Ева Енслър: Жените са потиснати в целия свят | webcafe.bg
Webcafe

Ева Енслър: Жените са потиснати в целия свят

Lifecafe , По La Repubblica
04.04.2011, 16:56 (обновена 11.04.2011, 15:27)
момиче

Снимка: © Getty Images

Провокирай, предизвиквай, осмели се да задоволиш своето въображение и своите апетити", апелира Ева Енслър в новата си книга

Има една ценна "клетка" на момиче във всички нас, която обаче сме научени да потискаме. Подготвяме се да бъдем отстъпчиви, отколкото еманципирани - и така късаме с емоционалната си същност и вътрешното си богатство. Примиряваме се с потъпкването на нашата различност.

Това казва Ева Енслър, авторката на преведената на 48 езика пиеса "Монолзи за вагината", играна в театри по целия свят, пред италианското издание La Repubblica, по повод новия си манифест: "Аз съм емоционално създание" (вече на българския пазар).

Новата й книга е призив по-скоро жените да се обърнат към своята автентичност, вместо да се харесат на всяка цена. "Актът на угодничество размазва фокуса на всичко. Ние губим представа за себе си, казва Енслър. "Правим всичко да е приемливо вместо - истинско".

Провокирай, предизвиквай, осмели се да задоволиш своето въображение и своите апетити, апелира авторката в новата си книга.

Във всяка част на света съм срещала жени, които като млади не са успели да противодействат на заглушаването на самостоятелността им, на което са били подложени, казва Енслър. В резултат те никога не са могли да осъзнаят собствената си сила, желания и склонности.

Учат ги да не бъдат прекалено активни, прекалено страстни, прекалено умни, прекалено отзивчиви, прекалено открити. Насърчават ги да потискат инстинктите си, гнева си, желанията и мечтите си, да бъдат благовъзпитани, да се придържат към правилата.

Героините й в новата книга са тийнейджърка с анорексия, която яде все по-малко и по-малко, докато пише в блога си; девойка от племето Масаи, решена да не изтърпи осакатяването на женските гениталии; 15 годишна българка - секс робиня; млада китайка, която работи в производството на куклите Барби; иранска студентка, подлъгана да претърпи пластична операция на носа; бременно момиче пред решение дали да задържи бебето си...

Чрез техните образи авторката изгражда единния портрет на момичетата навсякъде по света: техните болки, страхове, тайни и завоевания. Така се ражда апелът към всички днешни момичета да слушат вътрешния си глас, когато искат нещо по-различно от това, което другите се опитват да им наложат като житейски път.

Енслър ги кани да се движат със свой собствен ритъм, облечени в своите цветове. За да получиш правото на самоопределение и свобода - вън от стереотипите, които ги ограничават, в зависимост от различните страни и култури.

Според Енслър все още силата и оригиналността на жените са цензурирани и дори изкоренени навсякъде по света. Дори фактът, че на Запад те имат по-големи възможности, не я задоволява: "Момичетата страдат от загуба на свобода навсякъде - тъй като им се налага да бъдат различни от сами те себе си. От маниите да си слаба и сексуалното робство, до гениталното осакатяване и уредените бракове с по-възрастни мъже - всичко това е принуда да предадеш емоционалността си, да заглушиш своята креативност, смята Енслър.

Неслучайно - Барби, символ на "перфектното момиче" във всички географски ширини " - е по образец на немскa кукла на име Лили, продавана като секс играчка за мъже", напомня тя и добавя, че момичетата са манипулирани от обществата или религиите, които им поставят етикети, правейки всички еднакви.

Независимо дали са бедни или богати, красиви или не, всички те са заразени от необходимостта да правят компромиси до обезличаване.

"Аз наистина вярвам, че когато момичетата се обединят и мобилизират, преоткривайки своята автентичност и емоционално "Аз", ще започне революция, която би могла да промени света", казва Енслър.

Oще: емоции  жени  манифест  свобода 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

14 Alice | 05.04.201115:15

на тази територия това, за което пише Енслър, си е парадигма, ужасяващо е, че дори младите българки са впримчени в нея - заради тъпо домашно възпитание
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.03.2010, 13:05

13 raymond | 05.04.201114:30

Жените са потиснати защото не могат да се понасят взаимно.Най-често,в рамките на едно семейство,потисничеството се осъществява от мъжките майки /свекървищата/ над младите съпруги на техните синове.И ако синът случайно застане на страната на майка си,той ще е прокълнат от жена си. Обратното,ако защити жена си,родната му майка ще го обяви за нехранимайко.Не случайно Лорд Бойрън е считал,че е МНОГО ПО ЛЕСНО ДА УМРЕШ ЗА ЖЕНАТА,КОЯТО ОБИЧАШ,ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ С НЕЯ.За това,че природата и нейните закони са създали непреодолими различия между нормалните мъже и жени,то упрека не може да се носи от мъжете. Дори вагината да не спира да си приказва простотиите... Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

12 durex | 05.04.201113:54

Тук има една доста добра статийка по темата:

http://www.webcafe.bg/id_1604259324/#Comments
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2011, 17:26

11 durex | 05.04.201113:34

Позицията на авторката е позакъсняла с няколко поколения и върши лоша услуга на защитаваните от нея човешки същества - жените,вкарвайки ги в клишето на невинни жертви по подразбиране.Още по-зле стоят нещата с другата половина от човечеството - гадните индивиди от мъжки пол,по подразбиране обявени за подтисници и експлоататори.За всички беди и проблеми на жените(добрите) са виновни мъжете(лошите).Всичко е ясно!
А само преди няколко дни тук четох поредната статия на поредната пръдла,която искала да бъде майка,но мразела майчинството.Защото,видите ли,мъжете нито раждали,нито кърмели,а това било адски гадно и несправедливо.По същото време имаше и друга статия на друга мърла,която квичеше,колко е несправедливо да бачка наравно с мъжете и да гони кариера,при положение,че би могла да бъде съпруга и майка,издържана от добре печелещ съпруг.Ако може,колкото се може по-добре печелещ!
Скъпи дами,никога в човешката история жените не са имали толкова голяма равнопоставеност и свобода,колкото в момента в западните демократични общества.И ако те не могат да се справят с новите си права и произтичащите от тях отговорности,нека не търсят вината непрекъснато извън себе си.Да,има закостенели традиции и предразсъдъци в мъжката половина от човечеството.Но в много по-голяма степен има и закостеняло мислене и безпомощност сред жените.Хубаво е да се вдига врява за еманципация,но в същото време е още по-хубаво да си мечтаеш за принца на белия кон,който ще те отведе в своя дворец и ще се погрижи повече никога да не се притесняваш за материални проблеми.Хем Барби да е равноправна на Кен,хем да живее в неговата къща,да се вози в неговата яхта и харчи неговите парички.И нека всяка дама,която чете тези редове да си сложи ръка на сърцето и да си отговори,(ама честно),на въпроса,дали би предпочела да блъска цял живот наравно с мъжете и тяхната конкуренция или да стане съпруга на мъж,който да я осигурява материално доживот с висок стандарт и да не и се налага никога да не работи нищо,освен за удоволствие.
Докато жената не започне да мисли и действа като свободно и независимо същество,тя никога няма да бъде такава.Докато е готова да продава при добра оферта тялото и любовта си,нека не се сърди,че я възприемат като стока.Има много достойни и заслужаващи уважение жени,които са доказали,че могат да бъдат равноправни и свободни хора,наравно с мъжете.И те не са постигнали това с просия и мрънкане а с постигнатото от тях в живота.Независимо дали е в работата,обществения живот или в семейството.Останалото е лицемерие......
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

10 Amor Mio | 05.04.201113:25

Статията е интересна, но примерите не са подходящи по смисъл. Случаят с българката - сексробиня е престъпление и по българските закони, а не културен стереотип. Иначе нищо по-лесно от това, един мъж 3 пъти по-силен от жена да я потиска, стига да го пожелае. Затова са законите, да се определи кое е престъпление и кое - не.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2010, 18:23

9 lele | 05.04.201112:53

Усмивка Паладин, тъй вярно, няма какво да добавя
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 20:18

8 Паладин | 05.04.201112:27

Благодаря Your Majesty Кул !

Хей lele мале Усмивка , така е , правилно си отбелязала , че срещу мъжете нищо не е написано в статията а се говори за културни стереотипи , но да не забравяме кой говори . Жената се е обявила за феминистка , а не за борец за човешки права , така че казаното от нея конкретно , придобива вече по-различен контекст . Не си ли съгласна ? Аз съм доста добронамерено настроен към нежния пол и щом на мен ми звучи като сексистко казаното от нея , представяш ли си какво впечатление ще произведе у огромна част от останалите мъже , които както знаем не се отличават с тънка проницателност и схватливост по много въпроси , касаещи междуполовите отношения Усмивка .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2010, 18:23

7 lele | 05.04.201112:10

Паладин, съгласна съм с теб и аз, но точно тук Енслър не казва и дума срещу мъжете - напротив, говори само за културните стереотипи, които признай си, клишират доста повече жените; Друг е въпроса доколко самите жени са си виновни за това. Смятам, че доста. Тъй като около себе си имат достатъчно антибарби примери. Но - да - с такива феминистки платформи няма да бъде постигнато нищо. Освен някаква емоционална "'мускулицазия" на жените. Радвам се, че около мен поне няма копия на попкултурните икони, а само индита, но все пак те са малцинство
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

6 My Majesty | 05.04.201111:58

До Паладин:
Мнението ти е едно от малкото смислени и нормални неща, които съм прочела в последно време. Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 20:18

5 Паладин | 05.04.201104:42

Ако думата "жени" , беше заместена с "хора" , всичко казано тук щеше да е правилно . Истина е , че ХОРАТА са подтискани и почти постоянно манипулирани и то не в съответствие с половата си принадлежност , а по съвсем друг признак . Както и да е , фанатизмът никога и на никого не е донесъл нищо добро и този случай не прави изключение . На тази женица , която вероятно искрено си вярва , едва ли и хрумва , че идеята за равенството се реализира в случай , че всички хора имат еднакви права , а не когато жените имат по-големи такива Усмивка , защото това е точно толкова грешно , колкото и да са обезправени . Изобщо , настройването на мъжете и жените едни срещу други , с нищо не допринася за равенството между половете и взаимното уважение , което е необходимо условие за съществуването му . Човечеството отчаяно се нуждае от любов , доброжелателност и взаимно разбиране между отделните индивиди , а не от нови поводи за омраза и недоволсто . Можем само да се надяваме , че все повече хора ще разбират това .
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани