Сам съм, други няма | webcafe.bg
Webcafe

Сам съм, други няма

Никола Цветанов
07.06.2014, 20:01 (обновена 14.06.2014, 10:21)

1 от 17 снимки Назад Напред

брацигово

Снимка: © В.Е.

Брацигово е известно и с архитектурната си школа

„Сам съм, други няма". Тези думи остават след революционера от Брацигово Васил Петлешков, когато попада в ръцете на турската потеря при потушаването на Априлското въстание. Същото биха изрекли днешните малобройни жители на родопския град, който се превръща в сянка на самия себе си.

Такава е историята на всеки провинциален град, отдалечен на повече от 50 километра от голям град, знам. Годините на бедност и емиграция за съжаление надвиха планината, чистия въздух, историята и възрожденската архитектура.

Гледката е неприятна, особено когато всяко лято от детството ти е било там - с всекидневното бутане на опашка пред минералните извори, изкачване на стръмни павирани улици и гонене на жаби в река Умишка, когато по улиците пееха жени, мъжете спореха за политика, а моята прабаба вечер ме „теряше да ручам" из околните къщи и ми разказваше за своите четири сестри.

Вероятно звуча много мрачно, но завръщането ми за кратка разходка в Брацигово за първи път в последните осем години донесе точно такова усещане. На стари къщи с некролози, заключени с прах порти и спуснати кепенци. И съм един от онези, потомък на избягалите синове и дъщери, които изчезнаха по близката и далечна чужбина.

Но не забравиха

През цялото това време Брацигово бе само красив спомен. С римските пътища, Гюлеметовата къща и стария квартал с възрожденски къщи, читалището-крепост „Трендафил", бунара и другата голяма местна гордост - църквата с отделена камбанария, която е най-високата на Балканския полуостров, поне доколкото ни казваха и както пишеше в учебниците.

Изникваха и други образи. Като възстановката на Априлската епопея всяка година на 12 май при кладата на Васил Петлешков - в каменения парк - мемориален комплекс, като съборите на Атолука, когато денем събирахме билки, а нощем виехме хоро. Като тракийските могили в с. Равногор на племето беси...

Неслучайно казвам всичко това. Казвам го от яд, защото Брацигово има с какво и как да печели. Това е град с история, традиции и природа, които може да му носят приходи. Питам се защо не става?

Тук ми се иска да направя едно леко отклонение. Заради Васил Петлешков. Образованият в Цариград аптекар и основател на местното читалище, донася в Брацигово копие на прочутото Кърваво писмо, написано от Тодор Каблешков в Копривщица, с което революционерите призовават народа към въстание.

Историята, която следва, я знаем всички. Брацигово се вдига, а жителите на околните села се преместват там, за да водят бунта. Издържат 16 дни, а Васил Петлешков се предава на турците в опит да спаси останалите.

Дали сега някой прави опит за спасение?

Този въпрос ме удря като бумеранг пред вратите на затворения музей, в двора на празното начално училище, под новите прозорци с алуминиева дограма на читалището, в магазина за дрехи, които се оказват втора употреба.

Хората са малко, но са точно същите, каквито ги помня. Топлосърдечни и горди. Деца на планината и на миналото. Последната новина е от април, когато е била първата копка на цялостното обновление на стадион „Христо Гюлеметов".

С радост установих, че местният вестник „Априлци" продължава да излиза. Защото това показва, че духът на хората там е жив и буден. А това е много, много важно. За да не дойде време, когато някой да каже: "Сам съм, други няма".

Oще: априлско въстание  архитектурна школа  бедност  брацигово  васил петлешков  история  обезлюдяване  революция  родопи 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.04.2013, 11:50

2 Не така | 09.06.201418:01

Тъжно. Дано повече хора обърнат внимание на тази статия.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.06.2014, 17:57

1 Georgi Harizanov | 08.06.201417:57

So true. Greetings from Ravnogor...
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани