Животът на Айнщайн онлайн | webcafe.bg
Webcafe

Животът на Айнщайн онлайн

Lifecafe
20.03.2012, 11:40 (обновена 22.03.2012, 10:07)
айнщайн

Снимка: © Getty Images

„Видях снимката ви във вестника. Мисля, че трябва да си направите прическа", пише 6-годишно момиче на Айнщайн

57 години след смъртта на Алберт Айнщайн, негов личен архив се появява онлайн за първи път.

Ерусалимският университет Hebrew University, на който Айнщайн е завещал десетки хиляди документи, започна да ги публикува от вчера. От любовната му кореспонденция до научните изследвания, документите са фотографирани във висока резолюция и предлагат пълен портрет на човека, който стои зад гения, пише "Гардиън".

Онлайн проектът е част от обща инициатива на Принстънския университет и Калифорнийския технологичен институт да се публикува анотация на научната работа на всички документи на Айнщайн.

От университета съобщават, че постепенно ще добавят нови документи, за да дигитализират целия архив на учения. В момента могат да се видят само подборка от документи, създадени преди 1923 г., когато Айнщайн е бил на 44 години. Голяма част от тях са на немски език, но университетът ще публикува преводи на английски и обяснителни бележки към тях.

Очаква се любопитство да събудят любовните писма, които е писал до братовчедка си Елза Айнщайн, която става втората му съпруга - още докато е женен за сръбкинята Милева Марич. (Да, правилно разбирате - бил е двуженец. Бел.р.)

Въпреки че поради твърде личния характер на част от писмата комисията внимателно обсъжда дали да им даде публичност, интересът на любопитните ще бъде задоволен, казва Ханох Гутфройнд, оглавяващ комисията за надзор на управляването и съхраняването на архива. "Това обаче със сигурност ще е и страхотен масив за преподаватели и учени", казва той.

Колекцията включва 14 бележници, пълни с изследователски записки, изписани със ситен почерк, както и лично обяснение на неговата теория на относителността.

Освен любовна кореспонденция, в архивите има още картички до болната му майка, както и писма от почитатели, които се шегуват с прическата му: "Видях снимката ви във вестника. Мисля, че трябва да си направите прическа", пише 6-годишно момиче с едър почерк.

В друга бележка ученият пък пише: "Правя научно изследване, което да открие защо гениите толкова често са с дълга коса."

Публикуван за първи път документ отхвърля общоприетото схващане, че еврейският произход на Айнщайн е бил открит по-късно през неговата кариера, когато Хитлер е дошъл на власт.

В друга част от архива се вижда интересът на учения към множество социални проблеми - от ядрено разоръжаване до правата на афро-американците и арабско-еврейския конфликт.

Все още не е качено идеалистичното му предложение от 1930 г. за "таен съвет" на евреи и араби, който да донесе мир в Близкия изток. Това е писмо на немски до арабския вестник "Фаластин" с идея за комисия от по двама лекари, юристи, профсъюзни водачи и духовници (по един от всяка от страните). "Макар този "Таен съвет" да няма определена власт, той в крайна сметка ще доведе до състояние, в което различията ще бъдат елиминирани. Представителството в него ще се издигне над боричканията на всекидневната политика." Писмото може да се види в университета.

Известно е, че Айнщнайн е подкрепял еврейската общност в британския протекторат в Палестина, но е имал нееднозначно отношение към държавата Израел. Това не пречи през 1952 г. група евреи да го предложат да стане вторият президент на страната - нещо, което той деликатно отклонява с мотив, че иска да запази независимостта на възгледите си.

Oще: айнщайн  архив  онлайн 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

7 apropos | 21.03.201220:30

интересно?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

6 boris | 20.03.201217:22

Преди много години в една библиотека намерих една книга за Теорията на относителността, писана от самият него. Бях гимназист и се запалих много по физиката защото беше написана много увлекателно. Личният му живот не ме интересува.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

5 Iratais | 20.03.201216:58

За инките знам, че техните царе са се женели само за сестрите си (и това с поколения наред) та да нема разводняване на царската кръв. Нема ни едно дете увредено. Не казвам, че требва ръгнем да се ебем със сестрите си само факт посочвам. Кат гледам па японците (много обичам анимета да зяпам) там има голем фетиш да прават любовни истории между брат и сестра. И очевидно го имат за нещо не толко изчанчено.
От друга па страна от близък приятел турчин съм чувал че у Турция си е норма да се женат първи братовчеди - по чисто икономически причини да се запази богатството у рода. Ма па кат им видиш мутрите кви са разкривени си личи че нещо са си бъркали генетиката. Така че бачо ви Айни не е открил топлата вода.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:50

4 александър зашев | 20.03.201216:12

Оженил се и трескал братовчедка си Елза,после пълно с генетично увредени деца.
Божеее прати някоя чума из близкия изток Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

3 Thea Atanasova | 20.03.201215:43

Не се отваря линка!?!?!? Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 20.03.201215:29

Седят двама в затворническата килия. Единият си седи на леглото, а другият се разхожда напред-назад из килията. По едно време седналият казва:
- Сега вече разбирам Закона за относителността на Айнщайн.
Ето: ти стоиш прав, а аз седя, но и двамата лежим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 20.03.201214:05

Току виж тези записки довели до нов научен пробив във времево-пространствени теории Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани