Д-р Начко Чалманов и неговата среща с "Плаващите кейове" на Кристо | webcafe.bg
Webcafe

Д-р Начко Чалманов и неговата среща с "Плаващите кейове" на Кристо

СибинаСибина Григорова
03.12.2016, 11:42 (обновена 18.12.2016, 10:18)
Начко Чалманов и Кристо

Близка среща с Кристо Явашев

Това лято езерото Изео в Италия събра, при това напълно спонтанно, толкова българи, колкото никой организиран културен проект не го е правил.

Плаващите кейове на Кристо ще останат като световното културното събитие на 2016 г..

"2016-та година бележи края на десетилетното пренебрегване на Кристо у нас, а неговите оранжеви "кейове", построени в италианското езеро Изео, в близост до прекрасното малко градче Сулцано, са обрат в колективното преживяване на изкуството му", казва доц. Георги Лозанов. По думите му "Плаващите кейове", чиито кратък живот беше между 18 юни и 3 юли 2016 година, представляваше "непосредствено сетивно преживяване, нещо което трябва да усетиш, една реална нереалност, един мираж, който можеш да изживееш, но все пак е мираж...".

След няколко дни във VIVACOM Art Hall ще отвори врата една изложба от снимки на българи. Изложбата, наречена "Мост към Кристо" ще се състои от около 100 любителски снимки, които предават изживяванията на посетилите "Кейовете" през изминалото лято.

В своя виртуалнa изложба Webcafe.bg ви среща с някои интересни снимки и техните автори.

Днешният ни гост е д-р Начко Чалманов - той е един от водещите специалисти в лапароскопската хирургия в гинекологията в България. Освен това е и страстен любител на тениса.

Имаме 5 бързи въпроса за преживяването му на "Плаващите кейове".

Как разбра за проекта на Кристо?

Разбрах за проекта от медиите още в началната му (ембрионална) фаза. Проследих работата и подготовката по монтажа на конструкцията - поне това, което беше публично.

Колко време отне решението ти да отидеш и защо го направи?

Решението взех веднага и без колебания, дори купих самолетните билети. Подозирах, че ще има много посетители, такива бяха очакванията.

С кого отиде?

Пътувахме заедно със семейството ми и с друго приятелско семейство. В деня на посещението на Кейовете времето беше доста горещо и знойно, но все пак очарователно и вълнуващо.

Колко време остана?

Останахме от сутринта до късния следобед и това беше достатъчно за много емоции и силни преживявания.

Какво те впечатли?

Може би гениалното решение за ходене по водата. Очарованието от цвета на материала, с който бяха покрити кейовете, контрастът със синята вода.

Най-много ме докоснаха хората, които срещнах, макар и непознати. По лицата им имаше усмивки и радост от преживяваното - истинска наслада.

Също и срещата ми с местни хора, които се бяха запознали с българи* от НСА, участвали в изграждането на конструкцията - те се бяха харесали и се радваха, че са част от един тийм.

Впечатли ме конструкцията, която беше монтирана под водата (на снимката) и която след 14 дни беше демонтирана, а езерото беше изчистено напълно. Чувствах се горд.


*Факт, който не е особено известен е, че племенникът на Кристо - Владимир Явашев, взима изключително дейно участие по "Кейовете". Той успяла да осигури работа на голям брой българи по изработката на гигантската инсталация, за която Кристо плаща 15 млн. евро лични средства, а регион Ломбардия - още три.
Така приобщаването се случва и чрез самата работа по проекта, както и чрез факта, че български инженер измисли начина, по който оранжевите платна могат да се задържат над водата.
При събирането на кейовете - защото във всичките си проекти Явашев настоява нещата да "изчезнат", да се "изпарят", сякаш никога не са съществували - също работят голям брой българи.

Oще: vivacom art hall  георги лозанов  д-р чалманов  жан клод  жан - клод  изео  кристо  кристо явашев  мост към кристо  начко чалманов  плаващите кейове  сулцано 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани