Интервю с мафиот? Не, благодаря | webcafe.bg
Webcafe

Интервю с мафиот? Не, благодаря

webcafeМария Панайотова
15.12.2016, 13:49 (обновена 23.05.2017, 12:53)
Салваторе Риина

Снимка: © Nova

Миналата седмица младият Риина изгря и в българския ефир, а интервюто, което даде за предаването "Ничия земя" на Даниела Тренчева по Нова ТВ, бе широко рекламирано.

Джузепе Салваторе Риина е син на големия мафиотския бос Тото Риина, считан за "капо ди тути капи", един от най-жестоките шефове на Коза ностра, получил 18 доживотни присъди за хиляди убийства и кланета между 1980 и 1993 г.

Днес младият Риина се опитва отново да привлече вниманието към фамилията с книгата си „Riina Family Life". Той иска да докаже, че баща му е бил добър човек, основал живота си на ценности.

Салво Риина, както го наричат медиите, даде няколко интервюта, които взривиха общественото мнение в Италия. Чувствo на възмущение и гняв завладяха италианците, за които думата "мафия" не е останала в историята.

Миналата седмица младият Риина изгря и в българския ефир, а интервюто, което даде за предаването "Ничия земя" на Даниела Тренчева по Нова ТВ, бе широко рекламирано.

Макар и в много по-малки мащаби, появата на сина на мафията по телевизията скандализира някои хора и у нас.

"Възмутен съм... Общото впечателение, е че мафиотите са хора с много силна ценностна система, напълно отдадени на семейството си. Голям журналистически провал!" - написа във Facebook журналистът Георги Готев.

"Изровиха костите на мъртвите с интервю, взето от сина на боса на италианската мафия Салваторе (Тото) Риина, но не отидоха при семействата на взривените прокурори Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Защото в държава като България не прокурорите са взривявани, а прокурорите поръчват взривовете и сътрудничат с мафията", гласеше друг коментар.

Кой всъщност е Салво Риина?

39-годишният Джузепе Салваторе Риина е третото по ред от четирите деца на легендарния мафиотски бос Тото Риина. Той е един от малкото членове на фамилията, успели да излязат от затвора. Първородният брат Джовани Франческо също е зад решетките с доживотна присъда.

През 2002 година, Салво Риина е арестуван. Според магистратите той "се е превърнал в глава на фамилията Риина и основен двигател на реорганизацията на клана на баща му, който той ръководи като истинска фирма".

Обвинен в мафиотска дейност и изнудване, Риина-младши е осъден на първа инстанция на 14,5 години затвор. При обжалването присъдата е намалена на 11 години и 8 месеца. Касационният съд, обаче връща процеса в друго подразделение на Апелативния съд в Палермо, който потвърждава присъдата за мафиотска дейност, но този път намалява наказанието му „лишаване от свобода" на 8 години и 10 месеца.

Освободен поради изтичане на давност

Делото отново пристига за разглеждане в Касационния съд, който е длъжен да се произнесе окончателно в рамките на законово установения срок. Но съдиите така и не стигат до делото на Риина. Той е освободен, тъй като процесът се прекратява по давност.

Така благодарение на недоглеждането на магистратите и на пробойните в италианската правосъдна система през февруари 2008 г. той излиза на свобода.

От 2012 г. Салво Риина живее в Падуа, където работи във фондацията "Падуанските семейства срещу отчуждаването". Синът на боса е в полусвободен режим: може да излиза извън дома си от 6 до 22 ч. и остава под контрола на полицията.

„За първи път мафията говори"

В представянето на интервюто, което е своеобразен филм за фамилията Риина, Даниела Тренчева обясни: "В Италия интервюто на Салво Риина получи голям отклик, защото за първи път мафията говори. Там считат, че не бива тези хора да се показват по телевизията. Скандалът беше грандиозен".

Въпреки това журналистката прави всичко възможно да получи интервю от младия Салво. Признава, че не е било лесно, защото той дълго се е колебаел дали да се довери на екипа на Нова ТВ.

Може би това обяснява факта, че в интервюто няма твърде неудобни въпроси. Всъщност то представлява обикновен разказ за живота на дете на мафиот. Да, от първо лице, но без да впечатлява особено.

Въпросите са от рода на "Какво би казал на баща си?", „Какво му каза последния път, когато се видяхте?", „Липсва ли ти?".

Салво Риина описва баща си като добър човек, грижовен съпруг и внимателен родител. Реално не се говори за мафията, а Риина-младши признава, че не е виждал баща си от 14 години и половина. Бившият шеф на организираната престъпност в Италия вече е доста болен и в момента се намира в затворническата болница в Парма.

Бащата, капо ди тути капи, Тото Риина на един от процесите

Интервю с мафиот? Морално ли е?

Казусът с Риина поставя няколко въпроса. Кога интервюто с мафиот е оправдано? Морално ли е да се дава трибуна на престъпници в национален ефир?

Даниела Тренчева обяснява, че мафията говори за първи път и това е ексклузивен разказ от първо лице.

Това обаче не е съвсем така. В историята на италианската журналистика има много такива интервюта. Легендарният италиански журналист Енцо Биаджи интервюира Томазо Бушета и Лучано Лиджо. Но питащият не ги оставя да правят носталгичен разказ за миналото, пречупен през собствения им спомен и личен интерес, а насочва разговора към проблемите и престъпленията, които засягат цялото общество.

От гледна точка на българския зрител - Тото Риина, както и другите големи мафиотски босове, са по-скоро митични герои от филми като "Кръстникът". За разлика от Италия, тук няма хора, които да се почувстват лично наранени от това, че синът на Риина си прави реклама по телевизора.

В случая дори липсва формален информационен повод: дело, убийство, взривена кола, друга провокация към обществен интерес - извън публикуването на книгата му преди повече от половин година.

И при горецитираните интервюта с мафиоти, те защитават себе си, затова е трудно казаното от тях да се приема за чиста монета. Също като Салво Риина, който не желае да признае последствията от криминалното минало на баща си.

"Не аз трябва да съдя баща си за престъпленията, които е извършил. Дали ги е извършил или не ги е извършил... Това е работа на съда, на съдиите, които изпълняват дълга си. Мен това не ме интересува", казва с каменно лице мафиотският наследник в интервюто за Nova.

Отвъд уликите, които сочат, че Тото Риина е виновен за над 1 000 екзекуции, той е известен с прякора си "Звярът" заради особената си жестокост.

Дали той е бил добър или лош баща - това е въпрос, който не интересува никого извън семейството му. Същото се отнася и за питането "Възможно ли е съпругата на Дон Корлеоне да има друг мъж в живота си?".

Салво Риина гледа кадрите от убийството на Джовани Фалконе

Мафията не е сапунен сериал

Трябва да се отчете фактът, че в предаването „Ничия земя" има архивни кадри и подробен разказ за убийствата и жестокостите на Коза ностра и Тото Риина. Фактите не са спестени.

Но на публиката се представя един човек, ценен единствено поради факта, че е син на Тото Риина. Той не е истински мафиот отдавна, нито е фактор, който познава мафията отвътре.

"В нашето семейство имаше неписано правило - да не се пита"- обяснява той.

Когато през 1993 г. баща му е арестуван, Салво Риина е едва на 16 г. - твърде млад наследник, за да стане мафиотски бос. По-късно той все пак прави опит да завоюва позиции, но тъкмо тогава властите го хващат.

Салво е един принц без корона и без сили да възстанови изгубеното наследство. Баща му, брат му Джовани и чичо му Леолука Багарела са осъдени до живот, както и десетки членове на клана. Още през 1995 г. цялото им имущество е конфискувано.

Големият скандал в Италия

Първото интервю със Салво Риина всъщност беше направено през април 2016 г. от Бруно Веспа - една от легендите в италианската журналистика.

То се излъчи след големи полемики в предаването "Porta a porta" (Врата до врата).

"Ужасена съм от решението да се направи интервю със сина на Тото Риина, палача на Джовани Фалконе, Паоло Борселино и стотици други държавни служители. Като самият син е осъден за мафиотска дейност." - коментира Ана Мария Фалконе, сестра на Джовани Фалконе.

"След този разговор всеки ще си състави свое мнение, както и на базата на дискусията в студиото с хора, които от години се борят с мафията, а техни близки жертви на Коза ностра" - с тези думи Веспа започва предаването

Основното оправдание на италианския журналист за трибуната, която дава на Салво Риина е, че "за да се бориш с мафията, трябва да я познаваш отвътре".

Парламентарната комисия "Антимафия" привика ръководството на държавната телевизия, за да обясни случая. Беше решено в отговор да се пусне предаване, посветено на борбата с мафията.

Разказът на сина, който отказва да съди баща си и неговите действия, на моменти е труден за понасяне. Особено когато му пускат кадри от известните убийства на магистрати, които смразяват кръвта.

Риина с каменно лице си спомня звука на линейките в деня на убийството на Фалконе, говори все едно се е случило нещо, което по никакъв начин не засяга баща му и семейството.

"Аз уважавам мъртвите, всички мъртви." - е единственият му коментар. Той никога не си бил задавал въпроса какво е мафията.

"Защо баща ти никога не се е покаял, защо в книгата си не го осъждаш?" - пита Веспа. "Защото го обичам. Не е моя работа да го съдя. Той ми е баща" - отговаря синът.

Макар и невероятно критикувано, интервюто на Веспа е доста различно от българския му вариант.

Събеседникът на Даниела Тренчева си позволява да отговаря с насмешка на някои от въпросите й - като „Какво е да си син на Дон Корлеоне?".

"Дон Корлеоне ли? Кой е той?", е реакцията на Салво Риина.

Пред Веспа младият Риина признава за първото убийство на баща си, докато пред Тренчева просто се усмихва и отговаря "Кои убийства?"

В "Ничия земя" липсваше и гледна точка на близките на жертвите на мафията, на онези, които се борят цял живот с дългата ръка на "Коза ностра".

Жертвата и палачът не са равнопоставени, нито като значимост, нито като достойнство. Това означава да се отъждествят мафията и борбата с нея.

В крайна сметка, младият Риина просто разказва една приказка, която отрича действителността и няма никакво значение за разбирането на престъпната групировка, която тормозеше цяла Италия.

Единствената му цел е поне да възстанови доброто име на фамилията - за друго няма ресурси. Затова се съгласява да дава интервюта. Иска реабилитация за себе си и за семейството си. Но реално не може да го направи.

Неволно в тази игра медиите се превръщат в негови съучастници. Публиката винаги се интересува от мафията. Затова медиите поднасят приказката за големия бос и неговото семейство. Целта е само една: хората да повярват, че дяволът не е толкова черен, колкото изглежда. Просто защото е бил баща.

Oще: бруно веспа  даниела тренчева  интервю с мафиот  лучано лиджо  мафия  мафията говори  ничия земя  нова телевизия  салваторе риина  салво риина  синът на дон корлеоне  синът на капо ди тути капи  томазо бушета  тото риина 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

3 peta_wawa | 16.12.201615:09

Tова интервю беше ценно само защото дава възможност да се види как мисли един такъв човек, когато не е притиснат на съдебната скамейка. Спокойно обяснява извратената ценностна система, с която е възпитан.
Бащата е отгледан в глад, крайно озлобен социопат, който си създава нов морал, където всичко е допустимо, стига да е в интереса на семейството. Със семейството не се споделя, вътре в къщи всичко е прекрасно, тате готви и обича мама. Децата са учени от малки да не вярват на никого, освен на шефа на глутницата, когато поотраснат сигурно и как най-лесно се режат вратни жили.
Все едно гледаш колоноскопия - гнусно и много информативно едновременно Усмивка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

2 Вълков | 16.12.201613:54

popleta ,popleta за съжаление такива като тренчева са всичките джурналя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

1 popleta | 15.12.201621:21

Тая пък кога стана журналист? Бесен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани