Актрисата Сила Шахин е първата туркиня, позирала гола за библията на мъжките списания | webcafe.bg
Webcafe

Мюсюлманка на корицата на Playboy

Lifecafe , По Daily Beast
05.05.2011, 12:27 (обновена 10.05.2011, 08:04)
сила сахин

"За мен тези снимки са акт на освобождение от културните ограничения от детството ми", разкри звездата от немската сапунена опера "Добри времена, лоши времена" пред Playboy

Двадесет и пет годишната германска актриса с мюсюлмански произход Сила Шахин предизвика голямо обществено вълнение след разголената й фотосесия за майското издание на немския Playboy, което официално я прави първата туркиня, снимала се за легендарното списание.

"За мен тези снимки са акт на освобождение от културните ограничения от детството ми", разкри звездата от немската сапунена опера "Добри времена, лоши времена" пред Playboy.

"Опитвах се да угаждам на всички прекалено дълго. С тези снимки искам да покажа на младите туркини, че няма нищо лошо да живеят такива, кавито са, че не е долнопробно да показваш кожата си и че можеш да преследваш мечтите си, вместо да се кланяш на другите".

В основата на дебатa стои "аврах"

Дори и ако не сте почитатели на порното като символ на овластяване, всяка мюсюлманка, която цял живот е слушала безкрайните проповядвания за това как трябва да изглеждат добрите момичета, би могла да разбере защо Шахин отговаря по този начин на обществените ограничения, свързани с честта, срама и скромността - и защо членовете на нейното семейство са се отрекли от нея заради разголването й.

Битката за тялото на жената-мюсюлманка е дебат, свързан с проста идея от Исляма: аврах (или авра) е арабска дума, с която се описват частите от женското и мъжкото тяло, които трябва да остават скрити за очите на хората. Докато думата важи и за двата пола, тя служи за извинение на някои мюсюлмански мъже да подчиняват, заглушават, изолират и забулват жените си навсякъде по света - от затънтени места като Афганистан, чак до центъра на Вашингтон.

Постъпката на Шахин е важна за всички мюсюлманки

Всъщност, решението на Шахин да позира за еротично списание може би е голяма крачка напред по пътя към промяната на разбирането за аврах и поведението на мюсюлманките. Наскоро във Франция беше забранено носенето на бурки - отчасти защото въплъщават идеята, че женското тяло е нещо забранено.

Екзхибиционизмът на Шахин опровергава тази идея до крайност, макар че реакцията й доста наподобява начина, по който американските жени са реагирали на сексуално репресивните нрави на 50-те години с революция през 60-те, в резултат на което достигат до сексуалната свобода в следващите десетилетия. Вероятно постъпки като тази на Шахин наистина са освобождаващи.

Различни тълкувания на Исляма

Да оспорваш аврах е трудна задача, отчасти защото концепцията е отворена за всякакви интерпретации. Думата прилича на "аура" и е също толкова многозначителна. Разбиранията за това какво е аврахът за жените могат да се свържат с всичко женско - от нейния глас до самото й присъствие, както гласят най-строгите интерпретации на Исляма.

В най-крайните му форми, дебатът за женския аврах разделя половете в джамиите и бурките, брака, шофирането, социалната мобилност, сексът и дори така наречените убийства на честта. Според една от най-радикалните интерпретации на Исляма от линията Салафи, дори ако жената покаже своя аврах на друга жена, пак не би могла да влезе в Джана, арабската дума за Рай.

Появата на първата мюсюлманка на корицата на Playboy поставя дилема пред обществото, опитващо се да утвърди правата на жените, като приравнява всички конкурентни идеологии до една основа: хиперсексуализацията на жените.

Защитаването на женската свобода не означава приемане на философия, която определя жените според тяхната сексуалност, без значение дали те са забулени или чисто голи. Но докато мюсюлманките смело крачат към своите забранени права, може би те ще помогнат и на други жени да вдигнат своите малки бунтове, които ще бъдат от полза за всички.

Oще: playboy  аврах  ислям  мюсюлманка  порно 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 12:45

8 user2009 | 12.05.201114:56

Искате красиво тяло ?
Посетете:
http://www.greatbody.tk/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

7 TheSpider | 10.05.201108:54

Бойко, сериозно мини на по-силни лекарства!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

6 Kenobi | 09.05.201111:28

Браво, смела постъпка ... но пък възможна само в Германия, ако девойката беше в Саудитска Арабия нямаше да се съблече, вероятно ....
Иначе, много е хубава, колко ли още такива красавици има зачулени в мюслименския свят ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

5 Бойко Стефанов | 07.05.201120:50

Колко лесно се чете по коментарите.
Един се подписва Бойко Стефанов, име като всяко друго и пише мнение

А друг се подписва с латиница - простака - и пише на човека с мнението, че не бил в ред.

Само един поглед за две секунди и всичко е ясно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2011, 10:57

4 Ivo Bozhinov | 07.05.201110:57

А атака! Кажи ни го Бойко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.02.2011, 12:50

3 prostaka | 06.05.201117:58

бойко, не си в ред, където и да живееш. Почвай да се лекуваш медикаментозно докато е време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

2 Бойко Стефанов | 05.05.201116:49

... бай да уей, Турция е Парламентарна Република, също като България. Значително по-прогресивна форма от всяка централизирана изпълнителна власт. Така че е ясно, къде цели "свободната мисъл" на осободените хора. Тоталитаризмат има много мимикрии, които се разиграват изключително умело за сметка на простодушието и наивността на честните и почтени хора...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

1 Бойко Стефанов | 05.05.201116:45

Много е важно хората да позират голи - иначе не можеш да ги накараш да се чувстват подли.

И е много важно хората да гледат позиращи голи хора - иначе не можеш да ги накараш да се чувстват гузни.

Политиката на Плейбой е политика на политиките, тя е отккривателството на общественото подчинение. Ако няма Плейбой, няма да има президенстка федерация. Ще трябва да бъде или парламентарна република или представителна демокрация.

Само Плейбой сега вече и в Турция дава възможност на САЩ да се прави на демокрация в кожата на президентска република. Когато едното автоматично изключва другото.

Гола туркиня е не просто едно добре соларизирано гладко тяло върху една лъскава корица, това е поредна изключителна победа на Президентската република САЩ над целия свят. Покварата е победата на авантюриста.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани