Работа между почивките | webcafe.bg
Webcafe

Работа между почивките

Lifecafe, По NYT
20.06.2012, 17:12 (обновена 26.06.2012, 11:26)
Офис служител - отегчен

Снимка: © Getty Images

Почивките са източник на вина, защото са „малък оазис от лично време, на който се отдаваме, докато се продаваме на някой друг...

Искате ли да сте по-продуктивни? Тогава си дръжте ръцете на клавиатурата, очите на монитора и не се отплесвайте. Защото колкото повече време влагате в работата си, толкова повече неща ще свършите, нали така?

Всъщност е точно обратното. Налице са все повече доказателства, че редовните почивки от умствените задачи подобряват продуктивността и креативността - и че пропускането на почивките може да доведе до високи нива на стрес и изтощение.

Мисля да отскоча до фитнеса

Умствената концентрация функционира подобно на мускул, обяснява Джон Тругакос, доцент по мениджмънт в университета в Скарбороу, Торонто и школата по мениджмънт "Ротман". Мозъкът се уморява след напрегната употреба и има нужда от почивка, за да се възстанови, обяснява той - точно както един спортист прави почивка между две серии вдигане на тежести.

Почивките са нещо хубаво, но изпитвам вина, че ги правя твърде често

Почивките са източник на вина, защото са „малък оазис от лично време, на който се отдаваме, докато се продаваме на някой друг", казва Тругакос. Ала точно в това е разковничето.

Служителите имат нужда да се отделят от работата си и работното си пространство, за да презаредят вътрешните си ресурси, твърди той. Възможни начини за това са четене, разходка или обяд, който освен умствен заряд ни носи и хранителен такъв. Неразумно е да не се възползваме от това време, или пък мениджърите да обезкуражават служителите си да го правят, твърди Тругакос.

Значи, ъъъ, имам предвид... ох, замая ми се главата. Май трябва да се поразходя малко

Опитайте се да си починете, преди да достигнете абсолютното дъно на умствените си способности, съветва доцентът. Симптомите, които подсказват, че е време за почивка, са разсейването със случайни мисли и забиването в един конкретен аспект от работата ви.

След въпросната разходка, вече отново съм „на линия" и искам да продължа да работя. Наистина ли трябва пак да си почивам скоро?

Няма нужда да си отдъхвате, ако се чувствате свежи и продуктивни, обяснява Тругакос. Работата в продължителен период от време може да се окаже дори ободрителна - ако това е вашият избор. Това, което пресушава енергийните ни резервоари е преди всичко напънът на всяка цена да продължим напред, разкрива той.

Добре, няма да се напрягам. Мисля да си взема чаша кафе. Я виж, някой си е донесъл бебето. Хмм, кой филм да гледам довечера? Май е по-добре да изляза за една пуш пауза с Пепи от седмия етаж...

Все пак не прекалявайте с почивките, категоричен е Тругакос. Твърде многото отдих води до протакане. „Всяка крайност не е препоръчителна".

Така както дългите часове, прекарани в работа, не са гарант за нейното качество

"Ефективността и продуктивността на процеса са много по-ценни, а честите почивки работят в тяхна полза", казва Джеймс Ливайн, професор по медицина в клиниката "Мейо". Той е автор на проучвания, които доказват, че служителите, които остават в седнало положение през целия работен ден, влошават здравето си по този начин обяснява Ливайн. Честите почивки насърчават и проблясъците на гениалност, които са така ценени от работодателите; Ливайн отбелязва, че Алберт Айнщайн вероятно е изобретил теорията на относителността, докато е карал велосипед.

Събрана в няколко думи, теорията на д-р Ливайн е, че "работата трябва да се случва между почивките, а не обратното".

Това вече е добра идея. Защо не я затвърдите с една разходка из офиса?

Oще: офис  почивка  работа  служители 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 22.06.201222:08

>тва умните хора отдавна са/сме

Тук прихнах да се смея и не дочетох.
Съдейки за мозъчния ти товар от коментарите от миналите няколко месеца, аз на теб не бих ти поверил инструмент по-сложен от лопата. Макар че ти сигурно мислиш копането на домати за умствено занимание..
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

1 fALLEN | 21.06.201215:10

тва умните хора отдавна са/сме го разбрали. ;) да му мислят обикновените бачкадьори... и техните лумпен-шефове.
   

оценка

+1 -0