Потайният и незабравимият | webcafe.bg
Webcafe

Потайният и незабравимият

Lifecafe, по Telegraph, Роби Колин
03.02.2014, 14:44 (обновена 09.02.2014, 09:22)

1 от 2 снимки Назад Напред

филип сеймур хофман

Още една от големите му роли - в "Съмнения" заедно с Мерил Стрийп

В неделя сутринта Филип Сеймур Хофман беше намерен мъртъв в своя апартамент в Манхатън. Той беше на 46 години.

Така написани, фактите изглеждат съвсем понятни, но когато новината излезе в неделя следобед, тя беше замъглена от смаяни реакции и шок, така сякаш неочакваната му смърт беше не просто немислима, но и напълно невъзможна тук и сега.

Като актьор, Хофман анализираше крехката човешка психика и ни показваше хора с тежко бреме, които живееха животите си хипнотизирани от собствените си копнежи и импулси.

Но в реалността той беше едър като мечка, с гъста брада, която идваше и си отиваше според ролите му, и с виталността на човек, за когото бяхме сигурни, че ще бъде дълго с нас.

Беше професионален актьор от 23 години, точно половината от живота му; достатъчно дълго, за да ни остави две от най-зашеметяващите актьорски изпълнения в цялата история на киното.

Разкриваше персонажите постепенно

Първото дойде през 2008 г. в „Синекдоха, Ню Йорк" на Чарли Кауфман. Там Филип Сеймур Хофман играеше Кейдън Котард, театрален режисьор, получил възможността да работи по изключително амбициозно свое произведение.

Не след дълго той тотално потъва в работата по проекта (чийто сюжет е базиран на собствения му живот) и не забелязва как губи всички близки хора около себе си.

Втората му велика роля дойде през 2012-а в „Учителят" (The Master) на Пол Томас Андерсън. Тук той играеше Ланкастър Дод, предводител на странен култ, който цели да прочисти човешкото съзнание от всякакви емоции.

Хофман изгради образа с огромен усет към старата американска традиция на шарлатанството: можем даже да проследим директна връзка към големия мошеник на киноизкуството Орсън Уелс - единственият актьор освен Хофман, който би се справил с ролята така блестящо.

Но докато останалите актьори (дори вероятно самият Уелс) може и да се изкушат да представят ролята по грандиозен начин от-до, Хофман ни разкрива персонажа на малки късове.

Така сцените, които остават дълго в съзнанието не са бомбастичните епизоди, колкото и невероятно да са изиграни те, а по-скоро онези моменти, в които героят е най-уязвим.

Към края Ланкастър Дод тихичко изпява песента Slow Boat to China на главния герой Фреди Кюел (Хоакин Финикс): най-пламенният последовател на култа му и вероятно любовта на неговия живот.

Оскарът

И въпреки това Хофман спечели Оскар още преди тези два филма - за ролята си на Труман Капоти в биографичния филм „Капоти" на Бенет Милър (2005).

Дотогава кариерата на актьора беше набирала скорост толкова уверено, че когато той скромно прибра наградата си на церемонията, изглеждаше, че тя ще е само една от многото.

Наистина ролята на Капоти беше ключова за Филип Сеймур Хофман. Първо, заради смайващата прилика, която Хофман постигна с американския писател, и второ: защото тъкмо тогава той излезе от цикъла на поддържащите роли и започна да играе все повече главни герои.

„Игрите на глада"

Срещнах се с Хофман през септември 2012 г. в деня, когато „Учителят" се излъчваше премиерно на фестивала във Венеция. Той изглеждаше свеж и весел, с радост обсъждаше всяка тема и беше особено ентусиазиран, че беше приел ролята на Плутарх Хевънсбий в поредицата „Игрите на глада".

"Синът ми тъкмо ще стане на 10", каза ми той, „Тъй че му купих книгите и ще ги четем заедно - дори само защото това ще е първият ми филм, подходящ за него".

В онзи момент филмите, които му предстоеше да направи, изглеждаха безкрайно много. Загубата му и загубата за киното просто е неизмерима.

Oще: актьор  оскар  смърт  талант  труман капоти  филип сеймур хофман  холивуд 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 04.02.201400:54

Лека му пръст имал е всичко

http://www.youtube.com/watch?v=fi2XCsPKlY8

Needle and the Damage Done

I caught you knockin' at my cellar door
I love you, baby, can I have some more
Ooh, ooh, the damage done

I hit the city and I lost my band
I watched the needle take another man
Gone, gone, the damage done

I sing the song because I love the man
I know that some of you don't understand
Milk-blood to keep from running out

I've seen the needle and the damage done
A little part of it in everyone
But every junkie's like a settin' sun
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.11.2010, 02:54

1 _George_ | 03.02.201419:40

Бате Фил е великолепен майстор на персонажа и визуализацията на дълбоката човешка същност! Казвам така, щото той никога няма да умре. Той ще остане! С прекрасните си роли.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани