Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Градинари и готвачи ще пътуват до Марс

НАСА планира да осъществи мисията през 2030 г.
НАСА планира да осъществи мисията през 2030 г.

Астронавтите в първия полет на хора до планетата Марс най-вероятно ще трябва да притежават добри умения като градинари и готвачи, пише Daily Mail.

Осигуряването на достатъчно храна за пътуването до Червената планета и обратно е сред най-големите предизвикателства пред отговорниците за мисията, която НАСА планира да осъществи през 2030 г.

Обмисля се астронавтите да отглеждат храна във високотехнологична "градина-кухня". Те трябва да имат кулинарни умения, за да осигуряват разнообразно и вкусно меню, което да повдига духа и да предпазва от скуката, пише още изданието.

Д-р Мая Купър от лабораторията за космически хранителни системи към НАСА в Хюстън, щата Тексас, казва, че 5-годишната мисия до Марс ще изисква около 3175 кг (7000 фунта) храна на човек и това е един от основните проблеми, с които се сблъскват различните сценарии за мисията.

Заради това се налагат и нови подходи, както и търсенето на възможности за създаването на биорегенеративна система, с която да могат да се отглеждат различни култури в Космоса.
Тази система включва култури, които да имат повече от една функция. Освен да се използват за храна, те ще трябва да освобождават кислород за астронавтите, да премахват въглеродния диоксид, който те издишват, както и да пречистват водата. В идеалния случай тези растенията трябва да имат минимум негодни за консумация части, да растат лесно с минимални грижи и да заемат малко място.

Десетте потенциални насаждения, които засега минават успешно теста за пътуване до Марс, са маруля, спанак, моркови, домати, зелен лук, репички, чушки, ягоди, пресни билки и зеле.

Друга възможност е и изпращането на запаси до Марс в аванс.

 

 

Най-четените