Търсят се умни | webcafe.bg
Webcafe

Търсят се умни

webcafeLifecafe, по Daily Beast
20.04.2015, 17:34 (обновена 27.04.2015, 17:23)
Мъж с книга

Снимка: © Getty Images

Научните изследвания редовно показват, че мъжете и жените придават висока ценност на интелигентността, когато си търсят партньор

Новите думи с наставка "-сексуален" са като наркотик за модерните хетеросексуални хора. В края на 90-те години и началото на новото хилядолетие, колективно изтърпяхме "метросексуалните" - абсолютно ненужно понятие за мъж, който се бръсне и се осмелява да носи (от време на време) дрехи в пастелни тонове. В последната година наблюдавахме и възхода и падението на "лъмбърсексуалните" - абсолютно ненужно понятие за мъж, който не се бръсне и носи фланелени карирани дрехи.

Сега идва редът на "сапиосексуалните", които според Urban Dictionary са "хора, които считат интелигентността за най-привлекателна черта у потенциалния партньор."

Може ли все пак да пропуснем този тренд?

За съжаление, надали ще извадим този късмет. Това, което някога беше просто странен Интернет език, започва да придобива пълноценен културен живот. В последно време "сапиосексуалността" - от "sapiens", което на латински означава "мъдър" - получи официално място на страницата за срещи OKCupid, които добавиха нов набор от опции за пол и сексуална ориентация в края на миналата година.

Оттогава това е станало едно от "най-популярните нови понятия". (Господ да ни е на помощ, явно сапиосексуалните ще са тук задълго).

Историята на "сапиосексуалността" е също толкова неясна, колкото и легитимността на това понятие. Потребителят на LiveJournal wolfieboy твърди, че е изобретил определението, "докато е бил крайно недоспал и е шофирал от Сан Франциско през лятото на 1998". За wolfieboy да бъдеш сапиосексуален означава, че той търси "проницателен, любознателен, любопитен, непочтителен разум", независимо от пола, но той отбелязва, че понятието е отворено и за по-широка интерпретация.

Очевидно "бисексуален мъж, който си пада по умни хора" е било твърде многосрично за него, за да не изобрети мнима сексуална ориентация

Американската психологическа асоциация (АПА) дефинира сексуалната ориентация като "траен модел на емоционално, романтично и/или сексуално привличане към мъже, жени или двата пола." Тези модели на привличане, както отбелязват те, съществуват в "континуум" и могат да придадат "усещане за идентичност" или "общност".

Във всеки научен и социологически смисъл на понятието, сапиосексуалността не е сексуална ориентация. Човек, който харесва писатели, не е "скрибосексуален", човек, който харесва адвокати, не е "юросексуален", а човек, който шумно заявява, че спи само с умни хора, може да е опасно самодоволен, но със сигурност не е "сапиосексуален".

Почти всички нови опции в сайта за запознанства пасват на определението за континуум на ориентации на АПА, с изключение единствено на "сапиосексуален"

"Хетеро, но гъвкав" и "хомо, но гъвкав" означават съответно хетеросексуални и хомосексуални, които са отворени за интимност със същия или противоположния пол. "Пансексуален" - от гръцката дума за "всички" - е за тези, които изпитват привличане към хора от всякакъв пол.

Дори асексуалността се радва на възход, заради общо усещане за идентичност или общност в Мрежата за информация и просвета за асексуалността (Asexuality Visibility & Education Network - AVEN) и други Интернет форуми, въпреки че статутът й като сексуална ориентация все още е спорен, поне в психологическите среди.

Но сапиосексуалността нито описва пола, към който човек изпитва привличане, нито оформя основа за каквато и да е смислена общност - освен ако говорим за Facebook група, която публикува изобилие от граматически мемета

Вместо това "сапиосексуален" изглежда се употребява предимно като глазура от претенции, добавена върху по-традиционна сексуална идентичност. Това е сексуална ориентация за хора, които считат, че са твърде умни, за да имат сексуална ориентация.

Въпреки че някои потребители, които посочват за своя ориентация "сапиосексуален" в OKCupid, казват, че търсят "всички" например, повечето все пак посочват предпочитан пол или избират допълнителна опция за сексуална ориентация. Много от тях са просто хетеросексуални. С други думи, би било също толкова лесно да напишат "... сте умни" в стандартния въпрос за съставяне на профила "Пишете ми, ако...", вместо да се самоопределят като сапиосексуални.

В най-лошия случай, "сапиосексуален" затвърждава вредни традиционни представи какво означава да бъдеш интелигентен по време, когато активизмът по въпросите на т.нар. neurodiversity достига масовост. Всъщност Tumblr - който е толкова прочут с подкрепата за сексуалното многообразие, че Белият дом го избра за място, където да отговаря на въпроси по темите за ЛГБТ - като цяло е враждебен към употребата на понятието сапиосексуалност, заявявайки, че то насърчава дискриминация на база способности и класа.

Когато дори Tumblr не признава сексуалната ви ориентация, имате проблем

Критиците по женските сайтове като xoJane и Bustle не се вълнуват толкова от политически проблемните аспекти на определението, колкото от това колко дразнещо е то като нова модерна дума в запознанствата.

"Циничното ми подозрение е, че повечето сапиосексуални като цяло дефинират интелигентността като това да притежаваш екземпляр на "Безкрайна шега" на Дейвид Фостър Уолъс, да нямаш телевизор и като цяло да се чувстваш превъзхождащ със съвсем малко всички останали," пише Емили Маккомбс в xoJane.

Но най-лошото в сапиосексуалността вероятно е това, че тя е ненужна, когато интелигентността и без това се счита за нещо секси. Идиоми като "мозъкът е най-големият полов орган" не са лишени от основание - интелигентността вече се радва на привилегирован статут в еротичната икономика.

Научните изследвания редовно показват, че мъжете и жените придават висока ценност на интелигентността, когато си търсят партньор

В един анализ, трима социолози проучват резултатите от анкета за избор на партньор, която се употребява от 30-те години насам, и стигат до извода, че "свързаните характеристики на "образование и интелигентност"... са високо ценени сред мъжете и жените" през цялата история на съществуване на анкетата.

Не ни е необходима специална дума - особено такава, оформена по модела на малцинствени определения за идентичност като "хомосексуален" и "бисексуален" - която да описва като цяло напълно нормативен аспект на човешката привлекателност. В съвременния свят, идентифицирането като сапиосексуален има горе-долу толкова семантична полезност, колкото и да заявиш, че си добросексуален, надеждносексуален или богатосексуален.

Но хората, които използват това понятие, очевидно смятат, че то има някакъв вид комуникативна ценност

Бърз преглед из потребителите на OKCupid, които се идентифицират като сапиосексуални в Ню Йорк, например, разкрива някои общи теми: те са млади, атеисти, живеят в Бруклин, и сочат философски и теоретични текстове като любими свои книги. Ако не знаехте какво означава "сапиосексуален", преди да прегледате техните профили, бихте стигнали до заключението, че това е понятие за типа образован представител на генерацията на новото хилядолетие, който ще откриете в скъпо кафене в делничен следобед.

Но дори и да описва тип човек, "сапиосексуален" няма място в списъка със сексуални ориентации във водещи световни сайтове за запознанства. Както стана с метросексуалността и лъмбърсексуалността, време е и сапиосексуалността да замине в кошчето.

За сексуални предпочитания, определящи се от привличане към интелигентността, сапиосексуалността определено е твърде глупава.

Oще: интелигентност  пол  сапиосексуални  сапиосексуалност  секс  сексуална ориентация  умни жени  умни мъже 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 22.04.201519:00

Доволно стара и изпитана истина е, че най-важният орган при секса е мозъкът. Личният ми опит показва, че интелигентността определено възбужда непренебрежима част от хората, включително самия мен.
От моя гледна точка сапиосексуалността просто взима тази истина в крайността й. Всяка крайност е далеч от вкусовете на средностатистическия човек, но това не означава, че в шепата й последователи има нещо нередно или фалшиво.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

3 scuba | 22.04.201512:17

Аз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 22.04.201510:19

Интелигентност, а? Много моля, този, който си мисли за интелигентност когато прави секс да вдигне ръка. а, не не не!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2015, 16:28

1 Solmyr | 21.04.201513:08

Сексуалността вече е начин на живот, не просто биологична предопределеност Много щастлив
   

оценка

+0 -0