Самолетният терор на радикалната групировка "Ал-Гебра" | webcafe.bg
Webcafe

Самолетният терор на радикалната групировка "Ал-Гебра"

webcafeLifecafe, по Washington Post
10.05.2016, 14:15 (обновена 12.05.2016, 15:43)
гуидо мензио

Снимка: © University of Pennsylvania

Ако екипажът или служителите от охраната на авиокомпанията си бяха направили труда да потърсят в Google името на този добродушен очилат пасажер, преди да обявят извънредно положение за няколко часа, вероятно щяха да разберат, че въпросният мъж - Гуидо Мензио - е млад, но отличен икономист, който преподава в университетите от т.нар. Бръшлянова лига на САЩ.

Четвъртък вечер. 40-годишен мъж с тъмна къдрава коса, карамелена кожа и екзотичен чуждестранен акцент се качва на самолет. Полет 3950 на American Airlines би трябвало да прелети по късата дестинация от Филаделфия до съседния град Сиракюз.

Поне така си мислят десетките нищо неподозиращи пасажери на борда.

Къдрокосият мъж се старае да не привлича вниманието. Напрегнато, дори загадъчно си води записки върху бележник, с който носи със себе си на борда.

Спътничката, която седи до неговото място - млада жена около 30-те години с джапанки и червена пазарска чанта се заглежда в него. Той е облечен с тъмно-сини дънки Diesel и червен пуловер Lacoste, но нещо в него й се струва подозрително.

Жената решава да завърже разговор.

"В Сиракюз ли живеете?", пита тя.

"Не", отвръща лаконично той.

Подобни са реакциите му на всички следващи въпроси. Изглежда съвършено концентриран върху заниманието си - да драска някакви странни писания по бележника си.

След като не успява да влезе в диалог, жената започва да чете книгата си. Или поне да се преструва, че чете. Малко след като всички пасажери се качват на самолета, тя решава да помаха на една от стюардесите и й подава бележка.

Започва подозрително дълго чакане. Самолетът стои на пистата вече близо половин час, но не излита. Тогава стюардесата отново се приближава до русата жена и я пита дали вече се чувства по-добре или все още "й е много лошо".

"ОК съм, можем да излитаме", отговаря жената.

Явно не е била достатъчно убедителна. Полет 3950 остава на земята.

Внезапно без никаква причина самолетът прави завой и се насочва обратно към гейта на летището. Жената е свалена от борда незабавно. По интеркома човек от бордовия екипаж обявява на останалите пасажери някакво странно оправдание за забавянето - къдрокосият пътник дори не си спомня какво точно е то.

Чакането продължава.

Най-накрая пилотът на самолета излиза от кабината си и се приближава до истинския "виновник" за извънредната ситуация - а именно, мургавия чужденец.

Той е приканен да слезе от самолета, а на летището го поема някакъв агент, който не пояснява коя от службите за сигурност представлява.

"Какво знаете за спътничката си?", пита агентът.

"Ами, поведението й беше малко особено, но на пръв поглед не изглеждаше да е болна", отговаря мъжът с чуждестранния си акцент. Той си мисли, че вероятно служителите на летището се опитват да разберат от какво страда жената, затова са решили да го разпитат.

Тогава обаче следва голямата развръзка: жената изобщо не е болна. Вместо това съобразителната пасажерка е "Видяла нещо", затова е "Казала нещо".

Въпросното "Нещо", което е възбудило вниманието й, се оказват загадъчните записки, изписани със символи, която тя не разпознавала.

Може пък да са били кодирани послания или заплахи на някакъв чужд език? Може да са били детайлите от план за унищожението на десетки невинни души на борда на полет 3950 на American Airlines? Може би жената се е почувствала длъжна да предупреди екипажа - просто за да бъдат бдителни.

Агентът съобщава любезно на къдрокосия мъж, че той е заподозрян в тероризъм.

Къдрокосият мъж се разсмива.

Смее се, защото записките му не са нито на арабски, нито на какъвто и да е чужд език. Не са и специален таен терористичен код. Записките му са съставени на езика на математиката.

Да, математика. Диференциално уравнение, за да бъдем точни.

Ако екипажът или служителите от охраната на авиокомпанията си бяха направили труда да потърсят в Google името на този добродушен очилат пасажер, преди да обявят извънредно положение за няколко часа, вероятно щяха да разберат, че въпросният мъж - Гуидо Мензио - е млад, но отличен икономист, който преподава в университетите от т.нар. Бръшлянова лига на САЩ.

Мензио е най-известен с относително техническата си разработка върху теорията на търсенето, благодарение на която се сдобива с позиция на хоноруван професор в Университета в Пенсилвания, както и с лекции в Принстън и Института Хуувър в Станфорд.

Той има италиански паспорт, като постоянното му местожителство е в САЩ. Точно така: мъжът е италианец, а не арабин или какъвто там етнос минава за подозрителен при самолетните компании в последно време.

Завършил е средното си образование в Италия, прави магистратура и докторска степен в Северозападния университет в Илиноис.

АВероятно щяха да разберат още, че през 2015 г. Гуидо Мензио е награден с престижния медал Карло Алберто, който се присъжда на най-добрия италиански икономист под 40 години.

По план Мензио трябва да лети с прекачване от Сиракюз до Онтарио, където е поканен да изнесе лекция пред студентите от местния университет по съвместна разработка, свързана с фиксираните разходи и ценовата дисперсия.

Любопитната му спътничка го е "шпионирала", докато математикът се е опитвал да разреши проблем, свързан с характеристиките на модела на ценообразуване, който трябва да представи пред аудиторията си.

Явно не е успяла да направи разлика между диференциалните уравнения и арабската азбука.

След като Мензио показва изчисленията си на агентите, е освободен да се върне на мястото си в самолета. Той твърди, че пилотът на самолета е изглеждал засрамен. Веднага след като инцидентът приключва, самолетът успява да излети. Така планираният 41-минутен полет каца на летището в Сиракюз с два часа закъснение.

Жената, подала сигнала, повече не се връща на борда.

Кейси Нортън, говорител на American Airlines (чийто регионален партньор Air Wisconsin е оператор на полета), коментира пред Washington Post, че пасажерката действително се е оплакала, че не се чувства добре, но когато е слязла от борда е разкрила на службите истинската причина за притеснението си - не прилошаване, а тревога от поведението на съседа си.

В този момент тя е помолила да бъде прехвърлена на друг самолет. Екипажът е повикал служител от охраната, който е провел разпита на Мензио и е преценил, че мъжът не представлява "достоверна заплаха".

От авиокомпанията нямат право да публикуват името на жената поради условията за защита на личните данни. Тъй като и Мензио не я познава, самоличността на русата дама остава мистерия.

"Когато имаме конфликти между пасажерите, се опитваме да им помогнем, за да ги разрешат по спокоен начин", коментира говорителят на American Airlines. В правилата им влиза разместване на запазените места на борда или прехвърляне на пасажер на друг полет.

На въпрос колко често се случва клиентите на авиокомпанията да подават подобни фалшиви сигнали, Нортън отговаря: "Случва се от време на време".

Самият Гуидо Мензио коментира, че служителите на компанията и летището са се държали с уважение към него, но все пак се чувства потресен и разочарован от "неработещата система, която явно не събира информация по ефикасен начин".

Мензио коментира, че го притеснява неграмотността на спътничката му, както и "мерките за сигурност, които са толкова напрегнати, че системата спира напълно при всеки банален сигнал и разчита на информация от хора, които изобщо не осъзнават какво се случва".

"Как да не допуснем епидемия от параноя? В този инцидент лесно се разпознават характерните признаци на електоралната база на Тръмп", коментира още той.

Oще: american airlines  авиокомпания  алгебра  гуидо мензио  джихадисти  диференциално уравнение  епидемия от параноя  заплаха за сигурността  летище  математика  параноя  предразсъдъци  самолет 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

13 Bichkiiata | 12.05.201616:25

при 95-99% от хората акцента си остава, дължи се на двигателната памет на лицевите мускули останала след научаване на първия (матерен) език, ако на детето в първите години му се говорят няколко езика тогава няма акцент. В Монреал където френски и английски се говорят в почти еднакво съотношение са т.н. "perfect bilingual' , но домъкни един реднек от Албърта и го накарай да говори френски стой та гледай... прекрсен пример на което е бившия мин. председател Стивън Харпър, като тръгнеше да говори френски все едно болтове и гайки фърчаха от устата му.... или франкофон от Шикотими да ти говори английски , заеби

п.п.

аз лично също ги разкатавам с моя славянски акцент
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

12 Дракон с кисело зеле | 11.05.201622:59

Winora | 11.05.201619:45
Завършил магистратура и докторантура в Щатите, преподава в престижни университети, а говори с екзотичен чуждестранен акцент. Това го може само италианец.
---
И руснак...
Познавам руснаци, живели с десетилетия в България, които говорят с акцент на професионални пиячи на водка... Много странно.

Както и да е, на мен ми се ще въпросният италианец да научи името на патицата, която го е обвинила в тероризъм, и да намери за какво да я осъди, защото това е безобразие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

11 Nikkor | 11.05.201621:24

Уинора мнооооо ме кефиш. поклон Ако можеш и да готвиш, цена няма да имаш. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

10 Winora | 11.05.201619:45

Завършил магистратура и докторантура в Щатите, преподава в престижни университети, а говори с екзотичен чуждестранен акцент. Това го може само италианец.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

9 Оби Уан | 11.05.201609:58

Марк, защо да се е правил на велик? Не знам дали си решавал подобно уравнение, но мисълта ти е изцяло върху него. Това не е като да четеш книжка и да прекъснеш, за да отговориш на някакви въпроси и после пак да продължиш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

8 MarkModel13 | 11.05.201607:28

Айде-айде, малко повечко подозрителност не е излишна. Особено щом прилича на арабин. Сори за професора, ама можеше да усети, че тази до него е явно притеснена от поведението му. Май леко се е направил на велик. Нищо де, следващия път ще знае.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

7 Nikkor | 10.05.201622:21

Колеги, ако сте прочели внимателно, въпросната дама е блондинка. Това обяснва нещата май. Иначе действителността винаги надминава въобръжението.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

6 Шрайка | 10.05.201620:00

http://m.youtube.com/watch?v=vKuJ9ujMQBQ

поклон
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

5 Citizen X | 10.05.201619:52

Хахахаха... Смее се Смее се Смее се

Артикъл енд къментс мейд май дей! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 10.05.201617:17

напълно му съчувствувам на Гуидо, зарад' диференциалните уравнения него го свалиха от аероплана, а аз прекъснах в първи курс... е после им станах бог и ако видех да смята едва ли щях да подам сигнал като таз патка, която освен всичко явно си е търсила и член ама не интегрален
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани