Краят на 8-часовия работен ден | webcafe.bg
Webcafe

Поколението Y срещу 8-часовия работен ден

Webcafe.bg , по moneyland.time.com
22.12.2011, 14:59 (обновена 29.12.2011, 11:46)
Browse

Снимка: © Getty Images

Въпросът не е колко време прекарваш в офиса, а колко работа вършиш

Традиционният 8-часов работен ден скоро може би ще бъде по-скоро изключение, отколкото правило. Нови доказателства сочат, че сме достигнали до върха на способностите си, що се отнася до гъвкавост на работното място.

Все повече компании виждат ползите от това да позволяват на служителите си - особено на по-младите, да работят в нестандартни часове, да комуникират чрез интернет от домовете си и да пречупват стандартното правило "от 9 до 6" по всевъзможни начини.

Родените през 80-те не желаят да работят като родителите си

Един от трендовете за 2012 г., изследвани от фирмата за комуникации Euro RSCG Worldwide е, че служителите от "поколението Y", родени приблизително между 1982 и 1993 г., все по-малко спазват традиционния работен ден.

Американската фондация на жените в бизнеса е изчислила, че до 2025 г. 75 на сто от глобалната работна сила ще бъде от поколението Y. Още от следващата година, тази група по-млади американци ще съставлява около 60% от служителите на големи глобални компании като Ernst & Young. Все повече фирми създават програми за гъвкавост на работното място не защото служителите им го изискват, а защото имат добър бизнес-нюх. 

Глобалната и виртуална работна среда превръща 8-часовия работен ден в мираж

Поколението Y е носител на тази промяна, защото не желае да се труди в същата работна среда като родителите си. Между новите технологии и динамиката на работното място в световен мащаб, компаниите прилагат гъвкави работни условия за всички, включително поколението Y.

Ново проучване на Vodafone UK показва, че 90% от служителите използват възможността за гъвкаво работно време, вместо да се придържат към традиционните работни часове.

Водещи двигатели в промяната към разрешаване на служителите да работят от всички кътчета на планетата и по всяко време, което желаят, са компании като Aflac, Ernst & Young и MITRE. Те са осъзнали, че трябва да дадат свобода за личния живот на персонала, ако искат да го задържат при себе си.

"Идеята за осемчасов работен ден се изпарява бързо просто защото работим виртуално и глобално," обяснява Мариела Гокел, лидер на стратегията за гъвкавост в Ernst & Young. Според нея чрез разбиране на нуждите на новото поколение за гъвкавост на работното място, компаниите повишават способността си да наемат и изграждат млади таланти в бъдещето. 

Компаниите обаче не винаги са готови да отстъпят от контрола над служителите в офиса

Извън първопроходците в програмите за мобилност на работното място, много други компании се колебаят за този преход - заради традиционния подход на "управление и контрол", с който са свикнали по-старите поколения.

Предизвикателството пред тези компании е да вярват повече на младите си служители, дори и те да използват Facebook редовно на работното си място.

Много компании се страхуват, че ако нямат ясно дефинирана структура и правила, техните служители ще се разсейват и ще бъдат по-малко продуктивни. Всъщност, по-вероятно е да се случи обратното. Работната среда, изградена върху доверието към служителите, ги прави по-лоялни и повишава тяхната ефективност.

Има три основни причини, поради които успешните компании ще възприемат програмите за гъвкавост на работното място: 

1. Служителите от поколение Y не биха приели работа, на която им се забранява достъпа до Facebook. 

Докладът на Cisco "Свят, свързан чрез технологиите" показва, че повече от половината служители от поколението Y предпочитат свободата в социалните мрежи пред по-високата заплата. Освен това, повече от половината от тях споделят, че Интернет е ключова част от живота им.

Новото поколение иска да бъде свързано със своите приятели и семейство по време на работния ден, а не само с колегите си. Въпреки че някои компании забраняват използването на социални мрежи на работа, други го приемат открито, тъй като служителите им ползват мрежите професионално.

"Искаме хората да използват социалните мрежи, за да се свързват с колегите си и другите си контакти," обяснява Гокел, чиято компания няма формална политика по отношение на Интернет. 

2. Поколението Y цени гъвкавостта на работното място повече от парите.

Докладите от проучване на Mom Corps. сочат, че над една трета (37%) от младите служители биха приели намаление на заплатата, ако то е обвързано с по-голяма гъвкавост на работното място. Гъвкавостта мотивира служителите от поколението Y да бъдат по-продуктивни и лоялни към компанията, в която работят, защото се чувстват уважавани.

Работодателите, които поощряват гъвкавостта на работното място, демонстрират, че разбират постоянно развиващата се съвременна работна среда, което от своя страна вещае добро бъдеще за компаниите им. 

3. Представителите на новото поколение винаги са свързани с работата си благодарение на технологиите.

Иновациите са размили границите на традиционния осемчасов модел - за всички професии и всички поколения. Вече всички сме свързани и наясно с времето. Когато един служител се прибира вкъщи, той все още "работи", защото професионалната и личната му същност постепенно се сливат в едно.

Служителите винаги представляват своята компания и все повече изглежда, че работният имейл не спира да функционира за нищо и за никой. Така че прекарването на по-малко време в офиса в никакъв случай не означава, че се върши по-малко работа.

Oще: 8 часа  интернет  компании  офис  пари  работа  работен ден  работодатели  служители  социални мрежи  технологии 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.03.2012, 20:11

35 mnogoznaiko | 02.05.201214:02

Явно автора на статията не е чул израза непрекъснат производствен цикъл.За какъв ненормиран работен ден се говори ,ако чакаш колегата да те смени,за да напуснеш работното място?Колко процента от работните места позволяват гъвкаво работно време?Цялата статия е една скрита бомба за увеличаване на работното време (но не и на заплатите).За хората четящи м/у редовете това е поръчкова статия. Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.10.2011, 18:20

34 qwe | 03.01.201213:28

ivorad, сисадминът е просто е дал пример за професия, в която може работното време да е гъвкаво, има такива, в които е по-добре да е обратното. Аз предпочитам гъвковото, дава повече свобода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

33 ivorad | 26.12.201112:03

Има ли някой, способен да обясни на сисадмините и дериватите им, че светът не се състои единствено от сисадмини и дериватите им?
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

32 John Smith | 26.12.201111:57

Сисадмина Удивителна Удивителна Удивителна докато пишеш по форумите хакерите са хакнали малкото ЦРУ Шокиран
Аре малко и да работим, а Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.05.2011, 00:56

31 Elemag | 26.12.201101:48

Здравейте, пише ви един сисадмин Усмивка

Усмивката, защото и тук, не само в Щатите, има такива длъжности, които биха вървели по-добре на "гъвкаво" работно време. Но под "гъвкаво" недейте да разбирате -- аз днес дойдох по-рано на работа, ама ще си тръгна по-късно, понеже имам да правя еди-какво-си. Системният администратор винаги трябва да е онлайн, ако са двама или повече, трябва да се редуват, но при всяко положение трябва да има някой непрекъснато на разположение да свърши работата.

Е, сега идваме в нашата мила родина, където системния администратор е с фиксирано работно време.

Следва професионална дилема -- да си свършите ли работата извън работно време или да рискувате мъмренето, за да докажете правотата си? И как би реагирал работодател, който получи някакъв *сравнително-бързо-възстановим* срив в системата, но сисадминът му е извън работно време и не реагира? Е как мислите? Къде е проблемът -- в поколението Y, в служителя, в работодателя или в длъжността? Е, в някаква комбинация от тези е, но автора на статията е изразил едностранно мнение за частен случай на поколение Y + работодател. Е, разгледал е консервативен тип работодател и съвременен, но толкова...

Тук не говоря за моя случай, понеже съм единствен сисадмин в доста голяма организация и след хиляди спорове, уговорки и теоретични постановки си извоювах *донякъде* (ама като за БГ -- направо изключение) гъвкаво работно време, т.е. да мога да закъснявам колкото е необходимо или да си тръгвам по-рано, но в замяна на работа извън работно време. Или да пропусна някой работен ден за сметка на работа от вкъщи или в почивен ден.

Значи поне два проблема. Единият е, че всъщност това е някаква еквилибристика около 8-часовия работен ден, а не реално гъвкаво работно време. Вторият -- работодателят всъщност не е инициатор на "гъвкавото" работно време, а служителя.

А това теоретично е неправилно, понеже би трябвало да намали удовлетвореността от работата (по-скоро от обстановката на работа) на служителя и, рано или късно, ще му писне и ще потърси по-съвременно ориентиран работодател.

Е, както и да е, май всички писали тук са прави. Но в частни случаи. А това е и реалността -- не може да се слага една голяма разделителна черта между Европа и Щатите, а трябва да се подхожда спрямо съответната ситуация.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

30 ivorad | 24.12.201114:10

Статията е комично недоразумение - проблемите на една определена част от работещите американци / административните служители на различни нива в компаниите/ се прадставят като проблеми на цялата общност.
Интересно как се прилага идеята за гъвкаво работно време+нестихващото фейсбукване при хората на конвейерите и прочее вързани за работното си място?
Майтапи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2011, 21:24

29 Deyan Savov | 24.12.201113:01

Мен друго ми е интересно, айде следващото поколение ще е поколението Z, ма после какво правим...


А колкото до спорът под мен няма да коментирам, кое е по-добре, обаче само едни наблюдения ще изкажа, всъщност Европа иска да се промени като Америка, а не обратното за добро или лошо, тъй че САЩ за да са "като" Европа не трябва нищо да правят, ние сами към тях ходим...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2011, 20:08

28 FRIEDEMANN | 24.12.201100:58

"FRIEDEMANN, това ли ти остана - след като ти сам постави на въпрос кой колко опит има, но после се оказа, че може би съм аз, да ме заклеймиш, че съм с промит мозък?
Фин, елегантен ход! Пляскане"

Ти наистина си с "промит мозък",като под този термин имам предвид,че си възприел тяхната култура и поведение и не виждаш нищо друго,макар да има и по-добро.


"Това дали на мен ми харесва или не няма абсолютно никаква релевантност към разговора. Аз говоря с факти и личен опит, не с 'аз мисля така, аз виждам хората такива и онакива'."

Това не са факти,а твоето житие и битие,тоест твоите факти.


"По-добър' е груб израз, в който можеш да вложиш каквото си искаш.
Аз се опитвах да ти покажа, че в щатите фирмите са много по-загрижени за работниците си като ти дадох примери.
Също казах, че фирмите в щатите подкрепят работниците да отделят повече време за извънработни дейности - спорт, семейство, и им помагат. Подкрепих го с наблюдения от дългогодишен опит в щатите.
Освен това американците владеят много по-добре изкуството на мотивация на работниците, те далеч са надминали примитивната идея морков/пръчка, и малко по-добрата 'повече свободно време'."

Това са пълни глупости,не им пука на фирмите за служителите,а ако им пука в нчкаква степен,то е защто искат те да са по-продуктивни и да им носят по големи приходи.Има и психология в това нещо в малка или голяма степен,много фирми се опитват да приобщят служителите към фирмата психологически-сбирки,лекции,дори пеене и ръкопляскане с цел да служителите да приемат фирмата присърце и да са по производителни.Ами и моя дългогодишен опит показва едно истискване на служителите на работното място,независимо от вършената работа,ходене на работа адски рано,много често лишение от личен живот заради благото на фирмата,която все пак е частник,не служиш на държавата,работа по 16-18 часа.Това ли за теб Деовин е нормална работна среда.Мотивацията на американския работник е да бачка за да си плати моргича и вноската за колата + ютилити билс,да не го сложат на бед кредит,че тогава ще яде дръвцето.Американците има да гонят Европа по отношение на социална политика и няма да я стигнат още 100г. не защото не могат,а защото така им е устроено мисленето,егоизъм,без обществена солидарност.


"Интересно ми е що за работа си вършил, която те е отвела в почти всички щати."
Това смятам е лична информация която не смятам да споделям тук.

"Това е твоето лично мнение и имаш право на него.
Ако го подкрепиш с факти или личен опит, би ми било интересно, но само ако успееш да избегнеш популистки изрази, обременени от лични емоции, като 'Това е просто лудост', 'направо се ужасихме,все едно сме в матрицата'.
Пример за приемлив аргумент: 'Във фирмата, в която работих, уволниха един тип, защото прекарваше прекалено много време със семейството/идваше на работа със спортни дрехи/ходеше на кино с колеги'. "

Глупава държава защото няма ценностната система на Европа,няма нормалното общуване на хората,незнанието какво е театър и опера сред булшинството хора винаги ми е правило лошо впечатление.Да не говорим колко сляпо религиозни и политически ориентирани са,с надменно чувство,че с най-велики,а като му няма елката,не може да сметне 2+2.Глупави защото умишлено образователната им система ги прави такива,ами те до 12 клас учат география само на САЩ.Глупава защото смятат,че живота се изчерпва с мола и киното.Глупави защото позволиха и продължават да подкрепят безчинствата които върши армията им по-света.
Знаеш,те имат израз Love it or Leave it,еми аз избрах второто.За мен това е държава-красива опаковка,без абсолютно никакво съдържание.Не искам да говоря за премеждия(на мен и хора около мен) от сорта на достъп до лекар/зъболекар.
Примери имам много.Сещам се един приятел работеше на О Хеар мотокарист на Луфтханза,новодошъл,нямаше кола и го карах чат пат.Веднъж станах свидетел,как неговия черен мениджър псуваше черните колеги на моя приятел и му казваше,че иска да ги уволни,но не може щото са черни,а те мързеливи,скатавки от всякаде.Но после ще ги осъдят за доста пари.А хората наистина не си работеха по това което ми бе разказвано.....

В крайна сметка всеки е с опита и предпочитанията си.Европа си е Европа!!! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

27 deowin | 24.12.201100:03

FRIEDEMANN, това ли ти остана - след като ти сам постави на въпрос кой колко опит има, но после се оказа, че може би съм аз, да ме заклеймиш, че съм с промит мозък?
Фин, елегантен ход! Пляскане

>ти си се влял в тамошната атмосфера и се самонавиваш или просто ти харесва техния начин на работа/мислене/живот

Това дали на мен ми харесва или не няма абсолютно никаква релевантност към разговора. Аз говоря с факти и личен опит, не с 'аз мисля така, аз виждам хората такива и онакива'.

>Ти наистина ли се опитваш да изкараш работната обстановка в САЩ по-добра от Европа?

'По-добър' е груб израз, в който можеш да вложиш каквото си искаш.
Аз се опитвах да ти покажа, че в щатите фирмите са много по-загрижени за работниците си като ти дадох примери.
Също казах, че фирмите в щатите подкрепят работниците да отделят повече време за извънработни дейности - спорт, семейство, и им помагат. Подкрепих го с наблюдения от дългогодишен опит в щатите.
Освен това американците владеят много по-добре изкуството на мотивация на работниците, те далеч са надминали примитивната идея морков/пръчка, и малко по-добрата 'повече свободно време'.

>Работил съм там 6 години в почти всички щати

Интересно ми е що за работа си вършил, която те е отвела в почти всички щати.

>Глупава държава,без ценностна система,двулични хора,болни на тема пари и вещи

Това е твоето лично мнение и имаш право на него.
Ако го подкрепиш с факти или личен опит, би ми било интересно, но само ако успееш да избегнеш популистки изрази, обременени от лични емоции, като 'Това е просто лудост', 'направо се ужасихме,все едно сме в матрицата'.
Пример за приемлив аргумент: 'Във фирмата, в която работих, уволниха един тип, защото прекарваше прекалено много време със семейството/идваше на работа със спортни дрехи/ходеше на кино с колеги'.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.07.2011, 20:08

26 FRIEDEMANN | 23.12.201123:34

Деовин,ти си изцяло с промито съзнание от тамошния начин мислене и работа.Много си е прав немеца и аз да съм и аз ще си тръгна.Защото работата е работа,но не и начин на живот,в Европа имаме приятели,театър,опера,семейства,книги и т.н. който обичаме/харесваме.Да знам,че такива има и там,не ме убеждавай в обратното.И не си меря нищо с теб,просто ти си се влял в тамошната атмосфера и се самонавиваш или просто ти харесва техния начин на работа/мислене/живот.Социалната политика на Европейските държави(примери са Франция,Швеция,Норвегия)не се измерва само с годишна отпуска и майчинство.Има много информация и може да прочетеш.Фитнеса на твоя работодател.....,може да иска(работодателя) служителите да са по-здрави и да не отсъстват от работа.Но на Европейците не ни трябва да работим на две работи за да платим моргича или вноската за колата.Ти наистина ли се опитваш да изкараш работната обстановка в САЩ по-добра от Европа???Това е просто лудост..........
Една от най-фрапиращите ми случки в един градски парк бе:всички,абсолютно всички тичаха и измерваха,времето за което тичат,колко мазнини са загубили и т.н.Ние с колегите/колежките се спогледахме и направо се ужасихме,все едно сме в матрицата.Нямаше никой да се раззхожда,дори и една прегърната двойка нямаше в 3 милионен град.Работил съм там 6 години в почти всички щати,нямам намерение да убеждавам когото и да било в каквото и д било,за мен САЩ е изключително Глупава държава,без ценностна система,двулични хора,болни на тема пари и вещи и с интелект на пилета.......
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани