:
- Божке, Вуте нена@бан!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

93 еднажена | 30.09.201221:10

Допълнение - има и кофти жени , които не уважават( и подценяват..какво остава за обич ) мъжете , пък после се чудят цял живот ..ама какво..или защо.Примерно.
Вторачили очи в другите , не разбират , че каквото и да видят ще бъде единствено отражение на собствените им мисли.Важи и за двата пола.За всички хора и "връзки".
И е толкова интересно , когато осъзнал това , всичко става една ужасно сериозна, но все пак - игра.Има някаква връзка със свободата . Доста отношения се разпадат поради криворазбраната такава и кривото огледало на егото.
Толкова.Темата е тежка и не желая да избива във форумна мегаломания.
Просто мнение ( едно от многото ) в този "панаир на суетата".
Вероятно за последно.Ура!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 15:32

92 еднажена | 30.09.201220:53

Аз не познавам човек , който да не таи резерви към срещуположния пол.Като теглиш чертата , обаче се оказва , че философския въпрос е "мелите ли се зърно заедно" или не , дявол да го вземе...Т.е. защо сте се събрали , колкото и да сте различни.
Да си пречите или помагате.?!
Още нещо и малка шега , както се казва "на война като на война " Стрелка
истинските войни , никога не подценяват противниците си , а се стремят да ги опознаят...и това е единствената победа. Много щастлив
Където стигаме до т.3. - правете любов , каквото и да значи , а не война Стрелка
но въпреки това , уважавайте "опонента" , тъй като сами сте го избрали Много щастлив
И в крайна сметка - всички сме хора , дори на наивните "мъже" да не им се вярва Идея
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани