Ще ти разкажа как е изгряло слънцето лъч по лъч* | webcafe.bg
Webcafe

Ще ти разкажа как е изгряло слънцето лъч по лъч*

Lifecafe , Daily Mail
14.02.2012, 17:31 (обновена 15.02.2012, 15:16)
На върха

Философът от 19 век Ричърд Уотли бе казал, че ако изгубим един час сутринта, ще го търсим цял ден

Философът от 19 век Ричърд Уотли бе казал, че ако изгубим един час сутринта, ще го търсим цял ден.

Да избягаш от топлите завивки все още си е истинска битка за някои хора, което може да доведе до отчаяно и лудо бързане цялата сутрин.

Ставането от сън е съпроводено от едно специфично усещане за безсилие. Независимо от всичко, което сме преодолели в живота си, често ни се струва, че не можем да преодолеем порива си към натискане на бутона за спиране на будилника. Но какво печелим от това в крайна сметка?

Само чуйте думите на Бенджамин Франклин, шестият президент на САЩ: "Умът трябва да бъде напълно настроен, че ранното ставане е дълг, когато това е приложимо и невредимо; че този навик е възможен и усвоим и че трябва да бъдат положени големи и продължителни усилия, за да бъдат преодолени всички проблеми, свързани с това".

Реалността обаче е малко по-различна. Спираме алармата отново и отново, отчаяни да получим още няколко сънливи минути, отлагайки момента, в който краката ни трябва да докоснат пода.

Ако сте станали рано, в началото на работния ден ще сте по-продуктивни

Оперативките в 7:30 сутринта могат да се окажат нищо повече от продължение на съня на хората. Ако стават от леглото в последния възможен момент, обличат се бързо, тичат по пътя, за да хванат последния възможен автобус, с който да стигнат до офиса навреме.

И въпреки че са на работното си място, те не са в състояние да вършат работата си, пристигайки неориентирани, кисели и поддържани от енергийни напитки, които не им доставяха никакво удоволствие.

Но ако до времето, в което стигаш до работа, вече си стоял тихо и спокойно за момент, тичал си и се наслаждавал на свежия утринен въздух (да, дори в столицата), а освен това си и закусил, си бодър.

„Придобих навика да ставам преди 5 часа всяка сутрин когато бях в университета. Тогава бях открила колко много ми харесва да чета, когато останалата част от света е толкова тиха и спокойна - и бях изумена колко лесно този ранен старт се превърна в част от ежедневната ми рутина", пише за Дейли Мейл Симон Парк.

Какви са вашите утринни обичаи и вършат ли ви добра работа?

Ако бързате прекалено много, това може да не е във ваша полза. Някои хора намесват моделите на съня в този дебат, като съществуват няколко теории. Някои твърдят, че винаги трябва да си лягаме и да ставаме по едно и също време и че тялото ни харесва всичко да е редовно. Според други пък трябва да вярваме на биологичния си часовник и да спим толкова, колкото иска организма ни.

Нито една от тези теории не е напълно вярна. По начало някои дни са много по-напрегнати от други и не бихме постигнали нищо, ако сме си легнали в 10, а до 11 така и не сме мигнали. Нашият сън се пригажда към живота ни. Но въпреки това, ако го оставим изцяло в ръцете на биологичния си часовник, в един момент може да се окаже, че сме в хоризонтално положение около 12 до 15 часа на ден, което не е нужно.

Важното е да не се вманиачаваме по това от колко часа сън се нуждаем. Кой може да определи това така или иначе?

Казват, че на човек му трябват "поне осем часа", но кой последно е спал толкова много...

Някои хора казват: "Ако ще ставам в 5 всяка сутрин, значи трябва да си лягам най-рано в 10". Ами може би е така, но само ако сте изморени. Ако в 11 часа все още не ви се спи, тогава стойте будни. Единственото важно нещо е да ставате точно тогава, когато алармата ви уведоми, че е 5 сутринта. И така...

Първо правило: слушайте биологичния си часовник вечер и си лягайте, когато сте изморени.

Второ правило: ставайте винаги, когато алармата се включи. (Бележка за начинаещите: когато започвате да налагате тази практика, вашето тяло, което не е свикнало с този вид дисциплина, ще се опита да отложи ставането - предимно чрез натискане на бутона за паузиране на будилника - следователно часовникът или телефонът ви не трябва да са разположени близо до вас).

Най-голямото предимство на ранното събуждане е оптимизмът

"Утрините щяха да ми харесват много повече, ако започваха по-късно", се беше пошегувал някой навремето. *"Ще ти разкажа как е изгряло слънцето лъч по лъч", пише пък поетесата Емили Дикинсън, докато наблюдава първите слънчеви лъчи.

Докато гледаш пропукването на зората през прозореца на кухнята, докато другите спят, наистина е специално изживяване. В непрекъсваното спокойствие - хората не звънят по телефона, не изпращат SMS-и или имейли по това време - денят е в твоите ръце като новородено бебе, за което се чудиш какво ще стане, когато порасне. Спокойствието около теб се превръща в спокойствие в теб - това затишие пред буря може да доведе до затишие в самата буря, ако тя настъпи някога през деня. Изумителното е, че това променящо всичко време в началото на деня е свободно.

Независимо дали сме наясно с това или не, всички ние имаме утринна рутина. Важното е дали тя ни върши работа. Ако настоящите ни навици ни оставят напрегнати, стресирани и потиснати, винаги можем да се възползваме от един допълнителен час, като ставаме по-рано.

Ако се съмнявате, че това е най-доброто време в деня, защо не опитате някой път да се убедите лично в това?

Oще: ставане  сън  щастие 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

6 lele male | 16.02.201214:38

Казват, че хората били два типа: раннобудни - чучулиги и "късно-будни" - сови...
Аз сигурно съм някакъв трети тип: foolish sleeping duck, защото моем да спим - моем и да не спим... Хубава статия!
П.С. А изгревът, където и да си, ако е с любим човек е незабравим...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2011, 02:29

5 straight | 15.02.201217:53

Както винаги, обобщенията не са съвсем верни. Аз ненавиждам да ставам рано сутрин, а ако тичам на чист въздух и, не дай Боже, закуся след това, просто съм разбит и не мога да работя нищо. Има тип хора, които предпочитат да са будни през нощтта и си лягат призори, когато другите стават да тичат и да закусват. Познавам много хора, които са като мене (поне в това отношение).
Така че, моето мнение е - няма нищо по-гадно и досадно от това, да ставам рано сутрин. Е, освен да тичам сутрин и после да закусвам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

4 Bobby_gBG | 15.02.201217:09

Всъщност аз карам на друг принцип - алармата ми винаги звъни 10 минути по-рано от времето за ставане, за да си убия инстикта за "спиране на алармата", и като я отложа, след 10 минути като звънне пак - директно ставам извън леглото, без грам протакане...

Много ефективна стратегия, при това се чувстваш много по-бодър и доспал, отколкото ако го нямаше това събуждане 10 минути по-рано, и след това доспиване в рамките на тези 10 минути....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2010, 10:36

3 pier | 15.02.201216:18

През 1785 Бен Франклин е избран за президент на Пенсилвания, преизбиран през 1786 и 1787. Това е по времето на Континенталният конгрес - конвент от делегати свикани от Тринадесетте колонии, който става управляващото тяло на Съединените щати и по време на Американската революция. Конгресът заседава от 1774 до 1789
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 15:49

2 Sasho Malinov | 15.02.201215:38

Бен Фрнаклин не е бил президент на щатите. Ало, редактора Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.02.2011, 15:02

1 kakao | 15.02.201211:38

За малко да изпусна тази интересна статия, понеже си помислих, че е поредната любовна боза!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани