Танц, огън и Голгота | webcafe.bg
Webcafe

Танц, огън и Голгота

Webcafe.bg
11.07.2012, 14:39 (обновена 12.07.2012, 08:57)
балет

Снимка: © Andari Photography

25-годишнината от Варненският международен балетен конкурс, който зще се проведе от 15 до 30 юли в Летния театър на морския град, е посветен на неговия създател Емил Димитров

В чест на доц. Емил Димитров XXV Международен балетен конкурс - Варна ще връчи специална награда на негово име, която ще се присъди заедно със златния медал. Наградата представлява скулптура от бронз на скулптора Борис Андреев - Реджо, която съчетава в една фигура вълнението на танца, огъня и Голготата.

25-годишнината от Варненският международен балетен конкурс, който зще се проведе от 15 до 30 юли в Летния театър на морския град, е посветен на неговия създател Емил Димитров, който почина миналата година. Той изгражда първото в света танцово състезание, успявайки да го запази от политически и икономически сътресения.

Балетни звезди ще се поклонят пред паметта на човека, който винаги намираше начини големият форум не само да се провежда, ами на сцената на Летния театър да присъстват големите световни сили и звездите, чиито път тръгна от конкурса във Варна. Доц. Димитров съумяваше да привлече в журито законодателите в танца и да балансира така силите в него, че да се дават непоклатими във времето оценки. Неговият авторитет привлече акад. проф. Юрий Григорович като дългогодишен председател на международното жури.

През 1992 г. по инициатива на доц. Емил Димитров беше основана обществената фондация „Международен балетен конкурс - Варна". Тя пое менажирането на голямото събитие, за което държавата не можеше да се грижи. Благодарение на неговите контакти и уважението, което имаше сред балетните среди, фондацията привлече мощни спонсори от цял свят, които поддържат конкурса на ниво.

„Днес Варненският конкурс е едно от водещите събития в класическия и съвременния танц, както и уникален принос на България към световната култура" - казва Жил Фукс, член на съвета на учредителите на фондация „Международен балетен конкурс - Варна".

Световни звезди идват за Юбилейната балетна олимпиада

Лауреати от предишни издания на Международния балетен конкурс ще са сред журито. Председател по традиция е проф. акад. Юрий Григорович - един от най-големите хореографи и балетмайстори на ХХ век. Негови заместници са проф. Петър Луканов /България/, Константин Дуту /Румъния/ и проф. Сяо Сухуа /Китай/.

Част от журито са легендарната Аурора Бош от Куба, печелила медали през 1965 и 1966 г., Габор Кевехази от Унгария, лаурает от 1972 и 1974 г., Кеничи Соки от Япония, лауреат през 1994 г. Член на журито за пръв път тази година ще бъде Максимилиано Гера, който блесна през 1988 г. и спечели златен медал. Обожаваният от балетоманите артист ще участва и в галаконцерта на финала на конкурса. В журито ще седне Клотилд Вайе - етоал на Гранд опера в Париж и балетмайстор. Тя става лауреат във Варна през 1978 г. Българските балерини Вяра Начева, медалист от 1994 г. и Евгения Кръстева - с приз от 1974 г. също ще пишат оценки в журито от международно признати педагози, балетмайстори и артисти.

В международното жури са още проф. Валентин Елизарев от Беларус, Елдар Алиев от САЩ, Мерих Бахар Чименджилер от Турция, проф. Сун Хи Ким от Корея, Турсинбек Нуркалиев от Казахстан и проф. Хикмет Мехмедов от България.

66 състезатели от 20 страни ще играят пред конкурсния огън. 31 състезатели в старша възраст и 35 в младша ще излязат пред жури и публика. Повечето големи световни балетни школи ще бъдат представени в ХХV юбилейно издание. Млади артисти от Русия, Беларус, Украйна, Китай, Корея, Япония, Куба, САЩ, Холандия, Швеция, Унгария, Гърция и България ще мерят талант и умения за наградите. Особено впечатление прави голямата група на японските участници - 13 души. Сериозно - с група от 8 души, е присъствието и на балетисти от Корея, чиято школа триумфира на предишното издание на конкурса. 7 претенденти идват от САЩ, 6 от Казахстан. България е представена от 4 балетисти.

По традиция участниците и тази година ще се състезават в три тура с произведения от световната балетна класика и съвременна хореография.

Oще: балет  варна  летен театър 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани