Протоколът на Първата дама | webcafe.bg
Webcafe

Протоколът на Първата дама

Мария КасимоваМария Касимова
15.11.2016, 15:40 (обновена 09.12.2016, 09:31)
десислава генчева

Снимка: © Webcafe.bg

Зад всяка успешна Първа дама стои внимателно подготвена стратегия за поведение и изграждане на имидж, за чието изпълнение се грижи отбор от специалисти. На нея й остава да прояви три основни качества, за да им помогне да си свършат работата: дисциплина, работохолизъм и ум.

България вече има нова Първа дама, която неизбежно влезе под светлините на медийното внимание още в нощта на изборите. Това е съпругата на новия президент Румен Радев - Десислава Генчева.

Ако приемем, че тя не възнамерява да последва примера на Юлиана Плевнелиева и да премине в stealth режим на социално-политическо-протоколно отсъствие, я чака наистина много работа.

Като полезен старт е добре и тя, а и всички ние, които си нямаме Първа дама от 2011 г., да си припомним какви са основните функции, задължения и особености на съпругите на президентите.

1. Първа дама е титла по достойнство, а не по заслуги.

Ставаш такава по една проста причина - съпругът ти е президент. Законната половинка на първия мъж в една държава не получава държавен пост и в този смисъл нито една от нейните дейности не е платена.

Ако президентът не е женен или ако съпругата му не е в състояние по една или друга причина да изпълнява функциите на Първа дама, тази роля може да поеме неговата майка, сестра, дъщеря или дори служебно лице.

Първа дама може и изобщо да отсъства от протокола на президента. Това не може да е политически проблем, но може да създаде известни затруднения на протокола. Най-вече когато се организират официални визити от най-високо държавно ниво - тогава срещу съпругата на единия президент, било то домакин или гост, следва да застане съпругата на другия президент или неговата Първа дама.

Ако такава липсва, цялата визита се преорганизира, защото не е възможно Първата дама да не бъде с равностойна компания.

2. Вицепрезидент е политически и държавен пост. Затова и жена-вицепрезидент по никакъв начин не може да замества Първата дама. Тя има различни, държавнически задължения и полът й не е основание да й бъдат вменени подобни функции.

3. Фигурата „Първа дама" става важна благодарение на американския държавен протокол.

Първата Първа дама е Люси Хейс, съпругата на президента Ръдърфорд Хейс (президентски мандат 1877 - 1881). Тя е наречена така от пресата, но словосъчетанието бързо става популярно. Преди нея има много съпруги на американски президенти, но те не са били известни като Първи дами.

4. Задълженията на Първата дама са свързани изключително с личността и появите на президента. В Америка тя е домакиня на Белия дом и не може да поема никакви ангажименти извън него. Принципно Първата дама не може да взима политически решения и да участва във взимането на такива.

5. Личността на Първата дама е символ на приетия морал и етикет не само на държавно и политическо ниво. Тя, както и президентът, са в окото на обществото без почивен ден, затова и социалните им роли остават такива неизменно през целия мандат.

6. Най-често Първите дами се грижат за социални каузи, разработват свои отделни проекти, свързани с доброволчество, изкуство, спорт и здравни грижи и по този начин допълват лицето на президентската институция.

7. Действащата Първа дама обикновено разполага с щаб от специалисти, които се грижат за всяка нейна изява.

Консултациите със стилисти, фризьори, имидж мейкъри, специалисти по етикет, протокол и добри маниери са задължителни по простата причина, че в дипломацията всичко е знак и има послание.

В този смисъл това не е каприз, а необходимост, защото често Първата дама „покрива" събития и ресори, свързани пряко с гражданите. В същото време тя съпровожда съпруга си и на официални визити и събития, където представлява страната си на най-високо ниво.

8. Невъзможно е за една Първа дама да избере сама какво да облече за публично събитие.

Облеклото й се преценява до последния детайл и никога не е случайно. В работна среда обичайно се следва бизнес стил на обличане, който обаче се разнообразява с различни, внимателно подбрани детайли. Жената до държавния глава трябва да бъде женствена, но да не прилича на поппевица или лелка.

Трябва да е стилна, но не екстравагантна, трябва да е елегантна, но не скучна, да е модерна, но не жертва на модата.

 

Изключено е тя да носи поли по-къси от един пръст над коляното, дори и когато има прекрасни крака. Невъзможно е да е с прозрачни дрехи, под които се вижда бельото й. Косата й трябва да е поддържана и стилизирана, бижутата й - подходящи и дискретни, поведението й - умерено, овладяно, нито твърде емоционално, нито прекалено строго.

9. Въпреки че Първата дама реално става такава тогава, когато съпругът й поеме пълномощията си на президент, той, както и тя, попадат под светлината на общественото любопитство още в момента на официалното избиране на държавния глава. По тази причина например голите рамене на Мелания Тръмп взеха повече да бодат очите на американските граждани, след като стана ясно че съпругът й е следващият президент на Съединените щати.

10. Първата дама не е политик, но реално може да направи много за политиката.

Един от най-подходящите примери в това отношение е Мишел Обама. Тя успя да излезе много извън ролята си на съпруга на президент не само с каузите си и с активната си социална дейност, но и с умението си да държи смислени и пламенни речи и да заразява хората с позитивизъм. Одобрението на Барак Обама като президент се дължи и на обожанието, което американците изпитват към неговата съпруга.

Зад всяка успешна Първа дама стои внимателно подготвена стратегия за поведение и изграждане на имидж, за чието изпълнение се грижи отбор от специалисти.

На нея й остава да прояви три основни качества, за да им помогне да си свършат работата: дисциплина, работохолизъм и ум. За патладжанения нюанс на косата и костюма от ламе те ще се погрижат.

Oще: webcafe  американската първа дама  анализи  бизнес  българия  генерал румен радев  десислава генчева  жената на румен радев  забавление  коментари  коя е първата дама  коя е съпругата на румен радев  лайфстайл  луси хейс  медии  мелания тръмп  най-известните първи дами  новини  политика  президент  президентски избори  първа дама  развлечение  румен радев  сащ  съпругата на румен радев 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

62 sim4o | 19.11.201621:36

Писали сме по темата:
http://www.webcafe.bg/id_372203214

.."Мачкай Кафенцеееееее ... !!!

Ето и за Плевнелиев!

... "Стандарт” пише, че според експерти от "Дондуков" 2, ако съпругата на Плевнелиев – Юлияна, реши да остане в сянка през целия мандат, протоколът на новия президент спешно трябвало да потърси служебна първа дама.
Щото при работни визити Плевнелиев можел и сам, но при официални това било неприемливо. ...
.. А, като му дадат служебна, той дали ще я пази? Щото като съдя как се джаскат служебните коли… Да не стане като в народната приказка „служебна жена кокали нема”....

...„Президентът без първа дама, но с Аню в САЩ”, съобщава „Стандарт. Дано да е същото, ама като го гледам Аню, не вярвам.

Нали щяха да му дават служебна жена, какво стана? " ..

Част от Хибридната война!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2012, 17:37

61 i_mal | 19.11.201619:52

Всичко е въпрос на семейна среда и възпитание...Ако след 40 трябва да те учат как да се обличаш....обречен си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

60 Manuela Gerenova | 19.11.201618:24

Защо да не е пример в това отношение?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 22:38

59 шщд | 19.11.201614:19

И откъде ги знаете тези неща, след като от 5 години не знаем какво е Първа дама? И затова ли трябва да слушаме пак какъв е американския пример в това отношение? Едва ли, точно черната Първа дама е пример в това отношение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

58 паяка | 19.11.201613:42

Тези снимки са от пресконференция, самата съпруга е в публиката. Ако бяха от официална церемония, можеха да търпят критики.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

57 pixie | 19.11.201613:40

А, и Роми, не знам какво имаш предвид под "хипотези", снимките са повече от красноречиви и коментарите са именно въз основа на видяното, а не на казаното от някого. Хипотеза е само дали жената на президента ще стане първа дама за пример, т.е. дали ще се научи да се облича и държи подобаващо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

56 pixie | 19.11.201613:27

Формално е. Въпрос на дни е да встъпи в длъжност мъжът и и да е обявена съвсем официално за първа дама. Първа ще е със сигурност, за дама не знам, надявам се.
Що се отнася до енергията и чалга облеклото, ами на първо място има доста жени, които не се обличаме така и точно затова си позволяваме да критикуваме. И имаме енергията за това. Освен това, познавам доста жени, които дори не живеят в столицата и на които така нарочената ни нова първа дама не може да се опре на малкия пръст по стил на обличане.
Последно, когато си в светлината на прожекторите, трябва да очакваш, че ще бъдеш най-малкото обсъждана. А за да не си Осъждана, трябва да бъдеш безупречна. Ей над това трябва да поработи жената на президента. Има време до януари.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.11.2015, 01:41

55 Роми Иванова.10206082601036310 | 19.11.201609:26

Първо, тя все още не е първа дама. Второ, нека да коментираме когато е необходимо и каквото е необходимо, а не хипотези, предположения най-големия ни проблем - жената на президента. Изчетох тонове щуротии по този въпрос и се изумявам от къде толкова енергия и компетентност, а накрая улиците пълни с плюрщи "дами" в стил чалга дискотека.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

54 Dear Ivan | 17.11.201621:00

Напротив, знаем, че е изкарала някакъв курс по протокол в нещо в Брюксел, наречено университет или институт, което се раздува като уж Божем образование. То е много сложно да знаеш, че има официално облекло и от коя страна стои лъжицата, нужен е университет за тази работа Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

53 Вълков | 17.11.201620:45

Миме както винаги - блестяща -сума коментарии повечето от които не знаят че това ти е специалноста.Перфектна си !!!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани